Her til formiddag har jeg lavet en lille portion honningbolcher, som forhåbentligt kan lindre min efterårsømme hals. Vi holder os stadig fra tilsætningsstoffer, så jeg kunne ikke bare smutte ned efter en pakke halspastiller, men måtte være lidt kreativ. Bolcherne består udelukkende af honning og sukker, og smager noget så skønt. Opskriften kommer længere nede i indlægget, og den kan altså også godt bruges, selvom man har undgået pigtrådshals og efterårsskavanker.
Vi er ellers blevet friske og raske igen alle sammen, og har nydt en skøn weekend med god tid og gode venner. Lørdag sumpede vi indendørs. Pigen havde nemlig selv taget tøj på, og mente at det var shorts og t-shirt-vejr. Vi nænnede ikke rigtig at få hende til at skifte igen, så vi legede strandferie indendørs på trods af høj sol udenfor.
Søndag overraskede Manden og Pigen mig med pandekager til morgenmad. Jeg vågnede langsomt til lyden fra piskeriset i skålen, og håbede lidt, at det var det, de havde i gang. Manden er ret sød til at servere kaffe på sengen, men har aldrig før forkælet mig med andet end brød fra bageren eller havregryn til morgenmad, så jeg ville ikke sætte forventningerne for højt. Da jeg så hørte en lille pigestemme sige pandekage, vidste jeg bare, at det ville blive en dejlig dag.
Om eftermiddagen var vi til 2-års fødselsdag hos et par skønne venner og deres allerkæreste lille datter. Jeg elsker, når lige præcis de venner inviterer til fødseldag. De kommer begge fra store familier, så selvom det kun er de nærmeste, er vi altid mange, og da de ikke springer en festlig anledning over, kender vi efterhånden hele selskabet. Der er altid både eftermiddagskage og aftensmad, og da trængslen er stor, slår man sig bare ned hvor der er plads. Meget afslappet og enormt hyggeligt. Det kunne jeg godt lære lidt af.
Normalt sover pigen kl. 19, men først to timer senere forlod vi fødselsdagsfejringen. Hun havde også været en tur i Bamletten tidligere på dagen, så hun var brugt, træt og glad. I dag henter jeg hende derfor tidligt fra børnehave, så hun kan komme hjem og lave perleplader, spise honningbolcher og drikke te med sin mor. En stille eftermiddag må være tiltrængt for det lille pus. I morgen står den nemlig på fødselsdagsmiddag igen. Det er lige krævende nok for de små størrelser, så onsdag trækker vi stikket og holder fridag. Hvad synes I, at vi skal bruge dagen på? En baby, en næsten 4-årig og så mig?
Honningbolcher
100 g yndlingshonning
150 g sukker
1 spsk flormelis
1 silikoneunderlag
1 sæt gummihandsker
1 sukkertermometer
Kom sukker og honning i en kasserolle, og kog under konstant omrøring, til der opnås en temperatur på 160c. Hæld sukkermassen ud på silikoneunderlaget, og lad det køle en smule. Tag handskerne på, og saml sukkermassen til en bolle. Træk den ud til en lang pølse på ca. 1 cm i diameter, og klip små bolchestykker af. Man får den rigtige facon ved at dreje pølsen en kvart omgang ved hvert klip.
Drys flormelis ver bolcherne, så de ikke klistrer sammen. Opbevar dem i et glas.
Tip: Smagen kommer fra honningen, så gå ikke på kompromis, men vælg din favorit.
Tip: Læg evt. et viskestykke under silikoneunderlaget, hvis det er tyndt, og bordpladen er sart overfor varme.
Hej, jeg har prøvet opskriften på honningbolcherne. Jeg synes ikke at smagen blev som forventet. Trods omrøring, opstod der en branket duft allerede omkring de 120C. Da jeg nåede 160C og bolcherne var færdige smagte de meget branket. Måske gør jeg noget forkert? Skal det koges i vandbad?
Ej, hvor ærgerligt. Mit bedste gæt er, at dit termometer har stået uhensigtsmæssigt i gryden, så temperaturen reelt har været højere. Ved grundig omrøring burde bolchemassen nemlig først begynde at branke ved 165c. Den stigning i temperatur kan gå meget hurtig, hvis man ikke er over gryden.
Honning kan godt lugte lidt specielt ved kogning, så måske var det den lugt, der opstod ved 120c? Det er i hvert fald mærkeligt, hvis det brankede allerede der.
Hej har brugt din opskrift og taget massen af ved 150 da jeg syntes den første portion smagte lidt brændt. Har også lavet en portion hvor jeg kom revet citronskal i mens massen kølede på måtten. De er er klart vores favorit 😀👍🏻🍪
Åhh, det lyder lækkert med citronskal. Blev bolcherne tilstrækkeligt hårde ved 150? Så vil jeg nemlig lige teste det og opdatere opskriften. Der er jo ikke grund til at varme massen mere end højst nødvendigt og risikere, at bolcherne smager brændt. Og 160 er nemlig lige til grænsen.
150 gr gav hårde bolsjer
Cool! Det prøver jeg i weekenden, og så opdaterer jeg opskriften. der er jo ingen grund til at risikere, at de smager brændt.
Hvor er de gode tilførte lidt lakridspulver det bliv også rigtig godt jeg varme op til 150 som flere siger i kommentar følte
Mums, det lyder lækkert med lakrids. Jeg bliver så glad, når jeg hører, at nogen har bygget videre på mine opskrifter. Tusind tak for din kommentar.
Har ofret lidt forårs honning 🐝 på projektet og synes de er blevet rigtig gode. Jeg kørte massen op til 160 grader og det fungerede for mig.
Åh, det lyder lækkert med helt ny honning. Bolchernes smag er jo 100 % afhængig af, hvilken honning man bruger (og at man ikke brænder dem selvfølgelig), så det kan godt betale sig at bruges sin yndlingshonning.
Det er ret interessant med de forskellige tilbagemeldinger på temperatur – Det må have betydning hvilken honning man bruger.
Jeg har nu prøvet at komme 1/2 gram saffran i, stødt sammen med 1 gram af sukkeret, umiddelbart efter at jeg tog det af varmen. Et Lucia bolche.
Mvh Per
Nøj, hvor lyder det godt – og eksklusivt! Hvordan blev farven?