Skal I også ud i naturen i weekenden? Jeg elsker de fine farver, når efteråret sætter ind, og lige nu kan man endda være heldig at komme hjem med en masse mørke bær, som man efterfølgende kan hygge sig med i køkkenet.
Vores lørdag skal bruges på at gøre haven efterårsklar, og søndag skal vi til fødselsdag, så der bliver ingen skovtur denne weekend. Skal I andre afsted, vil jeg anbefale at plukke løs af de mange hyldebær, og efterfølgende lave saft til de råkolde dage. Jeg har allerede selv været på rov.
Hyldebærsaft farver noget så grusomt, så jeg sidder pænt ved spisebordet og drikker den. Allerhelst ville jeg dog putte mig i lænestolen med tæpper og en god bog. Det er ikke helt så hyggeligt at læse bøger ved spisebordet, men hvis bogen fænger, er det hurtigt glemt. Jeg er netop gået i gang med Stormfulde højder, og kan blive helt fornøjet over, hvor fint bogen matcher saften.
Efter vores haveoprydning i morgen har jeg planer om at tænde bål og drikke varm saft i haven. Det vil sikkert være tiltrængt efter et par timers hårdt arbejde, og så er det den helt rigtige måde at tage afsked med en skøn sommer og byde efteråret velkommen.
Hyldebærsaften kan selvfølgelig også drikkes kold. Jeg foretrækker den dog varm, og tilsætter derfor først lidt krydring, når jeg varmer den op, hvis altså ikke jeg blot drikker den ren.
Hyldebærsaft
750 g hyldebær (uden stængler)
2 danske æbler
250 g sukker
vand – ca. 1/2 l
Rib hyldebærrene af kvistene med en gaffel. Gør det udendørs eller i et dørslag i vasken, da det farver noget så grusomt. Det gør ikke noget at de fineste stængler kommer med.
Skær æblerne i kvarter og fjern kernehuset.Kom æbler og bær i en gryde og dæk med vand. Kog i ca 30 minutter, til bærrene er bristede. For et dørslag med et tyndt klæde og sæt det over en skål. Hæld saft og frugt i dørslaget, og lad det dryppe et par timer. Pres evt. de sidste dråber ud.
Kom saften i en ren gryde, og kog den op med sukker. Hæld den på rene, skoldede flasker, og luk dem straks. Laves en større portion, kan saften hældes på rengjorte mælkekartoner og fryses.
Når saften skal drikkes, fortyndes den til ønsket styrke. Den blandede saft bringes i kog, og serveres skoldhed.
Smagsvarianter: Den fortyndede saft kan tilsættes fx citronskiver eller anis ved opvarmning. Bittermandel giver fine smagsnoter af marcipan, men hver forsigtig med den, da for store mængder er giftig. Til fire krus er en halv fintrevet bittermandel nok.
Skriv et svar