Det er utrolig nemt at lave en lille portion ægte, italiensk pesto, og så smager det en milliard gange bedre end den man køber på glas.

Hjemmelavet pesto smager helt vidunderligt, og kan bruges til så godt som alting. Jeg er helt pjattet med bare at vende en stor portion nykogt tagliatelle i frisklavet pesto, men sørger altid for at der også er lidt tilbage til en sandwich med grøntsager og ost eller en skive rugbrød med oksepegepølse. Det smager guddommelig!
Det er nemt at lave pesto
Før jeg går videre med opskriften, må jeg hellere kommer med en tilståelse. Jeg har nemlig tidligere givet udtryk for, at det var for besværligt at lave sin egen pesto, og at jeg ikke kunne drømme om at gøre det. Første del er faktuelt forkert, og anden del… ja, det har så ændret sig.
Det er faktisk åndssvagt nemt at lave pesto, og belønningen er tårnhøj. Hjemmelavet pesto har en herlig frisk smag, og så kan man helt selv styre, om den skal være grov eller fin, og hvor flydende den skal være. Man kommer bar det hele i en blender, og tilsætter olien lidt ad gangen, til pestoen har den ønskede konsistens. Det er da nemt!
Råvarerne er dyre, men det er en god pesto altså også. Jeg plejer at give 60-70 kr. for et lille glas, og alligevel kan den ikke måle sig med den hjemmelavede udgave. Når jeg før har været forbeholden over for selv at lave pesto skyldes det mest af alt, at mit første forsøg for mange år siden ikke blev særlig vellykket, og at jeg lavede en alt for stor portion. Det var dyrt, det skulle spises, og jeg blev virkelig træt af det.

Sådan får du succes med hjemmelavet pesto
Først og fremmest vil jeg anbefale at lave en lille portion. Duften af helt frisk basilikum er noget af det allerbedste ved hjemmelavet pesto, og den går altså tabt, hvis man gemmer den for længe.
Dernæst er det vigtigt, at råvarerne er i orden. En rigtig pesto indholder pinjekerner, pecorinoost og god olivenolie. Det er dyre ingredienser, men mængderne i opskriften er små, så egentlig er det ikke så galt.
Til sidst bør man holde igen med osten. Pecorino er uden tvivl min yndlingsost, men den må ikke overdøve smagen af basilikum. Og ja, det var denne fejl jeg lavede dengang for mange år siden.
Når du laver hjemmelavet pesto, kan du få lige præcis den smag, og konsistens, som du ønsker. I opskriften foreslår jeg at bruge en minihakker, men man kan faktisk også lave pesto i en morter. Det giver en anden og meget lækker konsistens.
Til pasta kan jeg godt lide en fintmalet pesto som den på billedet. Når jeg laver pesto som smørrelse i sandwich, må den godt være lidt grovere, så man kan fornemme de små stykker ost og pinjekerner. Du gør selvfølgelig bare som du synes – og skal den være tyndere, hælder du blot lidt ekstra olie ved. Og aldrig vand! Jeg siger det bare.

Klassisk basilikumspesto
Ingredienser
- 1 potte basilikum
- 12 g pinjekerner
- 10 g pecorino
- 1 dl olivenolie
Sådan gør du
- Skær osten i små stykker, hak basilikummen groft, og kom det i en lille blender eller minihakker sammen med pinjekerner og det meste af olien. Blend til pestoen har den ønskede struktur. Tilsæt evt. mere olie, hvis du ønsker en tyndere pesto.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar