Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Chicken gumbo med okra

26. januar 2015 by Valbylille 2 kommentarer

gumbo med okraDer var jazz både i højtalerne og på komfuret, da jeg for et par dage siden lavede en ordentlig grydefuld gumbo. Jeg er stor fan af cajunkøkkenet, og hvis jambalaya er kongen, må gumbo være dronningen. Hvis altså ikke det er omvendt. Der er i hvert fald ikke meget tøsepige over en rigtig gumbo.

Gumbo er egentlig en ret simpel ret, som kan laves på et utal af måder, hvis blot man følger et par enkle regler.  Da et par af ingredienserne kan være svære at få fat på, kan man dog blive tvunget ud i et par regelbrud, men det går jo nok alligevel. Det skal jo være sjovt at lave mad, og smager det af gumbo, ja, så er det vel ikke et helt upassende navn.chicken gumbo med okra
For at bryde en regel, skal man dog kende dem, så de kommer her:

  • Gumbo betyder okra, og det er derfor en afgørende ingrediens. (Hvis altså man kan skaffe dem. Ellers udelader man dem bare.)
  • Gumbo er en suppe. Den er næsten lige så tyk som en gryderet, men det er altså en suppe, og skal derfor serveres i dybe tallerkener.
  • Der skal andouillepølse i en chicken gumbo. (Ikke i Danmark, hvor den er umulig at opdrive. Andouille er en kraftigt røget pølse, og kan derfor ikke blot erstattes af wienerpølser. For at få røgsmagen erstattede jeg den delvist med en god bacon. Man kan dog også fifle lidt på andre måder, og fx bruge en røget paprika i krydderiblandingen til at forstærke røgsmagen.)
  • Den hellige treenighed er hellig. Ligesom en bolognese ikke kan undvære gulerod-bladselleri-løg-treeningheden, er det heller ikke til at komme uden om cajunkøkkenets klassiske treenighed. Den består af lige dele bladselleri, løg og grøn peberfrugt. (Og her er der altså ingen undskyldninger for at bryde reglen – heller ikke selvom man bliver nødt til at købe to pakker tricolore peberfrugter.)
  • Krydringen skal selvfølgelig være rigtig. Bland den selv eller køb den færdigtblandet. Jeg foretrækker krydderiblandinger uden salt, så jeg kan skrue op for smagen uden at tilføre mere salt og omvendt.

Og jo den sidste regel selvfølgelig: Ingen gumbo uden jazz.
chicken gumbo med okra
Chicken gumbo
(8 personer)
1 kylling
600 g røget pølse eller 300 g god bacon og 400 g pølse
1 dl hvedemel
1 dl olie
2 løg
2 grønne peberfrugter
5 stængler bladselleri
4 fed hvidløg
200 g okra
7 dl hønsefond
olie til bruning af kylling

Krydderiblanding
3 tsk paprika
2 tsk hvidløgspulver
1 tsk cayennepeber
1 tsk løgpulver
1 tsk oregano
1 tsk timian

Gør krydderiblandingen klar.

Parter kyllingen i ca. 8 stykker, og vend den i 3 tsk krydderiblanding. Skær bacon og pølse i mundrette stykker. Brun kylling og pølse, og steg baconen af flere omgange, så det ikke kommer til at koge. Sæt kødet til side.

Hak løg, peberfrugt og bladselleri, snit hvidløget fint, og sæt grøntsagerne til side.

Lav en roux. Varm olien op i en god støbejernsgryde, og tilsæt melet. Rør i gryden konstant, indtil rouxen bliver flot lysebrun og dufter af popcorn. Det er en smagssag, hvor mørk den skal være, men pas nu på, at den ikke brænder på. Så snart den ønskede farve er opnået, tilsættes grøntsagerne.

Lad grøntsagerne stege 5 minutter, og tilsæt derefter fond og kød. Lad gumboen simre 30 minutter under låg.

Skær okraerne i stykker på 1 cm, og kom dem i gryden. Smag på retten, og tilsæt evt. mere af krydderiblandingen. Lad gumboen simre yderligere en halv time, og smag den til sidst til med salt og krydderiblanding.

Server gumboen i dybe tallerkener med ris, grønt drys som persille eller forårsløg og evt. nybagt cornbread.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Kylling og kalkun, Opskrifter, Suppe, USA, Vinter Tags: cajun, gryderet, okra, pølse, simremad

« Instant kvædete
Gris i crunchy peanutbuttersovs »

Kommentarer

  1. Erland skriver

    27. januar 2015 kl. 17:21

    Kommer der en Crawfish pie på siden ? 🙂 Det ville jeg gerne se

    Svar
  2. Valbylille skriver

    28. januar 2015 kl. 13:21

    Det gør der! Nu kan jeg i hvert fald ikke lade være, men der kommer dog nok til at gå et par måneder.

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved