Udskriv

Mandelis med kaffesirup

10 personer

Ingredienser

Mandelis

  • 250 g mandler
  • 4 dl piskefløde
  • 75 +125 g sukker
  • 7 æggeblommer

Kaffesirup

  • 3 dl kaffe
  • 125 g sukker
  • 3-4 tsk honning

Sådan gør du

Mandelis

  • Læg mandlerne i blød i koldt vand natten over. Kassér vandet, og blend mandlerne til mælk med en halv liter kold vand. Passer mælken gennem et klæde, så alle skaldele sorteres fra. Gem pulpen til kagecigarer eller andet godt.
  • Kom mandelmælken i en gryde sammen med fløde og 75 g sukker. Varm det op til lige kogepunktet under omrøring. Sluk for blusset, og lad gryden stå
  • Pisk æggeblommerne sammen med 125 g sukker. Hæld lidt af den varme fløde i, og rør godt, så æggene ikke koagulerer. Hæld resten af fløden i under omrøring.
  • Kom iscremen tilbage i gryden, og varm den langsomt op til 85c. Brug et termometer, og rør konstant.
  • Lad cremen dampe af på køkkenbordet, og sæt den derefter i køleskabet, til den er helt kold, Rør i den engang imellem.
  • Kør den afkølede creme i en ismaskine, og spis den straks den er færdig eller hæld den i en form, når den er fast nok, til at der kan laves små toppe. Kom den i fryseren, og rør den evt. igennem efter en halv time. Lad den fryse helt færdigt, og server den i kugler eller skiver med kaffesirup.
  • Kaffesiruppen kan serveres både lun og kold. Hvis den er lun, skal den helst serveres ved siden af isen, så den ikke smelter for meget. Den kolde sirup kan uden problemer serveres på samme tallerken.

Kaffesirup

  • Kom kaffe og sukker i en gryde, og bring den i kog. Reducer kaffen til ca. 1,5 dl. Rør honningen i, og lad siruppen simre et par minutter. Vær opmærksom på, at den tykner, når den afkøles. Tag gryden af blusset, og lad siruppen køle lidt, før servering.
  • Kaffesiruppen kan laves i god tid, og lunes ved servering. Hvis den er blevet for tyk eller tynd, kan den snildt genopvarmes og tilsættes lidt mere kaffe eller reduceres yderligere. Hvis den krystalliserer skal dre mere honning i.