Sikke et dejligt vejr i dag! Pigen har for første gang i år sandaler på i børnehave, hvilket hun har glædet sig til længe. Da vi var på vej ud af døren i morges, mindede hun mig også pænt om, at jeg har lovet, at hun skal være storesøster til sommer og at det jo er nu. Jeg måtte skuffe hende med, at det næppe ville ske i dag. Det er jeg selv ganske godt tilfreds med, da så lækker en solskinsdag helt sikkert udnyttes bedre i haven med en is end på et hospital.
Dagens is er lavet på mælk og kræver en ismaskine. Min sædvanlige grundopskrift er baseret på fløde, men da jeg forventer at spise mange is de næste par uger, har jeg forsøgt mig med en lettere udgave. Den er blevet ret så god, og har en lækker og frisk konsistens.
Efter at have kørt ismassen på maskinen, vendte jeg lidt praliné og hakket chokolade i. Man kan tilsætte, hvad man vil, men fyldet skal være forberedt på forhånd, da isen smelter lynhurtigt, når man rører i den. Det er dog slet ikke nødvendigt med fyld, og så snart formene er tomme, vil jeg lave en ny portion kun med vanilje.
Formene er i øvrigt en nyanskaffelse. Sidste sommer ledte jeg forgæves efter isforme i en fornuftig størrelse og indbydende form, så jeg følte mig ret heldig, da jeg spottede disse i magasin. De er lidt mindre end dem, der fås andre steder, og faconen er bare helt rigtig. Det eneste minus er, at pinden i selve isen er lidt for lang, men det er lige til at klare og ellers kan man jo bare bruge en i træ. De fås i de fleste hobbyforretninger.
Fordelen ved den medfølgende pind er dog , at isen kapsles helt inde og dermed ikke kommer i kontakt med, hvad der ellers er i fryseren. Jeg er er meget tilfreds, og planlægger at spise mange is 🙂
Vaniljeis på den lette måde
200 g sukker
6 æggeblommer
1 stang vanilje
7,5 dl sødmælk
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel dem i lidt af sukkeret med en bred kniv eller en spatel. Pisk æg, sukker og vanilje sammen til en tyk hvid masse.
Kom mælken i en gryde sammen med den tomme vaniljestang og varm den op til lige under kogepunktet. Fisk vaniljestangen op og hæld den varme mælk i æggemassen i en tynd stråle, mens der piskes.
Kom iscremen i en gryde, og varm den op under konstant omrøring. Den må ikke koge. Når iscremen begynder at tykne, tages den af varmen og hældes gennem en si i en ren skål. Lad iscremen dampe af og sæt den derefter på køl. Når den er hel kold, kommes den i ismaskinen.
Spis den straks eller kom den på forme. Tilsæt evt. lidt knas, kompot eller andet guf i en hurtig vending inden frysning.
Uhm, det lyder jo dejlig nemt og til at variere – en skefuld peanutbutter, et drys nescafe og en håndfuld hasselnødder og jeg er på!
– Anne
Peanutbutter bliver nok aldrig mig, men kaffe og nødder vil bestemt ikke være tosset.