Det er efterhånden ved at være en tradition, at Pigen og jeg går i køkkenet, når hun har en fridag fra børnehaven. Typisk forsøger jeg at overtale hende til at bage boller, men hun vil allerhelst lave skumfiduser, og den er jeg som regel med på. Det er simpelthen så nemt, og vi kan snildt nå flere portioner, mens Drengen tager en lille lur.
Siden august har vi undgået fødevarer med tilsætningsstoffer, og i den periode har vi altså heller ikke købt slik. I stedet nyder jeg, at vi sammen kan lave skumfiduser og andre søde sager uden kemi og uforståelige numre. Det sker ikke hver uge, men hvis de søde sager af og til dominerer bloggen, er det altså forklaringen.
Disse skumfiduser er lavet med sommerens kirsebær og har en dejlig mild bærsmag. Vil man have en mere fremtrædende smag, kan man tilsætte 1-2 tsk frysetørret kirsebærpulver, men jeg synes personligt, at der er noget særligt ved at bruge sommerens bær.
Skumfiduser med kirsebær
150 g kirsebær
300 g sukker
50 g glukose
1/2 dl vand
17 g husblas
3 æggehvider
1 dl kartoffelmel
1 dl flormelis
Kog kirsebærrene i lidt vand, og blend dem til en jævn puré. Bærsaften skal reduceres, så den færdige puré vejer ca. 100 g. Kom sukker, sirup, vand og bærpuré i en gryde og kog, til blandingen når 120c. Udblød imens husblasen i koldt vand, og pisk æggehviderne stive.Beklæd en rektangulær form med bagepapir. Bland flormelis og kartoffelmel, og sigt et tykt lag ned på bagepapiret.
Klem husblasen fri for vand og smelt over vandbad.
Hæld sukkerblandingen i æggehviderne under kraftig piskning, og tilsæt derefter husblassen. Når blandingen begynder at køle og når ca. 40c, skal den hældes i formen. Det skal gå lidt tjept, så massen ikke når at stivne for meget.
Lad den store skumfidus hvile et par timer, før den klippes i mindre stykker. Drys med resten af flormelis/kartoffelmelblandingen imens, så det ikke klistrer.
Lyst til mere?
Opskrifter på skumfiduser med vanilje, lime og jordbær (Og ja, trods nul tilsætningsstoffer kom jeg alligevel lidt farve i dem med lime – de skulle jo nødigt forveksles med vaniljeduserne.)
Hjemmelavet skum er SÅ godt – og kirsebær er virkelig et hit, dem eller grape med lakrdspulver. Uhm.
– Anne
Grapeskum lyder spændende. Jeg har før lavet med lime, og det var ret anderledes med syrligt skum, men de smagte nu godt.