Tacos er min nye livret – og især dem her med lam og kiwi!
Jeg overvejer lidt, om vi skal have en fast tacosdag herhjemme. “Torsdagstacos” – Det lyder da ikke helt dumt? Der er så meget godt ved tacos, og jeg tror snildt, at jeg kunne spise dem hver uge uden at blive træt af det. Og især nu hvor jeg har fundet ud af, hvor man kan købe små tortillas til soft tacos. Sådan kan jeg nemlig bedst lide dem.
Jeg har i flere år insisteret på selv at bage mine tortillas og andre former for madbrød, men her på det seneste er jeg altså begyndt at supplere med færdige produkter. Det betyder, at vi nu spiser langt flere tacos end tidligere. De hjemmelavede brød er selvklart bedst, men på en almindelig hverdag kan det godt blive lige lovlig hektisk med tilberedning af både brød, salsa, kød og alt det andet tilbehør. For ikke at tale om opvasken! Jeg bliver udmattet bare af at tænke på, hvordan køkkenet kan se ud, når så mange dele skal tilberedes på max 40 minutter.
Så nu er det altså købetacos til hverdag, og så får fyldet til gengæld lidt ekstra kærlighed.
De her tacos er inspireret af New Zealand med både kiwisalsa og kiwimarineret lam. Jeg ved ikke om kiwierne selv kunne finde på at lave tacos på denne måde. Men det burde de gøre. Helt bestemt! De smager SÅ godt, og fyldet har den helt perfekte balance i både smag og konsistens.
Hvis vi lige begynder med kødet, så er marinaden efterhånden lidt af en klassiker i mit køkken. Da jeg var først i 20’erne var den ret eksotisk, og det var min nemme løsning, når jeg skulle imponere. Det kan den nok ikke på samme måde i dag. Men den smager altså stadig lige så godt – frugtig og krydret uden at overdøve. Den kan i øvrigt også bruges til oksekød, hvis man foretrækker det.
Salsaen er både sød og syrlig. Krydderurterne får smagen til at eksplodere i munden, og gulerødderne er med for at give lidt knas.
Og glem så ikke avocadoerne. Det krydrede kød og den friske salsa har brug for lidt fedme og cremethed, og det er avocadoerne helt perfekte til. Creme fraiche kan også bruges, men mmmm… avocado er altså bedst.

New Zealand kiwi tacos
Ingredienser
Kød
- 400 g lam eller oksekød i strimler
- 2 kiwifrugter
- 1 spsk soja
- 1 tsk friskrevet ingefær
- olie salt og peber
Salsa
- 4 kiwi i små tern
- 2 gulerødder i tynde strimler
- 1 forårsløg i tynde skiver
- 1/2 lime
- 1 tsk acaciehonnig
- 1 håndfuld hakket mynte
- 1 håndfuld hakket koriander
Tilbehør
- 2 avocadoer i skiver
- 6 tacos
Sådan gør du
- Blend de to kiwifrugter til puré, eller mos dem så fint som muligt med en gaffel. Bland kiwipuréen med soja og ingefær, og vend kødet i marinaden. Lad kødet trække på køl en times tid. (20 minutter kan også gøre det, når tiden er knap.)
- Lav salsaen ved at blande kiwi i tern med gulerødder, forårsløg, limesaft, honning og krydderurter. Hvis kiwierne er meget søde, er honningen dog overflødig, så smag dig frem. Sæt salsaen på køl frem til servering.
- Varm olien op på en pande, og kom kødet på et stykke ad gangen med fingrene eller en madpincet. På den måde kommer der ikke for meget marinade med. Lynsteg kødet ved høj varme, og krydr med salt og peber.
- Server kød, og salsa med varme tacos, avocado i skiver og ekstra krydderurter
Uhm, det ser lækkert ud. Det må snart prøves herhjemme. Lam og kiwi er ikke en kombi, jeg har prøvet før, men jeg elsker begge dele, så jeg er sikker på, blandingen vil være et hit 🙂 Hvor har du fundet de små tacos? (De eneste tacos jeg kan finde i supermarkederne er de der skåle af chips, som jeg bliver sindssyg af. Og som jeg heller ikke synes smager specielt godt …)
Jeg fandt de små tortillas i Kvickly i Køge. Efter at have skrevet til producenten vel at mærke. De sælges åbenbart kun i de store Kvicklyer ( eller Kvicklys?), så det kræver lidt vilje eller en stor Kvickly i nærheden. Men de smager så også multo gange bedre end de der triste chips, der knækker mellem fingrene, så i mine øjne er det bestemt en udflugt værd.
Argh. Er sjældent – for ikke at sige aldrig – i Køge, så jeg må finde en anden taco-pusher. Men mon ikke det også kan lade sig gøre. Om ikke andre steder, så i en eller anden hipster-foodtruck på Papirøen 😉
Mon ikke de også findes i andre byer? Producenten skrev bare “store Kvicklyer”, og det er de jo generelt? Sidst jeg var på Papirøen kunne jeg slet ikke finde soft tacos. Var pænt skuffet, da det var det jeg havde sat næsen op efter.
Uh, tacos er så lækkert. Kiwi skal jeg da prøve at putte i (manden er allergisk så jeg køber det næsten aldrig). Har fået de bedste tacos i Torvehallerne, og har længe haft lyst til at lave dem selv – men købe tortillas gør måske at man enda får det gjort og ikke kun blir ved tanken.
Tak for tip om Torvehallerne. Deres tacos må prøves. Herhjemme er Pigen vild med at få en overskåret kiwi med i madpakken, så vi køber maaaange af dem.
Uh, er det hos Hija de Sánchez, du har fået tacos? Dem har jeg prøvet – de er helt fantastiske!
Med endnu en anbefaling skal de da helt sikkert prøves.