Først i januar fik jeg en portion surdej fra en kollega, og jeg har siden arbejdet på at finde den bedste opskrift på rugbrød, som både smager godt og som ikke kræver alt for mange processer. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift af Camilla Plum, men det er vist ikke til at se længere.
Udover at tilføje kerner og frø har jeg tilpasset opskriften, så den er mere forenelig med en travl hverdag. Jeg har reduceret mængden af rugkerner til præcis 1 kg, så jeg kun behøver at slæbe en pose med hjem fra supermarkedet. Øllet har jeg helt udeladt, da jeg ikke synes, at det bidrager med så meget smagsmæssigt, og jeg vil derfor hellere spare både penge og plads i indkøbsposen.
Jeg har også udeladt en af hæveprocesserne, så jeg ikke skal gøre noget ved dejen om morgenen. Hverdagsmorgener er rigeligt travle i sig selv, og jeg har heller ikke lyst til at beslaglægge en hel fridag til rugbrødsbagning.
Det har taget et par måneder at nå frem til den opskrift, der passer vores familie allerbedst, og selvom den slet ikke ligner den oprindelige, har det været et rigtig godt udgangspunkt. Jeg har justeret lidt på opskriften fra bagning til bagning, og alle brød har derfor været gode og velsmagende. Efter et par års pause forsøgte jeg mig også med rugbrødsbagning sidste vinter, men det blev aldrig rigtig godt. Det er svært at finde en god opskrift, og dengang lykkedes det ikke. Har man en god opskrift, er det dog ganske let at variere den og tilpasse den, så man får det rugbrød man ønsker.
Der ligger flere opskrifter på surdej på nettet, men hvis man kan få fat i en med en god lang levetid bag sig, er det at anbefale. Laver man den selv, skal man være opmærksom på, at der gerne går 2-4 bagninger, før rugbrødet bliver rigtig godt.
Syslerens kernerugbrød
2 stk i alm. bageform
Dag 1
Surdej
1 spsk honning
2 spsk salt
2 dl + 1 l lunken vand
600 g rugmel
1 kg knækket rug
Tag gerne surdejen ud af køleskabet om morgenen, så den har tid til at vågne. Det behøves dog ikke.
Rør surdejen ud i de 2 dl vand, og rør salt og honning i. Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør i mindst 10 minutter. (Røremaskine eller gode armmuskler er uundværlige, når der bages rugbrød.)
Læg et klæde over dejfadet/røreskålen, og lad dejen hvile til næste eftermiddag.
Dag 2
200 g valgfri kerner og frø
Tag surdej fra, og drys en lille smule fint salt over. Så holder den sig bedre.
Rør frø og kerner i dejen, og fordel den i to bageforme beklædt med bagepapir. Dæk dem med et fugtigt klæde, og lad dem stå på køkkenbordet i 3-4 timer. Prik 25 dybe huller i hvert brød, så dampen kan slippe ud, og bag dem ved 200c i 75 minutter.
Pak de nybagte brød i våde viskestykker, og læg dem (med viskestykke) i en pose eller en brødkasse, når de er kølet af. Skær først i dem den efterfølgende dag.
Brødene holder sig friske og saftige i mindst en uge. Længere tid har jeg ikke testet, da brødene på det tidspunkt er spist. De kan også fryses uden, at kvaliteten forringes.
Et hurtigtEt hurtigt spørgsmål – hvor meget surdej skal der bruges?
Jeg bruger ca. 2 dl våd surdej. Da jeg skrev opskriften brugte jeg vist tør surdej, som jeg tog fra fra gang til gang. Der brugte jeg nok nærmere 3-4 dl.
Perfekt! Tusinde tak.
Indså, at da jeg lavede det her rugbrød første gang, brugte jeg kun 1dl våd surdej. Må have gået ud fra, at var nok, men tror slet ikke, at det var gået op for mig, at jeg ikke vidste hvor meget surdej, der skulle bruges.
Prøver igen i den her uge – med 2 dl surdej istedet.
(Det første brød smagte nu ganske udemærket – )
Jeg er glad for, at du kunne lide brødet. Det kan sagtens være, at 1 dl surdej er nok. Jeg arbejder pt. på en rugbrødsopskrift, der giver et mere blødt brød, og der bruger jeg kun 1 dl – til dette brød har jeg bare altid brugt mere.
Det er altid lidt drilsk, når man bager med surdej som eneste hævemiddel, og især med en opskrift som denne helt uden hvedemel.