Sommersolen smiler sødt igen, og inden den for alvor går i i hi, vil jeg skynde mig at poste et par skønne sommeropskrifter. Denne tomattærte vakte stor begejstring, da jeg lavede den i juli, og i vindueskarmen ligger der masser af små røde tomater klar til en gentagelse en af de nærmeste dage.
Denne gang skal den dog laves med hjemmelavet butterdej, da vi forsøger at undgå tilsætningsstoffer i maden. Jeg har aldrig før lavet butterdej, men når jeg læser andre bloggeres erfaring, er det vist slet ikke så vanskeligt, som de fleste tror.
Tærten er lidt af en smuksak, og billederne her gør den slet ikke ret. Bag den, mens der stadig er små danske tomater, og server den helt simpelt med grøn salat eller som en del af en større frokost med koldt kød, oste og salat.
Tomat tarte tatin
1 plade butterdej
750 g tomater
25 g smør
1 spsk rørsukker
1 tsk tørret timian
2 tsk balsamico
salt og peber
Smelt smørret på en pande sammen med sukkeret. Når det begynder at karamellisere, tilsættes tomaterne, som steges i ca. 5 minutter. Tilsæt timian, salt, peber og balsamico, og lad saften koge ind et par minutter.
Arranger tomaterne i et ildfast fad, og læg butterdejen over. Gem saften til senere. Fold dejen godt ned i kanten. Bag tærten til den er gylden i 20-25 minutter ved 200c.
Lad den færdigbagte tærte hvile et par minutter, før den vendes ud på et fad. Hæld saften fra panden over, og server tærten varm.
Note: I de fleste tarte tatin variationer lægger man dejen direkte over de stegte frugter, mens de stadig er på panden. Det kan man ikke med en tomat tarte tatin, da tomater ganske enkelt er for saftige. Jeg fik lidt for meget saft med i tærteformen, hvilket gjorde dejen blød visse steder. Det kan ikke anbefales, så husk at gemme saften til sidst.
Skriv et svar