Den seneste måned har vi tilbragt utrolig meget tid med haveredeskaber i hænderne, og som noget nyt er vi også begyndt at nyde det. Ændringen skyldes nok, at Mandens nye arbejde og min barsel har givet os mere tid og især mere weekend. Når tid ikke er en mangelvare, er det virkelig skønt at give den gas i haven, mens det hurtigt bliver en sur pligt, når lugning og græsslåning skal passes ind mellem indkøb, rengøring og familiebesøg, og man allermest har lyst til at spille vendespil og læse bøger.
Denne weekends havearbejde blev afsluttet med ild i bålfadet og snobrødsbagning. Det var helt perfekt at afslutte en aktiv weekend med en rolig stund ved bålet, og så smager snobrød jo forrygende godt. Jeg har nok mest betragtet snobrødsbagning som en aktivitet for børn, men da vi fandt pindene frem til Sankt Hans, blev jeg mindet om, hvor utrolig godt det smager og at det ikke nødvendigvis er synonym med ubagt dej i en sort skal.
Mens brødene blev brune – og en lille smule sorte – trak skyerne sammen, og de var lige akkurat færdige, da de første regndråber faldt. Vi fortrak hurtigt til havestuen, og mens regnen slog mod vinduerne og mørkelagde stuen, spiste vi snobrød og pølser i stearinlysenes skær. Bedre søndagsmiddag kunne jeg ikke forestille mig, og da det uventede regnvejr kvitterede med en smuk regnbue, var den lille rest ærgrelse over uvejret pist væk.
Manden har også fået smag for snobrød, og har bestemt, at vi også næste weekend tænder bål og bager vores egne hotdogbrød. Hvis I også har fået lyst til at efterårshygge med snobrød og bål er fremgangsmåden her.
Snobrød
(4 stk)
1 bål
4 snobrødspinde
3 dl vand
25 g gær
1 tsk salt
1 spsk olie
450 g hvedemel
Tænd bålet.
Rør gæren ud i lunken vand. Tilsæt salt og olie, og ælt derefter melet i. Lad dejen hæve under et fugtigt klæde, indtil bålet er brændt og der kun er gløder tilbage.
Del dejen i fire stykker, og rul dem til lange pølser. Vikl dejpølserne om pindene, og luk dem godt til i spidsen.
Bag brødene over gløderne. Vend dem ofte, da de lynhurtigt kan blive sorte. Når brødene er brune, og hultlydende, er de færdige. Spis dem med pølser og ketchup eller fyldt dem med syltetøj.
Jeg ELSKER at bage snobrød. ALT ved det er simpelthen så hyggeligt, og da vi endelig i forsommeren fik taget os sammen til at købe et bålfad (og 4 snobrødspinde) havde vi pludselig ingen undskyldning for ikke at lave dem længere. Så vi har været i gang nogle gange efterhånden. Ungerne synes, det tager lidt for lang tid, så jeg ender ofte selv med to-tre pinde i hænderne, men jeg elsker det. Næste gang må vi prøve din opskrift. (Og at fylde brødene med syltetøj – så tror jeg, vi bliver udråbt som Årets Forældre) 🙂
Haha – jeg kan godt huske, at I også har købt snobrødspindene. Det var en stor trøst, da jeg syntes, at vores købepinde manglede lidt spejderness. Syltetøj i snobrød er da en klassiker? Det lavede vi altid, dengang jeg gik i børnehave.