Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Strømpebånd – en sund udgave af barndommens yndlingsslik

16. februar 2015 by Valbylille 8 kommentarer

frugtlæderMens Manden er væk, forkæler vi os selv med lækre snacks og søde sager. For at vi ikke skal blive alt for runde, er der dog oftest tale om mere lødige lækkerier som fx disse frugtruller. Vi kalder dem strømpebånd, fordi de minder om de der seje vingummibånd med frugtsmag, som man spiste tilbage i 90’erne, og som vist nok hed sådan.

Rullerne laves ved at tørre et tyndt lag frugtkompot i ovnen i op til 12 timer. Alle bær og frugter kan bruges, og man kan søde og krydre dem, som man har lyst til. Lav gerne flere portioner samtidig, så ovnvarmen udnyttes bedst muligt.

Her er de tre udgaver, vi lavede i går. Min favorit er den med æble.
strømpebånd slik
Strømpebånd med hindbær og vanilje
500 g hindbær
4 spsk sukker med vanilje eller 4 spsk sukker og korn fra en vaniljestang

Strømpebånd med æble og kanel
450 g æbler – skrællet og befriet for kernehus
4 dadler
1 tsk kanel

Strømpebånd med solbær
500 g solbær
6 spsk sukker

Fremgangsmåde 
Kog frugt/bær, sukker og krydderier mørt i så lidt vand som muligt.

Blend frugtkompotten, så den bliver jævn. Smør den ud – så tyndt som muligt – på en bageplade beklædt med bagepapir.

Sæt bagepladen i en 60c varm ovn (varmluft – vigtigt ved flere plader!) og lad den stå i 8-12 timer.

Strømpebåndene er færdige, når frugtmosen føles tør og kan trækkes af bagepapiret. Den præcise tørretid afhænger af vandindhold og hvor tykt laget er, og kan derfor ikke angives helt præcist. Det kan dog kun anbefales at sætte pladerne i om morgenen eller før sengetid.

Klip eller riv den tørre frugtkompot i strimler. Rul dem sammen og kombiner evt. to forskellige smagsvarianter i en rulle. Opbevar dem i en kagedåse og kom lidt bagepapir imellem, hvis rullerne klistrer. Spis dem som slik eller brug dem i madlavningen. Små stykker i den hjemmelavede müsli er bestemt ikke dårligt.

Særligt for hindbærstrømpebånd
Bruges der friske bær, kan man springe kogningen over. Man kan også passerer bærmosen gennem en sigte, hvis man ønsker en jævn kompot uden kerner.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Danmark og Norden, Kager og sødt, Opskrifter, Skolestart, Slik og konfekt Tags: bær, frugt, guf, sund slik

« Hjemmelavede cornflakes – nem og hyggelig opskrift
En skøn weekend i vente »

Kommentarer

  1. Øglemor skriver

    16. februar 2015 kl. 10:12

    Det der, eggå – det smager bare SÅ godt. Og ser lækkert ud! Men jeg synes bare, at det aldrig bliver sådan rigtig tørt? Uanset hvor længe jeg bager det. HDD siger, at det bare er fordi, jeg fisker efter at få en dehydrator. Det er det ikke (kun). Men måske jeg smører det for tykt på?

    Svar
    • Valbylille skriver

      16. februar 2015 kl. 20:56

      En dehydrater? Hvad skal den ellers bruges til? Du bør da snart få dig en madblog til melkværnen og de andre venner.

      Det skal smøres ekstremt tyndt ud, og det gør ikke noget, at man hist og her kan se bagepapiret igennem. Min solbærplade blev vist kun færdig, fordi jeg efter næsten 12 timer, vendte den, og gav den en halv time på den anden side. Et andet trick er at lave dem på en rist – har jeg hørt. Jeg forstår ikke helt, hvordan man undgår, at papiret synker ned i mellemrummene, og da de fletse kun har en rist, bliver det også en meget lille portion.

      Svar
  2. Christina skriver

    16. februar 2015 kl. 16:22

    Hvor er du bare opfindsom! Er de som de købte strømpebånd i konsistensen? De ser meget lækre ud 🙂

    Svar
  3. Valbylille skriver

    16. februar 2015 kl. 20:57

    Mange tak. Ja jeg synes, at konsistensen svarer meget godt til slikudgaven, men helt det samme, er det selvfølgelig ikke.

    Svar
    • Christina skriver

      17. februar 2015 kl. 13:54

      Det lyder jo lækkert 🙂 Det er et fint alternativ til de mere usunde udgaver jo, og det hjælper nok også på lysten til at spise det, når børnene selv har været med i køkkenet og lave det. Selvom det må være svært at vente på, at strømpebåndene bliver klar til at spise 😉

      Svar
    • Valbylille skriver

      18. februar 2015 kl. 20:28

      Ja, man kan nå at kigge i ovnen mange gange i løbet af 12 timer.

      Svar
  4. Dorte skriver

    17. februar 2015 kl. 11:30

    Hvor er de fine og det er bare sådan en god ide og sikke I da hygger mens husbond er på farten. Skønt. Kh Dorte

    Svar
    • Valbylille skriver

      18. februar 2015 kl. 20:32

      Mange tak! Og ja, der bliver hygget ekstra meget her for tiden, så tiden går lidt hurtigere til Manden kommer hjem igen.

      Svar

Skriv et svar til Christina Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved