Go Back
+ servings

Æblesmør

Valbylille
Krydret æblesmør smager skønt på alt fra havregrød til pandekager med is, og kan faktisk også bruges i det salt køkken. Det er stjernenemt at lave selv, og så dufter det himmelsk af jul, mens æblesmørret langsom tyknes i gryden.
5 fra 6 stemmer
Arbejdstid 30 min
Tilberedning 3 t 30 min
Samlet tid 4 t
Ret Dessert, Morgenmad, Tilbehør
Køkken Amerikansk
Antal 3 glas
Kalorier 513 kcal

Ingredienser
 

  • 1 kg æbler
  • 5 nelliker
  • 7 kardemommekapsler
  • 1 kanelstænger
  • 1 vaniljestænger
  • 250 g sukker

Sådan gør du
 

  • Skær æblerne i grove stykker med både skræl og kernehus. Kom dem i en gryde, og hæld vand ved, så det lige præcis dækker bunden.
  • Kog æblerne møre ved svag varme under låg, og pres derefter æblemassen gennem en si og ned i en ren gryde, så skræl og kernehus bliver sorteret fra.
  • Flæk vaniljestangen, og skrab kernerne ud. Kvas kardemommekapslerne. Kom det hele i æblemassen sammen med sukker og øvrige krydderier. Kog puréen ved svag varme i 3-4 timer og rør i den ca. hvert 20. minut. Der skal ikke låg på gryden.
  • Tag kanel- og vaniljestængerne op og passer æblesmørret gennem en si ned i en ren gryde. Giv det et kort opkog, og hæld derpå det færdige æblesmør på rene, skoldede glas.

Bemærkninger

Tip: Orker du ikke at vaske sien op endnu engang? Og heller ikke endnu en gryde? Så brug 10 minutter på at fiske krydderierne op med to små skeer. Det er ikke rart at få en hel nellike i munden, så det kræver omhu, snilde og tålmodighed. Lidt nellikefnuller gør dog ingenting, og det er denne metode jeg oftest selv bruger.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!