Nem lille småkage med masser af smag.

Sprøde specier med hasselnødder og små stykker chokolade… Det er lige den opskrift du har brug her i sidste øjeblik inden jul. De lækre specier er søde, smørsprøde, nemme at lave og så giver de altid lyst til liiiige en mere.
Specier er en af den slags småkager, hvor man bare laver en rulle dej, og skærer den i skiver til småkager, når kagedåsen trænger til at blive fyldt op. På den måde er det helt vildt nemt altid at have nybagte småkager. Dejen kan nemlig holde sig et par uger køl og endnu længere tid i fryseren. Nemt og lækkert! Faktisk kan du lige så godt lave en dobbeltportion med det samme. Indsatsen er det samme, og så har du friskbagte specier hele julemåneden – og rigeligt til en sød, lille værtindegave.

Normalt overlader jeg det til min gode veninde at bage specier. Det er hendes særlige julekage med en hemmelig familieopskrift. I år kan vi desværre ikke ses i julen, så nu har jeg selv været i gang, og brugt mange forsøg på at lave en specie, der er næsten lige så god som hendes. Måske er den faktiske lige så god? Min opskrift mangler dog alle de minder, som efterhånden har sneget sig ind i min venindes småkager, og som muligvis får dem til at smage endnu bedre.
Jeg har tidligere skrevet lidt om dengang jeg fik en helt særlig kurv med kager af hende. Min venindes specier var dengang en stor trøst i en sårbar situation, og vil for altid være symbol på hendes kære og opmærksomme væsen. En lille gestus med meget stor betydning.
Fordi hendes specier har denne særlige betydning, kunne jeg ikke drømme om at bede hende om opskriften. Det ville være helt forkert at bage dem selv, og selvom jeg selv deler ud af mine gamle familieopskrifter, synes jeg også, at der noget hyggeligt ved hemmelige opskrifter, som går i arv i familien. Det vil jeg ikke udfordre.
Til gengæld har jeg endelig vovet mig ud i at lave min egen opskrift, og aldrig før har jeg testet en opskrift på småkager så mange gange. Jeg troede, at jeg var tilfreds, da jeg delte indlægget om dette års julekager, men jeg må ærligt indrømme, at jeg lige tog et par omgange mere i testkøkkenet. Men nu er den her! Min helt egen opskrift på specier med nødder og chokolade. Den mangler kun en håndfuld særlige minder for at blive lige så god som min venindes.

Sådan laver du specier med chokolade og nødder
Specier er en herlig og nem småkage, og jeg kan allerbedst lide dem, når de bages med hasselnødder og mørk chokolade. De findes i mangle forskellige varianter, og jeg må indrømme, at jeg er lidt i tvivl om, hvad det lige præcis er, der gør dem til en specie. Jeg var ved bare, at denne opskrift er virkelig god.
Efter talrige forsøg på at lave den bedste opskrift på specier med nødder og chokolade, har jeg efterhånden en del erfaring med, hvad der kan gå galt og hvad der gør en specie særligt god. Først og fremmest er det vigtigt at hasselnødderne males til mel og ikke blot hakkes med en kniv. Der må gerne være lidt småstykker, men for mange nøddestykker får dejen til at falde fra hinanden, så dejrullen ikke kan skæres i skiver. Af samme grund skal chokolade også hakkes rimeligt fint.
Hasselnødder og chokolade er et dejligt match, og i denne småkage fremhæves smagene af det brune sukker. Siden mit første forsøg med specier har jeg øget mængden af sukker en hel del – og tilsat brun farin. I mange opskrifter bruges, der ikke nær så meget sukker, men ærlig talt smager kagerne heller ikke særlig godt. Sukkeret er med til at gøre kagerne sprøde og den brune farin giver lige det sidste pift til den dejlige smag.
Det tager ikke mange minutter at røre dejen sammen. Vær nænsom, når du tilsætter de sidste ingredienser. Dejen skal blot vendes sammen. Når dejen skal formes til stænger, kan man gøre det på husholdningsfilmen, som de alligevel skal pakkes ind i. Så slipper man for at få fedtet køkkenbordet ind i kagedej.
Kagerne flyder ud under bagning, og dejstængerne skal derfor kun være omkring 3 cm tykke. Læg dem midt på hver deres stykke husholdningfilm, og luk filmen henover, så kanterne mødes og dejrullen ligger i folden. På den måde undgår du, at filmen sætter sig fast i kagedejen.
Læg dejen på køl i mindst to timer, så den bliver fast nok til, at du kan skære den i skiver. Til dette skal du bruge en god kokkekniv. Kagerne bliver pænest, hvis du hakker kniven igennem sådan rimelig hårdt. Det tager lige et par forsøg at finde teknikken, men så kører det bare derudaf.
Læg kagerne på en bageplade med god afstand, så der er plads til, at de flyder ud. Husk at bagepladen altid skal være kold, når du bager småkager, så de ikke begynder at flyde ud, inden de kommes i ovnen.
Bag et par plader ad gangen, og gem resten af dejen i køleskab eller fryser. Lad kagerne køle af på pladen og opbevar de nybagte kager i en kagedåse. Gem den gerne et hemmeligt sted, da de ellers forsvinder lynhurtigt bare man vender ryggen til. Så gode er de nemlig.

Specier med nødder og chokolade
Ingredienser
- 125 g brun farin
- 75 g sukker
- 1 æg
- 150 g smør blødt
- 250 g hvedemel
- 1 tsk natron
- 50 g hasselnødder
- 60 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Pisk æg farin og sukker sammen til en ensartet masse. Skær smørret i tern, og pisk dem i sukkermassen
- Mal hasselnødderne til mel, og hak chokoladen rimelig fint. Bland begge dele med hvedemel og natron, og rør det hurtigt i dejen.
- Form to stænger af dejen på ca. 3 cm Ø. Pak dem i husholdningsfilm, og læg dem på køl i ca. 2 timer eller natten over.
- Skær de kolde og faste stænger i skiver på ca. 3 mm, og fordel dem på en kold bageplade beklædt med bagepapir med mindst 3 cm afstand. Bag kagerne ved 200° i ca. 5-6 minutter .
- Lad de færdigbagte småkager køle af på bagepladen, og opbevar dem derefter i en tætsluttende kagedåse.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar