
Valbylille julekager må vist siges at være min signaturkage. Opskriften er et arvestykke fra min mormor, og kagerne har i min familie altid bare heddet honningkager. Da der slet ikke er honning i dejen virker det dog en anelse fjollet, og jeg har derfor her i 2019 besluttet at give dem et nyt navn. Og det blev intet mindre end Valbylille julekager. Det siger vist ikke så lidt om, hvor meget jeg holder af dem. Udover denne introduktion er resten af indlægget fra 2014. Og teksten holder endnu: Jeg gemmer stadig de pæneste kager til mig selv.
Oprindeligt indlæg
Efter næsten tre ugers ophold på øverste hylde i køleskabet, kom dejen til min mormors fantastiske honningkager (uden honning) endelig i brug i søndags. Det er virkelig verdens bedste julekager, og hvis I stadig har tomme kagedåser, er det bare med at komme i gang.
Min søster var på heldagsvisit med sin familie, og efter frokost blev Pigen og hendes fætre bænket med hver deres klump dej og en masse udstiksforme. Drengene mistede interessen efter anden udrulning, mens Pigen blev ved, til både hendes og drengenes dej var forvandlet til små figurer.

Ved de årlige honningkagebageweekender hos vores mormor og morfar, var der ikke noget med at stoppe, før alle kager var stukket ud, bagt og dekoreret med tyk og farvestrålende glasur. Hvert år fyldte vi 15-16 bageplader med kager. De første blev pyntet med omhu, fine detaljer og stor præcision, men efter et par plader havde vi mavepine efter mange gange at have suttet glasurfingrene rene, og resten skulle bare overstås. Vi ville hellere spille mastermind og fire på stribe.
De grimmeste kager lagde vi altid til side til vores onkel, mens vi værnede om de allerfineste, og jeg må indrømme, at jeg har det på samme måde endnu, selvom pyntningen går lidt hurtigere end dengang. Jeg har taget min mormors teknik til mig, og bruger en kødnål til at trække farverne ind i hinanden. Det synes jeg bliver så fint.


Valbylille julekager
Ingredienser
- 50 g smør
- 65 g brun farin
- 3/4 dl lys sirup
- 1/2 dl mælk – gerne kærnemælk
- 250 g hvedemel
- 1 tsk kakao
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk allehånde
- 1/2 tsk natron
- 1/4 tsk nellike
Glasur
- 1 pk flormelis
- kakao
- evt lidt eddike og farve
Sådan gør du
- Smelt smørret ved lav varme, og bland farin og sirup i. Tilsæt mælk. Bland de tørre ingredienser og rør dem i den lune sukkermasse.
- Sæt dejen på køl, og lad den gerne stå 2-4 uger. Den kan dog også bruges efter et par timer.
- Rul dejen ud til ca. 3 mm tykkelse, og stik små figurer ud. Bag dem ved 170c i 10-12 minutter.
- Når kagerne er kølet af og er blevet sprøde, skal de dekoreres med glasur. Kom evt. lidt eddike i glasuren for at gøre den mere blank. Lad de dekorerede kager stå fremme natten over.
- Kom de færdige kager i dåser. Er de stadig hårde, skal låget lægges løst på. Så vil de blive bløde og lækre i løbet af en dags tid.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar