Velsmagende og fyldig suppe til en gråvejrsdag – Det er lige, hvad jeg har brug for.

Toscansk bønnesuppe med palmekål og bacon er den hyggeligste vintersuppe, og så er den endda sund. Møre og sødmefyldte grøntsager, smørbløde bønner og røget bacon i hjemmelavet hønsesuppe med masser af krydderurter og parmesan giver en nem og virkelig lækker suppe. Top de dampende suppetallerkener med frisk persille og parmesan, og server med ristet ciabattabrød gnedet med hvidløg og dryppet med olivenolie. Det er dejlig vintermad.
Bønnesuppen er smækfyldt med smag, og så dufter den noget så dejligt af italienske urter. Det er en af de retter, som man begynder at glæde sig til i det øjeblik man træder ind ad døren og bliver mødt af den hyggelige og liflige duft af suppe. Og man bliver ikke skuffet.
Den fyldige suppe mætter godt, og er smækfyldt med sunde sager. Der er overraskende meget kraft i suppen, og sammensætningen af fyld er helt vidunderlig, og vækker både smagssansen og appetitten. De små cherrytomater eksploderer med saft i munden, persillen giver et frisk pift, og der er masser af knas i hvidløgsbrødet. Det hele er med til at fremhæve smagen af langtidsimret suppe.
Toscansk bønnesuppe er en rigtig bonderet, og der er absolut ingen hokuspokus med hverken råvarer eller tilberedning. Det er en billig ret, som får sin smag fra kærlig tilberedning. Helt perfekt efter en travetur i skoven eller i juledagene, når man trænger til en pause fra de fede juleretter.

Tips og tricks til en vellykket suppe
Det er helt vildt nemt at lave toscansk bønnesuppe. Der skal blot tilsættes lidt omhu og kærlighed, og derfor får du her et par tips til, hvordan suppen bliver ekstra velsmagende og lækker.
Først og fremmest tager en god bønnesuppe tid. Grøntsagerne skal steges længe ved lav temperatur, så sødmen træder frem og giver dejlig smag til suppen. Rør i dem jævnligt, så de bliver ensartet tilberedt og de ikke tager farve.
Derefter skal suppen simre i mindst en time. Det er med til at give den gode smag. Bønner og palmekål skal først i til sidst, så de ikke koger ud. For at få endnu mere smag ud af suppen, kan du evt. lave den dagen i forvejen og lade den trække i køleskab natten over. Det bliver den kun bedre af.
Suppen er baseret på den italienske treenighed af gulerod, løg og bladselleri. Den kombination spiller max. Lidt bacon giver et let røget og salt touch, og bønnerne giver fylde og suger til sig af saft og kraft fra suppen. Cherrytomaterne holder faconen under tilberedningen, og bliver til små saftbomber i munden. Det smager vanvittigt godt! Kan du ikke finde cherrytomater på dåse, kan du også bruge friske tomater og tilsætte en smule tomatkoncentrat til suppen, så den også tager både farve og smag af tomat.
Selve suppen bør laves med en god hønsefond (se tip længere nede), og så skal der friske krydderurter i. I opskriften foreslår jeg persille og timian, men andre urter fra det italienske køkken kan også bruges. Husk blot at binde dem sammen med lidt snor, så du nemt kan få dem op igen. Jeg kommer også gerne en parmesanskorpe i suppen. Det er et nemt og billigt trick, som giver virkelig dejlig smag. Parmesanskorper kan opbevares i fryseren, så man altid har en ekstra smagsgiver ved hånden.
Palmekål er helt genial i supper, fordi den bevarer farven og har en struktur, der kan holde på suppen. Det ser indbydende ud og smager godt. De forskellige teksturer i grøntsager, bønner, tomater og kål vækker smagssansen, og gør suppen til et stort set fuldendt måltid. Der mangler blot et sprødt element, og derfor skal suppen serveres med ristet brød. Gnid det med et overskåret fed hvidløg og dryp med lidt olie for mere smag.
Drys bønnesuppen med parmesan og persille ved servering. Det smager SÅ godt. Den salte ost der smelter ud over suppen og den friske persille giver lige det sidste pift til den lækre bønnesuppe. Mums!

Så nemt er det at lave fond
Det kan godt virke lidt omstændigt at lave fond. Måske tænker du, at det kræver mange råvarer, et stort indkøb, alt for meget tid og alt for mange penge, og at indsatsen på ingen måde står mål med, at man bare får en smagskoncentreret væske som ikke er et måltid i sig selv.
Heldigvis er der et par smutveje, som kan gøre det hele meget lettere og hvor du undgår at skulle fylde køleskab med både kylling, løg og fem forskellige rodfrugter bare for at koge fond. Tricket er at lave en fond-opsparing i fryseren.
Jeg har altid en stor bøtte i fryseren, som jeg løbende fylder med porretoppe, grimme gulerødder og det der lille stykke selleri, som altid bliver til overs. I en anden bøtte gemmer jeg kyllingeskrog, og når begge bøtter er fyldt, kommer jeg hele molevitten i en stor suppegryde sammen med løg, og hvad jeg ellers lige har i køkkenet. Så får det lov til at boble en hel aften, og bum! Så er der fond.
Den hjemmelavede fond bruger jeg stort set altid til supper eller til en særlig god risotto. Har jeg ikke hjemmelavet fond, køber jeg enten et glas fabriksfond eller bruger en fornuftig bouillon. Der er dog retter som jeg udelukkende laver med hjemmelavet fond, og det gælder bl.a. denne suppe. Når en ret er så enkel, og fonden spiller så stor en rolle, skal det også være den bedste slags.

Toscansk bønnesuppe med bacon, parmesan og hvidløgsciabatta
Ingredienser
- 50 g bacon
- 3 gulerødder
- 4 stilke bladselleri
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 700 ml hønsefond
- 1 dåse cherrytomater
- 1 parmesanskorpe
- 3 kviste timian
- 5 stængler persille gem bladene til servering
- 3 dåser lyse bønner cannellini, borlotti, butterbeans fx
- 1-2 palmekål
Servering
- 30 g parmesan
- persille
- 8 skiver ciabatta
- 2 tsk olivenolie
- 1-2 fed hvidløg
Sådan gør du
- Skær bacon i små tern, kom dem i suppegryden, og steg dem ved middelvarme
- Skær også gulerødder, løg og bladselleri i små tern, hak hvidløget, og kom grøntsagerne i gryden. Steg dem i baconfedtet ved lav varme under jævnlig omrøring i 20 minutter, til løgene er bløde.
- Tilsæt fond, cherrytomater og parmesanskorpe. Bind krydderurterne sammen med et stykke snor (gem persillebladene til servering), og kom også dem i gryden. Læg låg på, og lad suppen simre 1 time.
- Skyld bønnerne i koldt vand, og kom dem i gryden, når suppen har simret en time. Tag parmesanskorpe og krydderurter op og smag til med salt og peber.
- Pluk til sidst palmekålen i mundrette bider uden den grove stængel, og kom dem i suppen. Lad den simre 10-15 minutter.
Servering
- Rist brødene, og gnid dem med et overskåret fed hvidløg. Dryp med lidt olie.
- Server suppen med friskrevet parmesan og hakket persille til at drysse over og de nyristede skiver ciabattabrød med hvidløg og olivenolie ved siden af.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar