Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Spaghettigræskar med salvie og brunet smør

16. december 2020 by Valbylille Skriv kommentar

Gå til opskrift

Hvis jeg skulle vælg en måde at spise græskar resten af livet, ville det blive denne.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprødstegt salvie er dejligt tilbehør, som kræver minimalt arbejde i køkkenet. De tynde græskarstrimler er altid lækre, og som alt andet bliver bliver de bare endnu bedre med brunet smør. Og så skal vi ikke glemme salvien, som her er stegt sprød i det brunede smør. Det smager vanvittigt godt!

Jeg serverer ofte spaghettigræskar med brunet smør til efterårets gæstemiddage. Det er både hyggeligt og flot at sætte et fad halve græskar på bordet, det smager super dejligt, og så er der næsten ikke noget arbejdstid i tilberedningen. Win win win!

Hvad er spaghettigræskar?

Hvis du endnu ikke er bekendt med spaghettigræskar, er det her en oplagt opskrift at begynde med. Jeg har før delt opskrifter på fyldt spaghettissquash à la lasagne (så lækker!) og spaghettigræskar linguine med hvidløgscrumble (også helt vild lækker.) Nu tænkte jeg, at det måtte være på tide med en mere grundlæggende opskrift – som tilmed er en af mine efterårsfavoritter.

Spaghettisgræskar sælges også under betegnelser som spaghetti squash og stripetti. De kan være gule og grønne, store og små og mere eller mindre stribede. De er utrolig hårde at flække, men derfra går det til gengæld som en leg.

Umiddelbart ligner de alle andre græskar med kerne, tråde og frugtkød inden i. Det særlige ved spaghettigræskar er dog det trevlede kød, som opstår ved bagning i ovn. Smagen er mild og mere neutral end andre græskar, og trevlerne er ualmindeligt lækre at spise. De har en god struktur, som jeg er helt pjattet med.

De spaghettiagtige tråde og den milde smag, gør spaghettigræskar oplagt som alternativ til pasta, hvis man ønsker at skære ned på kulhydrater. Men der er altså mange andre anvendelsesmuligheder, og jeg spiser det alene, fordi det smager så skønt.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprød salvie er nok mit yndlings efterårstilbehør. I hvert falde de to seneste år (det har det jo med at skifte…) Jeg har fx flere gange serveret det til denne pork wellington med stor succes. Til indbagt kød er det virkelig rart med tilbehør, der ikke er alt for tungt, og med spaghettigræskar bliver der sat fuldt blus under efterårsstemningen.

Græskarrene er virkelig smukke, og derfor serverer jeg altid spaghettigræskar i egen skal. Er det små græskar, sørger jeg for, at der er en “båd” til alle, mens jeg serverer store græskar på et fad med ske i, hvorfra alle kan tage. Begge dele er med til at give en ekstra hyggelig stemning, synes jeg.

Sådan laver du spaghetti græskar med brunet smør og sprød salvie

Kodeordene for denne ret er nemt, enkelt og helt vildt lækkert. Har du nogensinde prøvet at stege salvie i brunet smør? Det er det bedste! 100 % efterårsmag og så tager det bare et par minutter.

Første skridt er dog at flække græskarret på langs. Jeg får altid Manden til det, da de er ret hårde. Sørg for at have en god, skarp kniv, så den ikke sidder fast.

Når man skærer græskar og meloner er det i øvrigt vigtigt, at man vasker dem først. Det ved du selvfølgelig godt, men det er der mange andre der ikke gør, så derfor skriver jeg det lige her. Hvis ikke græskarret vaskes, risikerer man, at kniven trækker jordbakterier genenm frugtkødet, og det går jo ikke.

Det var et sidespring.

Når græskarret er flækket, skal kerner og tråde fjernes med en ske og kasseres. Kom derefter græskarret i ovnen, og bag dem med skærefladen opad. Jeg kommer dem altid i en kold ovn, og giver dem en times tid – måske kun 50 minutter for de mindste græskar.

Græskarret er færdigbagt, når frugtkødet er så mørt, at det kan kan trækkes i tynde spaghettitråde med en gaffel. Brug en grydelap til at holde fast på græskarret, så du ikke brænder dig. Du kan måske godt røre den øverste kant, men det er mærkbart varmere på undersiden, hvilket man godt kan blive snydt af.

Det brunede smør laves helt enkelt ved at smelte en klat smør i en lille gryde og lade det stå ved middellav varme. Vask og tør salviebladene, og kom dem i gryden, så snart smørret begynder at brune. De skal bare have et par minutter for at blive smørsprøde og lækre. Du kan evt. fiske bladene op og lade dem dryppe lidt af på køkkenrulle, men i denne opskrift hvor du også skal bruge smørret, er det ikke så vigtigt.

Dryp de trevlede græskar med brunet smør, drys med lidt flagesalt og fordel de sprøde salvieblade ovenpå. Så bliver det altså ikke nemmere.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprød salvie

Valbylille
Dejligt og nemt tilbehør til hyggelige efterårsmiddage. Spaghettigræskar er altid lækkert, og de smørsprøde salvieblade og det brunede smør tilføjer den nemme ret ekstra luksus – og gør den særdeles velegnet til gæstemiddag.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Recipe
Arbejdstid 10 min
Tilberedning 1 t
Samlet tid 1 t 10 min
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 147 kcal

Ingredienser
 

  • 1 spaghettigræskar eller to små
  • 50 g smør
  • 16 salvieblade vaskede og tørrede
  • flagesalt

Sådan gør du
 

  • Flæk græskarret på langs, og skrab kerne og tråde ud med en ske. Kan du ikke få alle tråde med, fjernes de nemt efter bagning.
  • Læg de to halvdele med skærefladen opad på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen. Tænd ovnen på 200°, og bag græskarret 1 time – lidt mindre, hvis du bruger to små græskar.
  • Tag de færdig græskar ud af ovnen, og træk kødet i spaghettitrevler med en gaffel. Pas på du ikke brænder dig.
  • Smelt imens smørret i en lille gryde ved middellav varme. Kom salviebladene i, straks smørret begynder at brune. Steg dem et par minutter, og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
  • Dryp det brunede smør over græskarbådene, drys med en lille bitte smule flagesalt. Fordel salviebladene ovenpå.
  • Server med det samme.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!

Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.

Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Danmark og Norden, Efterår, Familiefavoritter, Glutenfri, Halloween, Opskrifter, Salat og tilbehør, Sund i januar Tags: brunet smør, græskar, salvie, smør, spaghettigræskar

« Smeltende snemænd krydderkager
De bedste brunkager med mandler, pistacie og appelsin »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved