Endelig har jeg været så heldig at have mulighed for at deltage i en madbloggerudfordring, der denne gang var gået helt i fisk. Skagenfood var så flinke at donere en kasse luksusfiskefileter til deltagerne dog med den detalje, at vi ikke på forhånd vidste, hvilken fisk der gemte sig i flamingoboksen.
Min fangst var rødspætte, hvilket blev lidt af en udfordring på trods af, at det er en ganske almindelig fisk. Jeg havde forestillet mig at drukne min fisk i en lækker krydret sovs, men det synes jeg altså ville være synd for rødspætten, hvis fine smag nemt går tabt. Jeg måtte derfor finde på noget andet.
Jeg har det lidt ambivalent med rødspætter. En hel stegt rødspætte frisk fra havnen er en af sommerens yndlingsspiser, mens jeg på den anden side ikke har så meget til overs for fileterne. Jeg har simpelthen fået alt for mange af den kedelige slags fra kølediskene, hvor den fine smag for længst er gået tabt. Fileterne fra Skagenfood var dog af en noget anden kvalitet, og jeg valgte derfor at værne om den lækre fisk ved at gå klassisk med en rugmelspanering. Det er der måske ikke den store udfordring i, men til gengæld smager det hammer godt, og det var lige det, vi havde lyst til.
For at der trods alt skulle være lidt udfordring, besluttede jeg mig for, at tilbehøret skulle laves ud fra det, der allerede var i køkkenet, og at retten skulle smage af efterår. Jeg havde på forhånd købt ind til skordalia, som jeg i nogen tid har haft lyst til at smage. Det er en græsk kartoffelbaseret dip/mos med hvidløg, citron, olivenolie og evt. nødder og andet godt. Når nu jeg lavede en klassisk fisk, var det vigtigt, at der kom lidt mere smæk på tilbehøret, og jeg kunne godt lide tanken om citron i mosen i stedet for den sædvanlige citronbåd. Som det sprøde indslag lavede jeg grønkålschips, og med smørstegte kantareller til blev en af mine sommerfavoritter til et efterårshit.
Rødspættefileter med skordaliamos, kantareller og grønkålschips
(4 personer)
3 stængler grønkål
1 spsk olie
flagesalt
4 bagekartofler
1 dl olivenolie
1 dl vand
5 fed hvidløg
saft fra 1 citron
salt
600 g rødspættefileter
1 dl rugmel
smør
salt og peber
kantareller
smør
salt og peber
Riv grønkålsbladene i store stykker, og tag stænglerne fra. Skyl og tør dem grundigt. Kom bladene i en pose sammen med olie, og vend det sammen. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 100c varmluft. Tag dem ud efter 10-15 minutter, når de er sprøde.
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem møre i usaltet vand. Damp dem tørre. Tilsæt presset hvidløg, citronsaft og olivenolie, og mos det godt sammen. Tilsæt mere olie eller vand for en tyndere mos og smag til med salt og peber.
Dup fiskefileterne tørre, og vend dem i rugmel. Drys med salt og peber, og steg dem gyldne i smør et par minutter på hver side.
Rens kantarellerne grundigt. Er de købt i en pakke, er det ofte nødvendigt at vaske dem. Gør det i god tid, så de kan nå at tørre. Det gør de bedst mellem et par stykker køkkenrulle. Smelt smørret på en pande og læg et par håndfulde kantareller på. Lad dem stege et par minutter, før de vendes rundt. Krydr dem, tag dem af, og steg det næste hold svampe på samme vis.
Server rødspætterne på et fad med chips og svampe og mosen ved siden af.
Tip: Retten er hurtigt lavet, når først kantarellerne er klargjort. Begynd derfor med dem. Vil man spare mere tid, kan man sagtens lave grønkålschipsene dagen forinden og opbevare dem i en kagedåse. Der er dog en ikke helt lille risiko for, at nogen kommer til at spise dem, for de smager virkelig godt og som alle andre chips er det næsten umuligt at stoppe, nå man først er i gang.
Skriv et svar