
Så er jeg her igen med en håndfuld søndagsfavoritter – dog en del senere end sædvanligt. Huset er rent som aldrig før (tak til Manden), kaffen er varm (igen tak til Manden) og jeg har været ude på en dejlig slentretur i solskindvejret. Så kan en søndag vist ikke blive meget bedre.
Hvad skal du lave i dag?
I denne uge har jeg delt to opskrifter med svinekød. Først en gang lækre skaftkoteletter stegt med æbler, løg, salvie og det lækre æblesmør, som jeg desværre allerede er løbet tør for. Derefter delte jeg opskriften på mørbradgryde, som vi laver den herhjemme. Den er virkelig god og fyldt med chorizo, svampe og små løg.
1. At holde pauser
Her for tiden har jeg ofte en lille, utilfreds djævel siddende på min skulder. Han er temmelig hidsig med pisken, og bryder sig ikke om slendrian og dovenskab. Så snart jeg ser mit snit til en lille pause, skælder han ud og sender mig tilbage til arbejde. Det er ret træls.
Jeg er generelt ret pligtopfyldende, og har svært ved bare at sætte mig med en bog og en kop kaffe, hvis alting ikke er på plads. Det bliver bestemt ikke nemmere af, at jeg nu igen arbejder hjemmefra.
Jeg arbejder typisk fem intense timer, og får så utrolig dårlig samvittighed, hvis jeg derefter både spiser frokost og fylder vaskemaskinen, inden jeg igen vender tilbage til computeren. Selvom jeg leverer mere end nogensinde før, føles hver eneste minut væk fra computeren som pjæk. Det er både skørt og uholdbart, og jeg bliver derfor nødt til at lære at holde pause.
Så det øver jeg mig på nu. I går udskød jeg både opvask og dette indlæg for at se film med familien. I dag drog jeg ud i formiddagssolen, selvom alt vasketøjet ikke var lagt på plads, og lige nu sidder jeg med en kop kaffe, som Manden netop har serveret for mig. Det føles faktisk helt okay.
I den kommende uge vil jeg forsøge at holde et par gode lange pauser væk fra computeren i løbet af arbejdsdagen – og ikke bruge pauserne på husholdning. Så burde der være masser af energi og overskud til at hygge med børnene om eftermiddagen og til at bruge mine aleneaftener på bloggen.
Jeg tænker, at der i hvert fald kommer en enkelt opskrift på en virkelig skøn efterårspizza og et indlæg om, hvad der skal ske i oktober. Og så har jeg også stor lyst til at skrive et lille indlæg om vores tur til Skovtårnet. Det er længe siden, at jeg har skrevet om den slags oplevelser, men måske bliver det først ugen efter. Valbylille skal helst være et dejligt frirum både for mig og dig, og hvis pligtdjævlen fortsat ånder mig i nakken, bliver det nok også til en lille pause herfra. Men så galt går det nok ikke.
2. Hvordan holder du pause?
Gode pausetips modtages med kyshånd? Hvordan holder man pause, når man arbejder hjemme? Da børnene var hjemme i foråret, holdt vi halvanden times pause midt på dagen, hvor vi både spiste og fik luft. Jeg overvejer lidt at gøre det samme igen, selvom det kun er mig. Idéer til micropauser modtages også gerne.
3. Jeg er vild med…
- Spiselige blomster. Det var min plan at lave et bed kun med spiselige blomster dette efterår, men jeg tror desværre ikke at jeg når det. Men næste år! Så skal det være.
- Tandfeen. Hun var på besøg natten til fredag, og lagde for første gang en rund tyver til Drengen. Den blev vekslet til en ny yo-yo i går, og sørme om hun ikke kom igen allerede i nat. Hun er en travl dame.
4. Matador
Manden har længe talt om, at vi skulle se Matador med børnene, og i går så vi alle fire det første afsnit sammen. Børnene var tryllebundne! Detaljerigdommen er overvældende, og hvert gensyn bringer noget nyt med sig. Jeg var 25 år, før jeg så hele serien i sammenhæng, men husker tydeligt da jeg som barn så scenen, hvor Daniel får en hest. Jeg er lidt spændt på, om den gør lige så stort indtryk på mine børn.
5. Links jeg kan anbefale
Hvorfor er kødboller billigere end falafler… Interessant indblik i fødevareindustrien.
Den ultimative liste over spiselige blomster… De pynter både i haven og på tallerkenen.
JVEB – le blog… Vanvittig smuk madblog, der desværre opdateres alt for sjældent. Besøg den for de særdeles spændende billeder.
6. Madplan til den kommende uge
Her får du fem retter til næste uges madplan og et forslag til et sødt punktum. De sidste to dage planlægger jeg sjældent. Det giver mulighed for spontanitet, og sikrer, at køleskabet ikke bliver overfyldt. En dag om ugen holder vi typisk restebuffet. Det er altid et hit.

Det er sæson for figner, som er en af mine helt store septemberglæder. Først brombær, så pærer og mod månedens slutning de smukke figner. Mmmm… Jeg foreslår et let aftensmad med brød, ost, pølse og grønt, hvor disse lækre figenmadder får hovedrollen. De smager vildt godt! Ricottaen skal piskes godt igennem – så smager den bedst.

Sæsonens sidste ærteskud skal bruges til denne enkle og meget lækre pastaret. Har du ikke adgang til kammuslinger, kan den serveres med din yndlingsfisk i stedet for.
Citronpasta med kammuslinger og ærteskud
(Opskriften opdateres med nye billeder i løbet af oktober – bare hvis du undrer dig over, at billederne her og i opskriften ikke er ens.)

Disse koteletter med æbler, løg og sprød salvie er en søndagsmiddag værdig, men de kan altså laves på blot 20 minutter, og råvarerne er også i den billige ende. Kort sagt er det den perfekte ret, hvis hverdagen har brug for lidt ekstra kræs og comfort food.
Pandestegte skaftkoteletter med rødløg, æbler og salvie

Spaghettigærskar! Det smager forrygende og i denne opskrift er de lækre græskarstrimler blandet med rigtig spaghetti og toppet med sprøde brødkrummer og salvie. Har jeg sagt, at jeg elsker salvie?
Spaghettigræskar med linguine, hvidløgscrumble og salvi

Til weekenden foreslår jeg en chicken gumbo med okra. Da jeg handlede ind på nettet den anden dag, lagde jeg alle ingredienser til gumbo i kurven, men da jeg skulle betale var okraen udsolgt. Øv bøv. Det har dog ikke gjort min lyst til gumbo mindre, og en af de nærmeste dage, gør jeg forsøget igen. Jeg er helt vild med cajun-køkkenet, og hvis det er ukendt for dig, er det her et godt sted at begynde.
Der bruges traditionelt andouille-pølse til gumbo, men dem har jeg kun set i Torvehallerne, så i stedet foreslår jeg, at du bruger helt almindelig kålpølser og bacon. Det smager dejligt.

Til dessert skal vi i denne uge have iles flottantes. Det er en herlig fransk dessertklassiker, som smager mildt og dejligt og som sagtens kan serveres efter jumboen. I anledning af efteråret vil jeg pynte med et par brombær. jeg høster stadig et par håndfulde om ugen fra min lille busk i haven.
Jeg synes også, det er svært med pauser på hjemmearbejdspladsen. Jeg kan / må gerne gå en tur, men jeg bor i samme område som arbejdspladsen, så jeg løber nogle gange ind i forvaltningens folk – og det er ikke altid så fedt… Jeg plejer at gå en lille tur eller gå ind i soveværelset, hvor vi har en stor lænestol og læse i 15 min. Eller gå ud og sætte noget bolledej over…
Åh, det kan jeg godt forstå – det føles lidt som osman skal forsvare det, selvom man godt må. Det samme hvis man er syg og bliver nødt til at købe ind, og så møder en kollega. Det gider man bare heller ikke.
Virkelig god idé at trække pauserne ind i et andet rum. Det gjorde jeg i dag, og det virkede.