Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Sprængt juleand med æblepeberrod og baconsvesker

12. december 2013 by Valbylille Skriv kommentar


Her er den sidste opskrift i rækken med fine professionelle billeder. Denne gang var udfordringen at lave en juleand og helst på en utraditionel måde. Jeg har kun lavet en hel and en gang tidligere for snart 10 år siden, og det foregik i festligt lag sammen med alle veninderne en Mortens Aften, så jeg var lidt skræmt over opgavebeskrivelsen.

Da jeg kun havde 8-10 dage til at levere alle fire opskrifter, var der ikke rigtig tid til at eksperimentere med stegetiden, og da det på det tidspunkt heller ikke var muligt at opstøve en fersk and, skulle der også bruges et par dage til optøning. Jeg havde derfor kun et forsøg.

Jeg valgte derfor at sprænge anden, da det gør den lækker mør, selvom den får lidt for længe i ovnen. Det traditionelle tilbehør har jeg moderniseret en smule, men ikke mere end at der stadig er kartofler, æbler og svesker. En frisk rødkålssalat ville også være god, men for at farverne ikke skulle blive for kedelige, bliver retten her serveret med grønkålssalat. Jeg spiser kun sovs til kogte kartofler, og derfor er den undladt her. Det er brune kartofler også alene af den grund, at det aldrig har været en del af julemiddagen i min familie.

Salaten skal være finere end på billedet, da den ellers bliver for grov, og min æblekompot er altså væsentlig mere smattet – og mindre fotogen.

Skal vi så have sprængt and til jul? Niks. Ligesom sidste år, hvor jeg lagde hus til julemiddagen, overlader jeg opgaven til min far. Han stopper et par appelsiner i måsen, og så får den ellers lov til at hygge sig i kuglegrillen. Det smager supergodt, og så er der god plads til flæskestegen i ovnen.

Sprængt juleand med tilbehør
1 and på 2,5 kg
1 l kogende vand
3 l koldt vand
400 g salt
80 g sukker
peber

5 stængler grønkål
1 stort æble
3 gulerødder
1 granatæble
dressing af 1 tsk god olie og 1 tsk æblecidereddike

1 kg små kartofler
1 stor klat smør
salt

5-600 g belle de boskoop eller andre madæbler
0,5 dl vand
1 tsk sukker
0,5 dl frisk peberrod
4 stk bacon
8 store svesker

And
2 dage før: Opløs salt og sukker i kogende vand, og bland derefter det kolde vand i. Sæt lagen på køl. Skyl og tør anden grundigt og skær overflødigt fedt ved gumpen fra. Kom anden i lagen, når temperaturen er faldet til 5c. Lagen skal dække anden. (Bruger man en stor beholder kan det være nødvendigt med mere lage. Det kan tjekkes, når man alligevel skal skylle anden ved at komme den i den valgte beholder og fylde vand på.)

På dagen (begynd ca. 2,5 time før spisetid):
Dup anden tør og krydr den med peber.

Steg den på risten nederst i ovnen ved 150c – først en time på maven og derefter en time på ryggen. Skru derefter op til 250c og giv den ca. 15 minutter øverst i ovnen stadig på ryggen. Hold øje med den imens, så den ikke bliver for mørk.

Salat
Snit grønkålen fint, riv æble og gulerødder groft og vend dem sammen med dressingen. Rul granatæblet over bordpladen for at løsne kernerne. Del det i fire og tag forsigtigt kernene ud, så hinderne ikke følger med. Vend størstedelen af kernerne i salen og brug resten som pynt.

Æblepeberrod
Skræl æblerne og skær dem i i både. Kog dem møre i vand, som lige akkurat dækker bunden af gryden. Tilsæt sukker og hold kompotten lun indtil servering. Først der tilsættes den friskrevne peberrod.

Baconsvesker
Del baconskiverne midt over og vikl hvert stykke rundt om en sveske. Sæt dem fast med en kødnål. Steg dem ved krafftig varme lige inden servering, imens anden parteres.

Kartofler
Vask og halver kartoflerne og bring dem i kog. Hæld vandet fra efter 5 minutter og damp dem tørre. Tilsæt smør og salt, og fordel kartoflerne på en bageplade. Sæt bagepladen i ovnen, når anden tages ud. De skal have 250 c i 10 minutter. Parter anden imens.

Anret and og svekser på et fad og server med kartofler, æblepeberrod og grønkålssalat.

Tip: For at indmaden ikke skal gå helt til spilde, kan man stege leveren i lidt andefedt og spise den på ristet brød med lidt usødet æblekompot og timian.

Tip 2: Pil skroget for resten af kødet og server det 1. juledag i en bitter salat med honningstegte blommer og valnødder.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Danmark og Norden, Jul, Opskrifter Tags: and, grønkål, peberrod, søndagsmiddag, sveske

« Jitterbuggere – småkager med sej marengs og smuldrende mørdej
Farsbrød med kronvildt og svampe »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved