Hævekurve er guld værd, når man gerne vil servere friskbagt brød til en almindelig hverdagsmiddag. Jeg serverede dette brød til suppen i går, men faktisk lavede jeg dejen allerede i søndags. Den har siden hygget sig i sin kurv i køleskabet, hvilket den kun har haft godt af.
Brødet smager rundt og skønt, og hos os forsvinder det gerne med det samme. I morges var vi dog heldige, at der var en humpel tilbage, og som det fremgår af nederste billede, var der rift om den. Brødet var stadig dejligt svampet, og så vidt jeg husker, er det også ganske udmærket på tredjedagen – hvis der altså er mere.
Opskriften giver to brød, og det kan næsten ikke betale sig at halvere den. Da dejen kan holde sig fire dage på køl, kan man bage brødene af to omgange, og på den måde have friskt brød næsten en hel uge for kun en opvask af dejskål. Det er efter min mening en ret god deal.
Koldhævet grovbrød
8 dl vand
10 g gær
1 spsk salt
8 dl fuldkornsmel – jeg brugte spelt
12 dl hvedemel
2 hævekurve
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og fuldkornsmel. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, til dejen er fast men fugtig. Drys to hævekurve med et godt lag mel, og form to brød og læg dem i kurvene. Kom film over kurvene og sæt dem på køl 1-4 nætter.
Tag dejen ud, og lad den om muligt hvile en times tid på køkkenbordet. Vend brødet ud af kurven, og kom det direkte i en 225c varm ovn. Bag i ca. 20 minutter.
Lad brødet køle lidt af på en bagerist, og spis de første skiver, mens det stadig er lunt.
Hej.
Hvor store er dine hævekurv?
Jeg har nemlig kun en. Den er 24 cm i diameter. Tænker om man kan bruge den og så bare lave et brød?
Hilsen Ulla
Hej Ulla
Med den størrelse skal du kun bruge en hævekurv. Du skal dog være opmærksom på, at dit brød nok vil flade lidt ud, og at det skal bage lidt længere tid. (Brug evt. et stegetermometer, hvis du er i tvivl om, hvornår det er færdigt. Det skal være 98c). Jeg har selv en bagekurv i samme størrelse, men foretrækker mindre kurve, da brødene bliver højere. Mit arabicabrød er bagt i den store, og på nederste billede kan du se højden. Uanset opskrift får jeg sjældent et højere brød, når jeg bruger den kurv.
Mange hilsner Emilie