Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Rugbrød på surdej – nem og god opskrift

11. marts 2014 by Valbylille 4 kommentarer

Hjemmebagt rugbrød med kerner
Først i januar fik jeg en portion surdej fra en kollega, og jeg har siden arbejdet på at finde den bedste opskrift på rugbrød, som både smager godt og som ikke kræver alt for mange processer. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift af Camilla Plum, men det er vist ikke til at se længere.

Udover at tilføje kerner og frø har jeg tilpasset opskriften, så den er mere forenelig med en travl hverdag. Jeg har reduceret mængden af rugkerner til præcis 1 kg, så jeg kun behøver at slæbe en pose med hjem fra supermarkedet. Øllet har jeg helt udeladt, da jeg ikke synes, at det bidrager med så meget smagsmæssigt, og jeg vil derfor hellere spare både penge og plads i indkøbsposen.

Jeg har også udeladt en af hæveprocesserne, så jeg ikke skal gøre noget ved dejen om morgenen. Hverdagsmorgener er rigeligt travle i sig selv, og jeg har heller ikke lyst til at beslaglægge en hel fridag til rugbrødsbagning.

Det har taget et par måneder at nå frem til den opskrift, der passer vores familie allerbedst, og selvom den slet ikke ligner den oprindelige, har det været et rigtig godt udgangspunkt. Jeg har justeret lidt på opskriften fra bagning til bagning, og alle brød har derfor været gode og velsmagende. Efter et par års pause forsøgte jeg mig også med rugbrødsbagning sidste vinter, men det blev aldrig rigtig godt.  Det er svært at finde en god opskrift, og dengang lykkedes det ikke. Har man en god opskrift, er det dog ganske let at variere den og tilpasse den, så man får det rugbrød man ønsker.

Der ligger flere opskrifter på surdej på nettet, men hvis man kan få fat i en med en god lang levetid bag sig, er det at anbefale. Laver man den selv, skal man være opmærksom på, at der gerne går  2-4 bagninger, før rugbrødet bliver rigtig godt.
Hjemmebagt rugbrød med kernerSyslerens kernerugbrød
2 stk i alm. bageform

Dag 1
Surdej
1 spsk honning
2 spsk salt
2 dl + 1 l lunken vand
600 g rugmel
1 kg knækket rug

Tag gerne surdejen ud af køleskabet om morgenen, så den har tid til at vågne. Det behøves dog ikke.

Rør surdejen ud i de 2 dl vand, og rør salt og honning i. Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør i mindst 10 minutter. (Røremaskine eller gode armmuskler er uundværlige, når der bages rugbrød.)

Læg et klæde over dejfadet/røreskålen, og lad dejen hvile til næste eftermiddag.

Dag 2
200 g valgfri kerner og frø

Tag surdej fra, og drys en lille smule fint salt over. Så holder den sig bedre.

Rør frø og kerner i dejen, og fordel den i to bageforme beklædt med bagepapir. Dæk dem med et fugtigt klæde, og lad dem stå på køkkenbordet i 3-4 timer. Prik 25 dybe huller i hvert brød, så dampen kan slippe ud, og bag dem ved 200c i 75 minutter.

Pak de nybagte brød i våde viskestykker, og læg dem (med viskestykke) i en pose eller en brødkasse, når de er kølet af. Skær først i dem den efterfølgende dag.

Brødene holder sig friske og saftige i mindst en uge. Længere tid har jeg ikke testet, da brødene på det tidspunkt er spist. De kan også fryses uden, at kvaliteten forringes.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Brød og boller, Danmark og Norden, Frokost og småretter, Opskrifter, Skolestart Tags: bagværk, brød, kerner, rugbrød

« Rødgrød med fløde – smagen af sommerferie
Honningristet müsli til yoghurten »

Kommentarer

  1. Naja skriver

    27. januar 2017 kl. 17:49

    Et hurtigtEt hurtigt spørgsmål – hvor meget surdej skal der bruges?

    Svar
    • Valbylille skriver

      29. januar 2017 kl. 07:29

      Jeg bruger ca. 2 dl våd surdej. Da jeg skrev opskriften brugte jeg vist tør surdej, som jeg tog fra fra gang til gang. Der brugte jeg nok nærmere 3-4 dl.

      Svar
      • Naja skriver

        1. marts 2017 kl. 18:00

        Perfekt! Tusinde tak.
        Indså, at da jeg lavede det her rugbrød første gang, brugte jeg kun 1dl våd surdej. Må have gået ud fra, at var nok, men tror slet ikke, at det var gået op for mig, at jeg ikke vidste hvor meget surdej, der skulle bruges.
        Prøver igen i den her uge – med 2 dl surdej istedet.
        (Det første brød smagte nu ganske udemærket – )

        Svar
        • Valbylille skriver

          5. marts 2017 kl. 08:17

          Jeg er glad for, at du kunne lide brødet. Det kan sagtens være, at 1 dl surdej er nok. Jeg arbejder pt. på en rugbrødsopskrift, der giver et mere blødt brød, og der bruger jeg kun 1 dl – til dette brød har jeg bare altid brugt mere.

          Det er altid lidt drilsk, når man bager med surdej som eneste hævemiddel, og især med en opskrift som denne helt uden hvedemel.

          Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved