Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Toscansk bønnesuppe med bacon, parmesan og hvidløgsciabatta

8. december 2020 by Valbylille Skriv kommentar

Gå til opskrift

Velsmagende og fyldig suppe til en gråvejrsdag – Det er lige, hvad jeg har brug for.

Toscansk bønnesuppe med palmekål og bacon er den hyggeligste vintersuppe, og så er den endda sund. Møre og sødmefyldte grøntsager, smørbløde bønner og røget bacon i hjemmelavet hønsesuppe med masser af krydderurter og parmesan giver en nem og virkelig lækker suppe. Top de dampende suppetallerkener med frisk persille og parmesan, og server med ristet ciabattabrød gnedet med hvidløg og dryppet med olivenolie. Det er dejlig vintermad.

Bønnesuppen er smækfyldt med smag, og så dufter den noget så dejligt af italienske urter. Det er en af de retter, som man begynder at glæde sig til i det øjeblik man træder ind ad døren og bliver mødt af den hyggelige og liflige duft af suppe. Og man bliver ikke skuffet.

Den fyldige suppe mætter godt, og er smækfyldt med sunde sager. Der er overraskende meget kraft i suppen, og sammensætningen af fyld er helt vidunderlig, og vækker både smagssansen og appetitten. De små cherrytomater eksploderer med saft i munden, persillen giver et frisk pift, og der er masser af knas i hvidløgsbrødet. Det hele er med til at fremhæve smagen af langtidsimret suppe.

Toscansk bønnesuppe er en rigtig bonderet, og der er absolut ingen hokuspokus med hverken råvarer eller tilberedning. Det er en billig ret, som får sin smag fra kærlig tilberedning. Helt perfekt efter en travetur i skoven eller i juledagene, når man trænger til en pause fra de fede juleretter.

Tips og tricks til en vellykket suppe

Det er helt vildt nemt at lave toscansk bønnesuppe. Der skal blot tilsættes lidt omhu og kærlighed, og derfor får du her et par tips til, hvordan suppen bliver ekstra velsmagende og lækker.

Først og fremmest tager en god bønnesuppe tid. Grøntsagerne skal steges længe ved lav temperatur, så sødmen træder frem og giver dejlig smag til suppen. Rør i dem jævnligt, så de bliver ensartet tilberedt og de ikke tager farve.

Derefter skal suppen simre i mindst en time. Det er med til at give den gode smag. Bønner og palmekål skal først i til sidst, så de ikke koger ud. For at få endnu mere smag ud af suppen, kan du evt. lave den dagen i forvejen og lade den trække i køleskab natten over. Det bliver den kun bedre af.

Suppen er baseret på den italienske treenighed af gulerod, løg og bladselleri. Den kombination spiller max. Lidt bacon giver et let røget og salt touch, og bønnerne giver fylde og suger til sig af saft og kraft fra suppen. Cherrytomaterne holder faconen under tilberedningen, og bliver til små saftbomber i munden. Det smager vanvittigt godt! Kan du ikke finde cherrytomater på dåse, kan du også bruge friske tomater og tilsætte en smule tomatkoncentrat til suppen, så den også tager både farve og smag af tomat.

Selve suppen bør laves med en god hønsefond (se tip længere nede), og så skal der friske krydderurter i. I opskriften foreslår jeg persille og timian, men andre urter fra det italienske køkken kan også bruges. Husk blot at binde dem sammen med lidt snor, så du nemt kan få dem op igen. Jeg kommer også gerne en parmesanskorpe i suppen. Det er et nemt og billigt trick, som giver virkelig dejlig smag. Parmesanskorper kan opbevares i fryseren, så man altid har en ekstra smagsgiver ved hånden.

Palmekål er helt genial i supper, fordi den bevarer farven og har en struktur, der kan holde på suppen. Det ser indbydende ud og smager godt. De forskellige teksturer i grøntsager, bønner, tomater og kål vækker smagssansen, og gør suppen til et stort set fuldendt måltid. Der mangler blot et sprødt element, og derfor skal suppen serveres med ristet brød. Gnid det med et overskåret fed hvidløg og dryp med lidt olie for mere smag.

Drys bønnesuppen med parmesan og persille ved servering. Det smager SÅ godt. Den salte ost der smelter ud over suppen og den friske persille giver lige det sidste pift til den lækre bønnesuppe. Mums!

Så nemt er det at lave fond

Det kan godt virke lidt omstændigt at lave fond. Måske tænker du, at det kræver mange råvarer, et stort indkøb, alt for meget tid og alt for mange penge, og at indsatsen på ingen måde står mål med, at man bare får en smagskoncentreret væske som ikke er et måltid i sig selv.

Heldigvis er der et par smutveje, som kan gøre det hele meget lettere og hvor du undgår at skulle fylde køleskab med både kylling, løg og fem forskellige rodfrugter bare for at koge fond. Tricket er at lave en fond-opsparing i fryseren.

Jeg har altid en stor bøtte i fryseren, som jeg løbende fylder med porretoppe, grimme gulerødder og det der lille stykke selleri, som altid bliver til overs. I en anden bøtte gemmer jeg kyllingeskrog, og når begge bøtter er fyldt, kommer jeg hele molevitten i en stor suppegryde sammen med løg, og hvad jeg ellers lige har i køkkenet. Så får det lov til at boble en hel aften, og bum! Så er der fond.

Den hjemmelavede fond bruger jeg stort set altid til supper eller til en særlig god risotto. Har jeg ikke hjemmelavet fond, køber jeg enten et glas fabriksfond eller bruger en fornuftig bouillon. Der er dog retter som jeg udelukkende laver med hjemmelavet fond, og det gælder bl.a. denne suppe. Når en ret er så enkel, og fonden spiller så stor en rolle, skal det også være den bedste slags.

Toscansk bønnesuppe med bacon, parmesan og hvidløgsciabatta

Valbylille
Farverig og mættende suppe med masser af smag. Drys den varme suppe med friskrevet parmesan og hakket persille, og server den med ristet brød der er gnedet med hvidløg og dryppet med olivenolie. Suppen kan serveres både som forret og hovedret.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Recipe
Arbejdstid 25 min
Tilberedning 1 t 15 min
Samlet tid 1 t 40 min
Ret Forret, Hovedret, Suppe
Køkken Italiensk
Antal 8 portioner
Kalorier 307 kcal

Ingredienser
 

  • 50 g bacon
  • 3 gulerødder
  • 4 stilke bladselleri
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 700 ml hønsefond
  • 1 dåse cherrytomater
  • 1 parmesanskorpe
  • 3 kviste timian
  • 5 stængler persille gem bladene til servering
  • 3 dåser lyse bønner cannellini, borlotti, butterbeans fx
  • 1-2 palmekål

Servering

  • 30 g parmesan
  • persille
  • 8 skiver ciabatta
  • 2 tsk olivenolie
  • 1-2 fed hvidløg

Sådan gør du
 

  • Skær bacon i små tern, kom dem i suppegryden, og steg dem ved middelvarme
  • Skær også gulerødder, løg og bladselleri i små tern, hak hvidløget, og kom grøntsagerne i gryden. Steg dem i baconfedtet ved lav varme under jævnlig omrøring i 20 minutter, til løgene er bløde.
  • Tilsæt fond, cherrytomater og parmesanskorpe. Bind krydderurterne sammen med et stykke snor (gem persillebladene til servering), og kom også dem i gryden. Læg låg på, og lad suppen simre 1 time.
  • Skyld bønnerne i koldt vand, og kom dem i gryden, når suppen har simret en time. Tag parmesanskorpe og krydderurter op og smag til med salt og peber.
  • Pluk til sidst palmekålen i mundrette bider uden den grove stængel, og kom dem i suppen. Lad den simre 10-15 minutter.

Servering

  • Rist brødene, og gnid dem med et overskåret fed hvidløg. Dryp med lidt olie.
  • Server suppen med friskrevet parmesan og hakket persille til at drysse over og de nyristede skiver ciabattabrød med hvidløg og olivenolie ved siden af.

Bemærkninger

Genopvarmning
Suppen kan med fordel laves dagen i forvejen, og opvarmes ved servering. Vent evt. med at tilsætte palmekålen til genopvarmningen.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!

Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.

Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Efterår, Familiefavoritter, Forret, Gris, Italien, Opskrifter, Sund i januar, Suppe, Vinter Tags: bacon, bønner, bønnesuppe, ciabatta, palmekål, parmesan

« Double chocolate brownie cookies
Nemme udstikskager med vanilje – Kun 5 ingredienser »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved