Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

De allerbedste sprøde og seje morgenboller

12. januar 2015 by Valbylille 4 kommentarer


Disse boller er blevet en sikker klassiker, når vi i weekenden forkæler os selv med nybagt brød til morgenmad, og det er også dem jeg serverer, når min mødregruppe kommer på besøg. Jeg er faktisk blevet så glad for opskriften, at jeg op til Drengens barnedåb havde gang i ovnen flere dage i træk for at finde den perfekte bagetid for dejen bagt som brød. Det lykkedes, og her skal I få begge udgaver.

Opskriften kræver en røremaskine, men er ellers lige til at gå til. Det er en af den slags herlige opskrifter, hvor man stort set ikke får dej på fingrene, og hvor man lige kan nå et brusebad, mens bollerne er i ovnen. Brødets bagetid er en del længere, og det bager jeg gerne som tilbehør til fødseldagsfrokoster eller andre selskaber. Når min barsel er slut, bliver det nok også det brød, jeg tager med til fredagsmorgenmad på arbejdet. Selvom bagetiden er længere, synes jeg nemlig, at det er lidt nemmere med brød, når man er mange.

Morgenboller 
10 g gær
7,5 dl vand
250 g fuldkornsrugmel
1,5 spsk salt
500 g hvedemel
lidt neutral madolie

Rør gæren ud i koldt vand, og tilsæt fuldkornsrugmel og salt. Lad røremaskinen arbejde ved så lav hastighed som muligt, til mel og vand er blandet til en jævn pasta. Hvis det tager mere end 1-2 minutter skal hastigheden sættes op. Tilsæt derefter hvedemelet, og giv røremaskinen et par minutter til at blande melet i dejen.

Sæt hastigheden op til max, og lad maskinen arbejde i ca. 25 minutter. Dejen har fået nok, når den har konsistens som grillede skumfiduser.

Smør en skål med olie, og hæld dejen i. Dæk skålen til, og sæt den på køl i 12-24 timer.

Varm ovnen op til 250c varmluft. Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på et meldrysset bord. Meget mel er meget godt. Fold evt. dejen på midten, hvis den flyder meget ud. Del dejen i 12-16 stykker med en palet eller bredbladet kniv, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med lidt mel og evt. frø eller kerner.

Bag bollerne i 15-20 minutter. Lad dem køle lidt af på en bagerist, og server dem til morgenmad eller en god kop eftermiddagskaffe.

Brød
Følg opskriften på dejen ovenfor.

Varm ovnen op til 250c varmluft. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og drys med mel. Hæld dejen ud på bagepladen, og fold den på midten. Drys med mel, og kom brødet i ovnen.

Efter 20 minutter sænkes temperaturen til 180c, og brødet bages videre i 30 minutter. Lad det nybagte brød køle af på en rist.

Tip:Dejen er meget våd og klistrende. Der kan sagtens røres en dobbeltportion, men skal der bages brød, skal portionen deles i to skåle, da brødet ellers bliver alt for fladt. Vær opmærksom på at bruge fuldkornsrugmel og ikke blot rugmel. Så bliver dejen nemlig for våd, og der skal tilsættes mere mel.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Brød og boller, Morgenmad, Opskrifter, Skolestart Tags: bagværk, bolle, brød, koldhævet

« Hjemmelavet karrysalat til frokostsilden og noget om bøger
Vinterburger à la bøf lindstrøm »

Kommentarer

  1. Øglemor skriver

    12. januar 2015 kl. 12:53

    Mmmnnnnn, dem skal jeg da helt sikkert prøve at bage snart. De lyder virkelig lækre. Skal bare lige have fat i noget rug – nu, hvor jeg er så nørdet, at jeg er begyndt at eksperimentere med at male mel selv. Og så kunne det være, at man skulle prøve at eksperimentere med en klat surdej i. Mmmmnnn …

    Svar
  2. Valbylille skriver

    13. januar 2015 kl. 09:00

    Jeg læste godt, at du har fået en melkværn. Det må du meget gerne skrive lidt om – er pænt nysgerrig. Surdej tror jeg vil klde bollerne rigtig godt. Jeg gik for et halvt år sidenover til at bruge våd surdej til min rugbrødsbagning, men det var først op til nytår, at jeg fandt på at bruge den til andet (Meyers flute). Det er helt sikkert også noget, jeg selv skal arbejde videre med.

    Svar
  3. Anonym skriver

    30. januar 2015 kl. 15:22

    Der sker absolut intet ved at hæve dejen på køl i over 36 timer – mine boller var perfekte.
    Elsebeth

    Svar
    • Valbylille skriver

      31. januar 2015 kl. 07:57

      Dejligt at de blev gode! Og godt at høre, at dejen kan stå længere. Andre koldhævede deje kan jeg godt finde på at lade stå op til tre døgn, men denne har jeg ikke selv testet.

      Svar

Skriv et svar til Øglemor Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved