I tirsdags fejrede vi Pigens fødselsdag med middag for hendes bedsteforældre. Som dessert bød vi efter Pigens ønske på pandekagelagkage med chokoladecreme og nøddeknas, og det er nok den nemmeste fødselsdagskage, jeg nogensinde har lavet.
Pigen ved, hvad hun vil have når det gælder kager, og hendes ønsker kan godt være lidt udfordrende. Som nogen måske husker, ville hun gerne have lakridskage til sin 4-års fødselsdag, og i år skulle det altså være en pandekagelagkage med chokoladecreme og et jordbær på toppen. Jeg ved ikke, hvorfra hun får idéerne, men pandekagelagkage har hun dog smagt en enkelt gang før til hendes lillebrors første fødselsdag. Det var dog en sommerudgave med rabarberkompot.
Læs også: Pandekagelagkage med rabarberfyld
Fødselsdagsbarnet skal selvfølgelig have lov at bestemme, så jeg følger altid hendes kageønsker så godt som muligt. Jordbærret fik jeg dog talt hende fra, da de ikke er så spændende i november. Til gengæld blev kagen pyntet med karamelliserede nødder, og mmmmm altså… bare mmmmm. Det var lige det, der skulle til for at fuldende kagen.
For hvert år der går bliver Pigens fødselsdag mere og mere betydningsfuld. Op til hendes 6-års dag har hun talt rigtige meget om, at man som fødselsdagsbarn må bestemme alt. Der er dog visse grænser, når en stor del af dagen tilbringes på skolebænken, men hun valgte da både kjole, aftensmad og at hun skulle på fritidshjem i en time, før jeg måtte hente hende. Og så valgte hun, at vi skulle have gæster på selve dagen.
Det har vi kun prøvet en gang før, og det var ingen succes. Det var sidste år, den dag hvor sneen lagde sig som en tyk dyne over hele landet, og halvdelen af gæsterne ikke kunne komme frem. Nøj, hvor var hun bare ked af det.
Så var det noget andet i tirsdags, hvor dagen begyndte med den smukkeste røde himmel og et tilfældigt møde med en af bedsteveninderne på vej til skole. Herhjemme er vi overbevist om, at de røde skyer var kompensation for sidste års snedynger.
Læs også: Årets adventskrans og fødselsdagsglimt
Vi plejer at holde fri på hendes fødselsdag, men nu hvor hun er skolebarn, går det ikke længere. Jeg sneg mig dog med til børnehaveklassens morgensamling for at fejre hende sammen alle klassekammeraterne. Tilfældigvis skulle de have besøg af et par andre klasser til fælles morgensang, så der var mere end 100 små børnestemmer, der stemte i fødselsdagssangen. Det var bare så fint, og Pigen strålede som en lille sol over al opmærksomheden.
Læs også: Bare sådan rigtig gode lagkagebunde
Og nu til opskriften. Den er virkelig nem, og kan laves i god tid. Kom gerne nødder over hele pandekagelagkagen, da det er knaset, der gør kagen til noget særligt. Skal det være ekstra nemt, kan en pose brændte mandler også gøre tricket. Jeg har skåret pandekagerne til, så kanterne er blevet skarpe. Det trin kan man også bare springe over og i stedet lave en mere rustik kage med synlige kanter.

Pandekagelagkage med chokoladecreme og nøddeknas
Ingredienser
Pandekager
- 5 æg
- 3 spsk sukker
- 1 øl
- 2,5 dl sødmælk
- 300 g mel
- ca. 50 g smør til bagning
Chokoladecreme
- 1/2 l piskefløde
- 200 g chokolade
Nødder
- 150 g hasselnødder
- 5 spsk rørsukker
Sådan gør du
Pandekager
- I god tid - måske dagen før:
- Pisk æg og sukker sammen. Tilsæt øl og mælk, og rør til sidst melet i. Lad dejen hvile på køl i 1 time.
- Bag pandekagerne på en varm pande i lidt smør. Der skal bruges 12 til kagen, så der er også til smagsprøver undervejs.
Chokoladecreme
- Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Varm fløden op i en lille gryde til lige under kogepunktet. Hæld fløden over chokoladen, og rør i fløden, til al chokoladen er smeltet. Læg film over, så det er i kontakt med fløden, og sæt skålen på køl, til chokoladefløden er helt kold.
- Pisk den kolde chokoladefløde til en fast creme ved lav hastighed.
Nødder
- Fordel hasselnødderne på en bradepande, og bag dem ved 180c i ca. 10 minutter. Gnub skallerne af i et rent viskestykke.
- Smelt sukkeret ved lav varme på en pande, og kom nødderne ved, når det er helt flydende uden krystaller. Vend nødderne rundt, og lad dem karamellisere 5-10 minutter. Pas på varmen imens.
- Fordel nødderne på et stykke bagepapir, og lad dem køle af. Pak papiret om dem, og sæt dem til side, til kagen skal samles.
Samling af kagen
- Skær eventuelt pandekagerne til, så kanterne bliver skarpe og brug en lagkagering til samlingen eller lav en mere rustik udgave.
- Smør en skefuld chokoladecreme på hver pandekage, og læg dem i en pæn stak. Det er nemmest, at smøre creme på pandekagen, inden. den lægges oven på de øvrige.
- Fordel det sidste creme på toppen og siderne af pandekagestakken. Hak nødderne, og drys dem over kagen i et jævnt lag.
- Opbevar kagen på køl, til den skal serveres.
Ej, hvor set den god ud! Kæmpestort tillykke med prinsessen; sikken en dag! Og sikken en kage…. ❤️
Det var bare så dejlig en fødselsdag. Tusind tak!
Tillykke med hende 🙂
jeg skal snart prøve at lave en pandekage-kage. Skal pandekagerne være lidt tykke i det? og hvordan undgår man, at det hele klasker sammen i en stor klat, når man skærer stykkerne?
Kh. Birgitte
Da jeg første gang hørte om pandekagelagkage, forestillede jeg mig også, at den ville være svær at skære, men faktisk er det helt omvendt. De mange tynde lag gør den meget stabil, så der er aldrig væltede stykker (og dermed heller ikke nogen til at vaske op…) Du kan se et billede af et stykke her Chokoladeudgaven er dog meget mere stabil.
Pandekagerne behøver ikke at være tykkere end sædvanligt.
Fødselsdage i den alder er bare noget helt, helt særligt. Det lyder som om hun har haft en perfekt dag (og en perfekt lækker kage). TILLYKKE med hende.
Tusind tak! Det er helt utroligt, hvad fødselsdage betyder for 6-årige, og jeg håber, at det varer ved mange år endnu.
Hej!
Jeg sidder og savler over din opskrift 🙂
Min datter på som fylder 3 har bestemt at vi skal have pandekager til sin fødselsdagsfest så jeg hopper da all in og laver alt i pandekager🤗 Kan man lave lagkagen med mere end 12 stk pandekager eller tænker du den bliver for tung og derved falder sammen?
Nu er det måske for sent, men kagen kan sagtens laves med mere end 12 pandekager. Den er ret stabil og kan nemt skæres i smalle stykker.