Hvis jeg skulle vælg en måde at spise græskar resten af livet, ville det blive denne.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprødstegt salvie er dejligt tilbehør, som kræver minimalt arbejde i køkkenet. De tynde græskarstrimler er altid lækre, og som alt andet bliver bliver de bare endnu bedre med brunet smør. Og så skal vi ikke glemme salvien, som her er stegt sprød i det brunede smør. Det smager vanvittigt godt!
Jeg serverer ofte spaghettigræskar med brunet smør til efterårets gæstemiddage. Det er både hyggeligt og flot at sætte et fad halve græskar på bordet, det smager super dejligt, og så er der næsten ikke noget arbejdstid i tilberedningen. Win win win!
Hvad er spaghettigræskar?
Hvis du endnu ikke er bekendt med spaghettigræskar, er det her en oplagt opskrift at begynde med. Jeg har før delt opskrifter på fyldt spaghettissquash à la lasagne (så lækker!) og spaghettigræskar linguine med hvidløgscrumble (også helt vild lækker.) Nu tænkte jeg, at det måtte være på tide med en mere grundlæggende opskrift – som tilmed er en af mine efterårsfavoritter.
Spaghettisgræskar sælges også under betegnelser som spaghetti squash og stripetti. De kan være gule og grønne, store og små og mere eller mindre stribede. De er utrolig hårde at flække, men derfra går det til gengæld som en leg.
Umiddelbart ligner de alle andre græskar med kerne, tråde og frugtkød inden i. Det særlige ved spaghettigræskar er dog det trevlede kød, som opstår ved bagning i ovn. Smagen er mild og mere neutral end andre græskar, og trevlerne er ualmindeligt lækre at spise. De har en god struktur, som jeg er helt pjattet med.
De spaghettiagtige tråde og den milde smag, gør spaghettigræskar oplagt som alternativ til pasta, hvis man ønsker at skære ned på kulhydrater. Men der er altså mange andre anvendelsesmuligheder, og jeg spiser det alene, fordi det smager så skønt.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprød salvie er nok mit yndlings efterårstilbehør. I hvert falde de to seneste år (det har det jo med at skifte…) Jeg har fx flere gange serveret det til denne pork wellington med stor succes. Til indbagt kød er det virkelig rart med tilbehør, der ikke er alt for tungt, og med spaghettigræskar bliver der sat fuldt blus under efterårsstemningen.
Græskarrene er virkelig smukke, og derfor serverer jeg altid spaghettigræskar i egen skal. Er det små græskar, sørger jeg for, at der er en “båd” til alle, mens jeg serverer store græskar på et fad med ske i, hvorfra alle kan tage. Begge dele er med til at give en ekstra hyggelig stemning, synes jeg.
Sådan laver du spaghetti græskar med brunet smør og sprød salvie
Kodeordene for denne ret er nemt, enkelt og helt vildt lækkert. Har du nogensinde prøvet at stege salvie i brunet smør? Det er det bedste! 100 % efterårsmag og så tager det bare et par minutter.
Første skridt er dog at flække græskarret på langs. Jeg får altid Manden til det, da de er ret hårde. Sørg for at have en god, skarp kniv, så den ikke sidder fast.
Når man skærer græskar og meloner er det i øvrigt vigtigt, at man vasker dem først. Det ved du selvfølgelig godt, men det er der mange andre der ikke gør, så derfor skriver jeg det lige her. Hvis ikke græskarret vaskes, risikerer man, at kniven trækker jordbakterier genenm frugtkødet, og det går jo ikke.
Det var et sidespring.
Når græskarret er flækket, skal kerner og tråde fjernes med en ske og kasseres. Kom derefter græskarret i ovnen, og bag dem med skærefladen opad. Jeg kommer dem altid i en kold ovn, og giver dem en times tid – måske kun 50 minutter for de mindste græskar.
Græskarret er færdigbagt, når frugtkødet er så mørt, at det kan kan trækkes i tynde spaghettitråde med en gaffel. Brug en grydelap til at holde fast på græskarret, så du ikke brænder dig. Du kan måske godt røre den øverste kant, men det er mærkbart varmere på undersiden, hvilket man godt kan blive snydt af.
Det brunede smør laves helt enkelt ved at smelte en klat smør i en lille gryde og lade det stå ved middellav varme. Vask og tør salviebladene, og kom dem i gryden, så snart smørret begynder at brune. De skal bare have et par minutter for at blive smørsprøde og lækre. Du kan evt. fiske bladene op og lade dem dryppe lidt af på køkkenrulle, men i denne opskrift hvor du også skal bruge smørret, er det ikke så vigtigt.
Dryp de trevlede græskar med brunet smør, drys med lidt flagesalt og fordel de sprøde salvieblade ovenpå. Så bliver det altså ikke nemmere.

Spaghettigræskar med brunet smør og sprød salvie
Ingredienser
- 1 spaghettigræskar eller to små
- 50 g smør
- 16 salvieblade vaskede og tørrede
- flagesalt
Sådan gør du
- Flæk græskarret på langs, og skrab kerne og tråde ud med en ske. Kan du ikke få alle tråde med, fjernes de nemt efter bagning.
- Læg de to halvdele med skærefladen opad på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen. Tænd ovnen på 200°, og bag græskarret 1 time – lidt mindre, hvis du bruger to små græskar.
- Tag de færdig græskar ud af ovnen, og træk kødet i spaghettitrevler med en gaffel. Pas på du ikke brænder dig.
- Smelt imens smørret i en lille gryde ved middellav varme. Kom salviebladene i, straks smørret begynder at brune. Steg dem et par minutter, og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
- Dryp det brunede smør over græskarbådene, drys med en lille bitte smule flagesalt. Fordel salviebladene ovenpå.
- Server med det samme.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar