Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Let’s go karamellos!

6. marts 2015 by Valbylille 2 kommentarer

saltkarameller og karameller med pistacienødTilbage i februar fortalte jeg om, hvordan mine aftener gik med at koge karameller. Opskrifterne skal I da ikke snydes for, så her kommer de bedre sent end aldrig.

Der gemmer sig to slags karameller i dåsen. En chewey slags med pistaticie og en lidt hårdere saltkaramel. Jeg synes, at I skal prøve begge opskrifter, for de er lige præcis lige gode.

Karamellerne er tilberedt på den gammeldags facon i gryde. For mig er det ren terapi at lade tankerne flyve, mens jeg rører i den varme karamelmasse, og jeg elsker at se, hvordan den stille og roligt tyknes.

Har man ikke et sukkertermometer, kan man teste karamellernes hårdhed ved at komme lidt karamelmasse i et glas koldt vand. Denne test er dog ikke helt præcis, og min erfaring er, at karamellerne altid bliver lidt hårdere end prøvekaramellen.

I mine tidligste opskrifter her på bloggen undgik jeg sukkertermometer for at gøre opskrifterne mere tilgængelige. Termometeret sparer dog en for enhver tvivl om, hvornår sukkerlagen eller karamelmassen er klar, og det er siden blevet et af mine vigtigste køkkenredskaber. Jeg har både et digitalt og et almindeligt termometer, og foretrækker klart det første. Det fulgte med en macaronkogebog, som jeg engang købte i Frankrig for ca. 15 euro. Det er jo ikke nogen vanvittig pris, og brugsværdien er så høj, at det ikke gør noget, at jeg aldrig har fået brugt kogebogen.

saltkarameller og pistaciekarameller
Pistaciekarameller
50 g pistaciekerner
1 dl piskefløde
125 g sukker
50 g glukose
1 spsk smør

Rist pistaciekernerne på en pande. Lad dem køle af, og mal dem derefter til mel.

Smelt sukker og glukose i en bredbundet gryde, og lad det bliver til en lysebrun karamel. Pas på at det ikke brænder på.

Varm imens piskefløden op til ca. 80c i en anden gryde, og hæld den i karamellen, så snart den ønskede farve er opnået. Kom også pistaciemelet i, og rør det sammen til en jævn karamel. Varm karamellen op til 116c, og kom straks smørret i. Rør det godt ud i karamellen, og tag derefter gryden af varmen.

Hæld karamellen i en form beklædt med bagepapir, og lad den hvile i mindst et par timer og gerne et døgn.

Skær den færdige karamel i mindre stykker, og pak dem i karamel- eller bagepapir.

Saltkarameller
1 dl piskefløde
125 g sukker
50 g glukose
25 g smør
1 tsk flagesalt

Smelt sukker og glukose i en bredbundet gryde, og lad det bliver til en lysebrun karamel. Pas på at det ikke brænder på.

Varm imens piskefløden op til ca. 80c i en anden gryde, og hæld den i karamellen, så snart den ønskede farve er opnået.  Rør det sammen til en jævn karamel. Varm karamellen op til 123c, og kom straks smørret og saltet i. Rør det godt ud i karamellen, og tag derefter gryden af varmen.<

Hæld karamellen i en form beklædt med bagepapir, og lad den hvile i mindst et par timer og gerne et døgn.

Skær den færdige karamel i mindre stykker, og pak dem i karamel- eller bagepapir.

Tip: Glukosen kan erstatets af sirup, hvilket dog giver en lidt sødere karamel.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Kager og sødt, Opskrifter, Slik og konfekt Tags: guf, karamel, slik

« Hårde bananer i kokos
Kylling med italienske urter »

Kommentarer

  1. Dorte skriver

    6. marts 2015 kl. 08:33

    Er også vild med de hjemmelavede flødekarameller. Vi er i øjeblikket særligt glade for en pebermynte version af disse.

    Svar
    • Valbylille skriver

      8. marts 2015 kl. 03:09

      Det lyder superlækkert med pebermynte. Bruger du essens, knuste pebermyntepastiller eller?

      Svar

Skriv et svar til Dorte Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved