Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Sydfransk tomatgalette med emmentaler

9. juli 2018 by Valbylille 6 kommentarer

Gå til opskrift

Skyd genvej til Sydfrankrig med denne superskønne tomattærte.

Jeg knuselsker denne sommerlige tomattærte, som jeg har perfektioneret gennem de sidste 12 år. Mange små variationer og erfaringer har ført til den opskrift I får i dag, og selv for mig er det svært at forstå, at det har taget 12 år at lave noget så enkelt.

Og at noget så enkelt kan smage så godt!

Jeg kan ikke komme på nogen ret, som jeg forbinder mere med sommer end denne tærte. Og den slags sommermad er det, som jeg har allermest brug for her for tiden.

Som en af de få knokler jeg nemlig stadig løs på arbejde hver dag. Det er barske løjer sådan at møde ind på et affolket kontor, når  facebook oversvømmes af billeder af strandture og isvafler. Indtil det bliver min tur, nyder jeg dog at have cykelstierne helt for mig selv i den tidlige morgenstund, og så prøver jeg at snige lidt feriestemning ind i hverdagen.

Der skal jo egentlig ikke så meget til i det her skønne sommervejr. Et køligt glas vin der bliver til flere, uendeligt lange sommeraftener hvor man glemmer alt om vækkeurets snarlige kalden, 1000 puslespilbrikker der langsomt tager form på spisebordet, snavsede børn der spules rene med haveslangen og cykelture ud i det blå. Det er jo næsten en forlængelse af den ferie, som venter ret forude.

Og så er der selvfølgelig også alle de skønne sommerretter, der smager lidt af ferie. En af dem er denne lækre, sydfranske tomattærte – men det har I jo nok gættet…

Det tager en times tid at trylle tærten frem, men der er virkelig ikke meget arbejde i den, og mens den bages, kan man jo smide sig i skyggen med en god bog eller vise ungerne, hvem der er bedst til stangtennis.

Enkeltheden er for mig en af de ting, der definerer en rigtig sommeret. Få ingredienser, nem opskrift og begrænset opvask – det er et ægte sommerhit.

Derudover skal en sommerret også være nem at spise. Tærten her kan både spises håndholdt på et picnictæppe og ved et fint dækket havebord med kølig vin, smukke salater og nystrøgne servietter. Den smager lige godt begge steder. Eller lige vidunderlig om man vil – for det er virkelig en vidunderlig tærte, som  Pigen ville sige. Vidunderlig! Det er hendes nye ord, som hun ofte bruger om den mad, som gør hende særligt glad. Og det gør denne tærte. Den er intet mindre end vidunderlig, hvilket bringer os til det, der virkelig afgør, om noget er en rigtig sommerret.

Smagen! Sommermad skal smage af solskin fra en skyfri himmel. I hver en bid skal man kunne fornemme de duvende kornmarker eller strandens krystalklare badevand. Jeg har hentet inspiration til denne tærte i Provence, og jeg vil vove at påstå, at jeg kan smage udsigten fra mit allerførste måltid i Sydfrankrig med både lavendelmarker, bjerge og smukt porcelæn. Se det er sommermad!

Inden jeg rabler videre om alle tærtens vidunderlige kvaliteter, vil I så ikke fortælle, hvordan I måske også leger sommerferie efter job – eller bare udnytter det skønne vejr? Og hvad der gør en rigtig sommeret for jer?

Hemmeligheden bag tærten er senneppen. Mængden kan godt virke lidt voldsom, men tærten er altså ganske børnevenlig, så lad jer ikke afskrække. Ost og tomat sikrer en perfekt balance! Og man kan i øvrigt bruge lige den slags tomater, som man har lyst til. Facon og størrelse er underordnet, men smagen skal man til gengæld ikke undervurdere. Jo mere smag, desto bedre tærte.

Til dejen er det heller ikke så vigtigt om man bruger en græsk yoghurt med 10% eller 2% fedt. Jeg foretrækker den fede udgave, men forskellen er så lille, at de færreste nok vil belære forskellen.

