Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Risengrød med karamelliseret æblekompot og ristede mandler

21. december 2018 by Valbylille Skriv kommentar

Gå til opskrift
Risengrød med æblekompot
Gå til opskrift

Ingen jul uden risengrød. Vi spiser det gerne hele vinteren, men her i december går det helt i grød. Der skal jo både være til nisserne, risalamanden, klatkager, aftensmaden lillejuleaften og så lige et par gange derimellem. Børnene er som børn er flest og elsker risengrød. Det gør jeg såmænd også, og når jeg bruger denne opskrift er Manden også med på en skål grød til aftensmad.

Risengrød har tidligere voldt mig en del besvær, og når jeg af og til laver en kæmpe portion til alle nabobørnene, bruger jeg fortsat denne opskrift på risengrød, der ikke kan gå galt. Den er altså lidt af et hit, når man (som jeg har gjort) kan brænde grød på, selv når den tilberedes i høkasse.

I dag er det flere år siden, jeg sidst har kigget ned i en gryde med brændt grød, og er det bare familien der skal spise med, bruger jeg altid opskriften nedenfor, som helt traditionelt tilberedes på komfuret. Den er altså bare det bedre, men kræver også, at man er over gryden. Tidligere var jeg for utålmodig til, at det blev godt, men i dag er det ren meditation at koge grød på den måde. Og så besværligt er det altså heller ikke.

Det er også denne opskrift, jeg bruger til risalamande. Så skal man bare undlade salt, og evt. koge en tom vaniljestang med for ekstra vaniljesmag. Mums! Faktisk laver jeg gerne to portioner risengrød lillejuleaften. Den første spiser vi, og den anden bliver til risalamande og klatkager til morgen- eller eftermiddagsmad juleaften.

Børnene vil helst bare have deres risengrød med kanelsukker og smør, og så får de gerne en appelsin til dessert for at give lidt modspil til sødmen. Jeg foretrækker grøden med en form for frugtkompot og gerne lidt ristede nødder eller mandler. Her har jeg lavet en kompot af karamelliserede æbler med kanel. Den smager skønt til grøden, og er nem at lave, når man alligevel skal røre i risengrøden.

Risengrød med æblekompot

Risengrød

Når risengrøden skal være særligt god eller den skal bruges til risalamande, bruger jeg altid denne opskrift med sødmælk. Så får man ikke en mere cremet og lækker grød.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Recipe
Tilberedning 1 t
Samlet tid 1 t
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 493 kcal

Ingredienser
 

Risengrød

  • 3 dl grødris
  • 3 dl vand
  • 1,5 l sødmælk
  • salt

Æblekompot

  • 3 belle de boskoop skrællet og i tern
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk rørsukker
  • 1 kanelstang

Anretning

  • 0,5 dl mandelflager ristede
  • 50 g smør
  • kanelsukker

Sådan gør du
 

Risengrød

  • Kom ris og vand i en gryde, og lad det koge op. Tilsæt mælken, og rør hyppigt, indtil mælken når kogepunktet. Skru derefter ned for varmen, og læg låget på.
  • Rør i gryden ca. hvert 10 minut. Når grøden er ved at være færdigt, smages den til med salt, og koger færdig uden låg.
  • Lad grøden hvile 5-10 minutter inden servering.

Æblekompot

  • Brun smørret i en lille gryde, og tilsæt sukkeret. Lad det koge sammen under omrøring. Det tage ret par minutter. 
  • Tilsæt æbletern og kanelstang, og vend æbleternene godt rundt i karamellen. Hæld evt. lidt vand ved, og lad det koge til en grov kompot. Det tager 5-10 minutter – længere tid hvis der bruges spiseæbler.

Servering

  • Server grøden med æblekompot, ristede mandler, smørklat og et lille drys kanelsukker.

Bemærkninger

Undlad salt, hvis grøden skal bruges til risalamande. For en mere intens vaniljestang i den færdige dessert, kan man lade en tom vaniljestang koge med.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
Risengrød med æblekompot
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Danmark og Norden, Glutenfri, Jul, Opskrifter, Vegetar Tags: grød

« Tænker på…
Tænker på… »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved