Så er der rugbrød både til madpakken og weekendens højtbelagte smørrebrød!
Hver morgen smører jeg tre madpakker, og det eneste de har til fælles er et par tykke skiver hjemmebagt rugbrød. Jeg har i flere år sværget til denne opskrift, men er nu begyndt at variere med flere slags rugbrød og andre fuldkornsbrød. Det er altså rart med lidt fornyelse engang imellem. Favoritten her for tiden er et lækkert og saftigt softkernerugbrød, som hele familien sætter pris på.
Der er ikke meget samlebåndsarbejde over madpakkerne herhjemme, for vi ønsker alle noget forskelligt. Manden er helt sikkert den nemmeste at tilfredsstille. Han skal bare have tre klapsammenmadder med forskelligt pålæg. Bum færdig.
Jeg selv nøjes med en eller to skiver brød og supplerer med en masse grøntsager og lidt frugt. Helst som en blandet salat, men ofte bliver det bare et stykke frugt, en håndfuld gulerødder og hvad vi ellers har af grøntsager, der ikke kræver tilberedning. Det lyder måske ikke så spændende, men en avocadomad eller et par skiver god pølse på hjemmebagt rugbrød kan altså smage ret godt. Og lige om lidt er det sæson for tomatmadder!! Wuhuu! Så gør det ikke noget, at der ikke er tid til at snitte salat.
Pigens madpakke er selvfølgelig den, der får mest opmærksomhed. Den indeholder nogenlunde det samme som min madpakke, men der bliver alligevel gjort lidt ekstra ud af den. Gulerødderne bliver fx skåret i stave, æblet i både, og jeg tegner gerne et ansigt på bananen. Hun er til klapsammenmadder, og spiser to-tre stykker i halv størrelse. Derudover elsker hun en lille overraskelse i madpakken, og det får hun stort set altid. Det kan være et bæger yoghurt, en frikadelle, eksotisk frugt som kiwi og mango, bær, nye ærter, kold pasta, et stykke ost, knækbrød, skoleagurk, eller lidt tørret frugt og nødder. Det giver lige lidt variation til basismadpakken med rugbrød og grove grøntsager.
Hvad kommer du i madpakken til dig selv eller børnene?
Især Pigen er rigtig glad for denne opskrift på rugbrød, fordi brødet er så blødt. Jeg har tidligere undgået at bruge hvedemel i rugbrød, men noget skal der altså i for at gøre brødet let og luftigt. Jeg synes, at jeg har fundet en god balance i softkernerugbrødet, og er selv ret vild med, at det er så saftigt.
Jeg bager gerne brødet i weekenden, da arbejdsgangen ikke passer så godt til vores hverdag. Tidsforbruget er meget lille, men det kræver selvfølgelig, at man kan være hjemme et par gange i løbet af en dag. Hvis jeg ikke har mulighed for at bage i weekenden, bruger jeg min hverdagsopskrift i stedet.
Det bedste ved brødet er selvfølgelig smagen og saftigheden, og så er jeg ret stolt af, at det hæver så flot. Det er bagt med surdej og helt uden gær. Derudover er holdbarheden altså også et hit. Brødet holder sig saftigt i mindst fem dage og smager også godt på den syvende – hvis ellers der er noget tilbage. Det er dog vigtigt, at brødet får lov at hvile 15- 18 timer, før der skæres i det. Hvis man skærer i det for tidligt, bliver det helt vildt klistret. Og det er hele brødet, der bliver ødelagt, selvom man kun lige har prøvesmagt endeskiven. Så lad være med det.
Men lad det heller ikke afholde dig fra at bage det. Det er så meget bedre end de færdigkøbte.

Saftigt softkernerugbrød
Ingredienser
- 1 dl surdej
- 700 g rugmel
- 250 g hvedemel
- 500 g knækkede rugkerner
- 150 g blandede frø fx solsikke- og hørfrø
- 1,5 spsk salt
Sådan gør du
Aften
- Bland en fordej af surdejen, 200 g rugmel og 3 dl vand i en skål, og dæk den til. Kom rugkernerne i en anden skål, og hæld 1/2 liter kogende vand over. Dæk også denne skål til, og lad begge skåle stå på køkkenbordet natten over.
Morgen
- Kom fordejen i en røremaskine og tilsæt resten af rugmelet, hvedemel og 4 dl vand. Kør dejen ved middelhastighed i 5 minutter. Tilsæt salt, rugkerner og frø, og kør dejen yderligere 8 minutter. Sæt hastigheden op efter de første tre minutter.
- Lad dejen hæve 3-6 timer under et fugtigt klæde. Jo længere hævetid, des mere syrligt bliver brødet.
- Fordel dejen i to rugbrødsforme beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 1-2 timer, til dejen har rejst sig et par centimeter.
- Bag brødene i en forvarmet ovn ved 200c i 1 time. Lad de nybagte brød køle af på en rist, og pak dem derefter i et rent viskestykke. Lad dem stå til næste dag,
Har du en opskrift til at starte sur dejen?
Brødet lyder godt
Det er meget længe siden, at jeg har startet en surdej. Den jeg bruger til rugbrød har jeg fået af min far, og min hvedesurdej fik jeg gratis hos Meyers bageri. Det kræver lidt tålmodighed at få en surdej rigtig god, og de første par brød jeg har bagt med en ny surdej er aldrig blevet helt vellykkede. Men derfra er det gået fint.
Det nemmeste er nok at slå vejen forbi et bageri og høre om du kan købe et lille bæger surdej. Ellers kan du blande 1 dl rugmel, 1 dl hvedemel og 2 dl vand med lidt honning eller et surmælksprodukt. Lad det stå tildækket på køkkenbordet, og tilsæt hver dag 1 dl blandet rug- og hvedemel og 1 dl vand. Når dejen efter 4-6 dage begynder at boble er den klar til brug. Derfra kan du bruge denne vejledning. Til rugbrød bruger jeg en ren rugsurdej, men det er ikke så vigtigt. Det er svært at begynde surdejen med rug alene, men hvis du efterfølgende ønsker en ren rugsurdej, kan du bare fodre den med rugmel alene.
Tak
Jeg har en 1 liters form, og to lidt større forme (23 x 10 x 11 cm). Tror du at mængden af dej kan passe i disse forme?
Har du prøvet at tilsætte maltsirup eller maltmel?
Mvh Anja
Mine to forme har vist nogenlunde samme størrelse, som dem du nævner, så jeg tænker, at det nok skal gå. Du kan sagtens tilsætte malt til opskriften uden at ændre noget, hvis det bare drejer sig om 1 spsk mel eller lidt sirup. Jeg har ikke selv prøvet med denne opskrift, da det er en del år siden, at jeg gik bort fra at bruge malt. Men jeg er sløset nok med melposen til at vide, at lidt tørstof til eller fra ikke gør så meget 🙂
Almindelig ovn eller varmluft? En kollega siger hun altid bager brød i alm. ovn, da varmluft gør brødet tørt? Jeg forsøger mig med alm. ovn
Jeg bager rugbrød i almindelig ovn, ellers bliver skorpen for hård. Til gengæld bager jeg oftest boller ved varmluft, og kan ikke genkende din kollegas oplevelse af, at brødet bliver tørt – måske fordi jeg ofte bruger en meget våd dej.
Jeg håber, at dit rugbrød blev godt og saftigt.
Jeg har en surdej fra tidliger taget op sf fryseren. Det fungerede bare ikke rigtigt kasserede brødene var nærmest som rå og ikke hævet. Kan jeg vække denne surdej på som jeg tog fra på nogen måde el skal jeg smide den ud. Vil gerne prøve om jeg ikke jan komme igang med rugbrøds bagning
Hvis ikke den virkede, vil jeg anbefale at lave en ny. Det kan godt tage lidt tid at løbe en ny surdej i gang, så lad dig ikke slå ud, hvis brødet ikke bliver helt perfekt de første par gange. Hvis du er heldig, kender du måske en der kan give dig en klat surdej eller du kan få/købe hos bageren? Det er det nemmeste, og de fleste deler gerne.