Sydfransk tomatgalette

Skøn tomattærte, som jeg har perfektioneret gennem de sidste 12 år. Jeg håber, at I vil tage godt imod en af mine absolutte yndlingsopskrifter. Den smager dejligt af sommer i Provence.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Recipe
Arbejdstid 20 min
Tilberedning 40 min
Samlet tid 1 t
Ret Hovedret
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 508 kcal

Ingredienser
 

Dej

  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 150 g hvedemel
  • 50 g smør koldt
  • 150 g græsk yoghurt

Fyld

  • 2 spsk sennep
  • 150 g emmentaler revet
  • 4-500 g tomater i skiver
  • 2 kviste rosmarin finthakket
  • 2 kviste timian finthakket

Sådan gør du
 

Tærtebund

  • Bland de to slags mel, og smuldre smøret deri, så der ikker er nogen fedtede klumper.
  • Rør yoghurten i dejen, og tryk den sammen med hænderne. Tilsæt evt. lidt mere yoghurt eller lidt vand, hvis dejen ikke kan samles.
  • Rul dejen ud på stykke bagepapir.

Fyld

  • Fordel sennepen på dejen i et jævnt lag. Smør den helt ud til kanten.
  • Fordel derefter osten på dejen. Efterlad en kant hele vejen rundt på ca. 3 centimeter uden ost.
  • Drys rosmarin og timian på osten, og fordel så tomatskiverne, så der er en kan på 3 cm  yderst. Tomatskiverne må ikke overlappe hinanden.
  • Fold kanterne ind, og tryk dem fast over tomatfyldet.
  • Bag tomatgalletten ved 200c i 40 minutter. Lad den dampe af ca. 5 minutter inden servering

Bemærkninger

 Har man ikke friske krydderurter, kan der bruges knap 1 tsk tørrede krydderurter som erstatning.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Frankrig, Madtærter og pies, Opskrifter, Sommer, Vegetar

« Fennikel med safran, hvidvin og tomat
Tænker på… »

Kommentarer

  1. Birgitte B skriver

    10. juli 2018 kl. 09:45

    Mums den ser lækker ud. Jeg er også (næsten) alene i min afdeling og venter utålmodigt på sommerferien. Jeg håber, det gode vejr holder min ferie ud 🙂 jeg tog op til min veninde i sommerhus i weekenden. Det gav lidt god feriestemning. Jeg er ikke så god til at lave mad, når ungerne holder ferie. Så bliver det lidt på må og få. Til gengæld er jeg vild med tærter – og det er manden ikke, så vi får bla. tapas et par dage, hvis det skal være let. Kh. Birgitte

    Svar
    • Valbylille skriver

      20. juli 2018 kl. 20:26

      Det ser heldigvis ud til, at solen fortsætter med at være supergavmild. Jeg håber at du får en rigtig skøn ferie! Det lyder skønt med tapas – Det spiser vi faktisk mest når vi er på ferie. Herhjemme betyder tapas bare tøm køleskabet 🙂

      Svar
  2. Amalie skriver

    29. august 2018 kl. 20:57

    Bruger du sød sennep eller dijon?

    Svar
    • Valbylille skriver

      29. august 2018 kl. 22:16

      Jeg bruger dijonsennep. Mængden virker måske voldsom, men tærten er altså ganske børnevenlig og sket ikke stærk.

      Svar
  3. Jette skriver

    28. juni 2020 kl. 21:15

    Ingen salt i dejen?

    Svar
    • Valbylille skriver

      28. juni 2020 kl. 23:57

      Det er korrekt. Jeg synes, at der er rigeligt salt i osten, og så bruger jeg altid saltet smør. Det er dog også et spørgsmål om præferencer: Jeg bruger generelt ikke så meget salt, og dejen har ikke brug for det sådan rent kemisk. Man kan dog godt tilsætte ca. 1/2 tsk, hvis man har mere smag for det salte eller fx sparer på osten.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved