
Jeg har et eller andet med kødboller her for tiden, og jeg tør godt love, at der kommer flere opskrifter dryssende de næste par måneder. Det er dog svært at forestille sig, at de bliver lige så gode som disse mexicanske kødboller med smeltet mozzarella indeni. Mums! De er det helt rette valg når der skal hygges ved middagsbordet i de mørket efterårs- og vintermåneder. Comfort food når det er bedst!
Kødbollerne er krydret med spidskommen, og sovsen har fået mere chokolade end jeg normalt finder passende – men her er det den helt rette mængde. En ret, der smager varmt og dejligt, og som både kan serveres til hverdag og for gæster. Så du kan lige så godt lave dobbeltportion. Det har jeg gjort :-). Det tager faktisk ikke mere end et par minutter ekstra, og så er der enten til gæster eller til en nem middag dagen efter.

Opskriften på de mexicanske kødboller ville jeg egentlig have gemt til december, da jeg synes de passer vældig godt til julens sammenkomster og er nemme at lave til mange. Det er en hyggelig og uhøjtidelig ret, som smager så forbandet godt, at alle kan lide den. Selv Drengen – der ellers ikke kan lide nogen form for aftensmad – skovler glad og gerne en kødbolle med ekstra sovs indenbords. I skulle i øvrigt have set hans ansigt første gang han så den smeltede ost flyde ud – Det var som juleaften, og kødboller uden ost bliver vist aldrig det samme igen.
At opskriften kommer allerede nu skyldes, at jeg er løbet tør for andet indhold til bloggen. Planen var, at jeg skulle skyde en masse billeder i weekenden, men i stedet kom jeg til at lave køkken, så nu har jeg ikke noget sted at lave mad.

Vi fik lavet nyt køkken for 7 år siden, så det er heldigvis ikke en kæmpestor renovering vi er ude i. I forbindelse med at vi fik lavet badeværelse for et par år siden, fik vi dog lavet noget rørarbejde, der desværre efterlod grimme spor i køkkenet. Det har Manden arbejdet med at udbedre lige siden.
Det har været et langvarigt gør-det-selv-projekt, som ofte er blevet afbrudt af alt muligt andet, der lige var vigtigere, og det har krævet flere tænkepauser, da ingen af hos har den rette fagkundskab. Manden er dog både omhyggelig og fiks på fingrene, og har lavet et superflot stykke arbejde. Han har ene mand bygget den fineste skabsvæg, som skjuler alle rør, og som klæder køkkenet virkelig godt. Samtidig har vi taget tre overskabe ned, og lige pludselig manglede køkkenet blot en omgang maling for at være færdigt.
Vi ville egentlig havet hyret en maler til det afsluttende arbejde, men da vi nåede så langt, føltes det helt forkert – måske lidt som at give op ved målstregen. Og så var det ikke andet at gøre end at køre afsted efter maling. Lige så snart gæsterne fra Pigens børnefødselsdag var ude af døren lørdag eftermiddag, greb Manden bilnøglerne, og vendte hjem med maling, ruller, pensler, afdækningsplast og flere slags malertape.
Lørdag aften sleb vi paneler, og søndag begyndte vi malerarbejdet. I aften skal paneler og træværk have en gang maling, og så mangler vi blot at sætte lamper og et enkelt billede op.
Jeg glæde mig sindssygt til at se det helt færdige resultat. Og til at kunne bruge køkkenet igen.

Jeg håber, at I alle har en god uge foran jer! Her bliver det lidt hektisk. Udover maleprojektet i køkkenet skal jeg også i teatret både tirsdag og torsdag, så det bliver en temmelig travl – og noget så skøn – uge.
Hvad har I af planer i ugens løb?
Min weekend er dejligt fri for planer, og jeg tror, at jeg vil erstatte den traditionelle fredagspasta med mexicanske kødboller. Det føles som den helt rigtige måde at fejre weekend oven på en uge, hvor der bliver ganske lidt tid til almindelig familie-hverdagshygge.
Bare tanken om den lækre sovs og den smeltede ost får mine tænder til at løbe i vand…
Server de mexicanske kødboller med nykogte ris – gerne parboiled. Det synes jeg passer bedst til. Det er i øvrigt supervigtigt at servere koriander til kødbollerne – Enten alene eller i den salsa, jeg foreslår i opskriften. Retten i sig selv er ikke stærk, og kan spises af alle. Salsaen er til gengæld ret heftig, så det er lidt en smagssag om man er til den slags. Er du ikke til koriander, vil jeg anbefale persille – og måske lidt citronskal – i stedet. Lidt bitterhed gør godt.


Mexicanske kødboller med ostefyld
Ingredienser
Mexicansk sovs
- 1 løg hakket
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg presset
- 1/4 tsk chiliflager
- 350 g tomatpassata
- 1/2 tsk røget paprika
- 25 g chokolade
- salt og peber
Kødboller
- 450 g hakket oksekød
- 1 kugle mozzarella
- 1 tsk spidskommen
- 1/2 tsk salt
- peber
Salsa
- 1 bundt koriander hakket
- 1 lime saften
- 1/2 chili finthakket
Sådan gør du
Forberedelse
- Tænd ovnen på 200c
Mexicansk sovs
- Varm olien i en gryde og kom løgene ved. Steg dem ved middelvarme i ca. 10 minutter til de er bløde. (Lav kødbollerne imens)
- Tilsæt hvidløg og chiliflager, og steg et minut. Kom derefter tomat, røget paprika og chokolade. Lad sovsen koge sammen i ca. 5 minutter til chokoladen er smeltet. Rør i den et par gange undervejs.
- Smag til med salt og peber.
Kødboller
- Ælt kødet med krydderierne. Form fire kugler, og pres dem flade.
- Del osten i seks lige store stykker. Kom et stykke ost på hvert stykke kød, og tryk kødet sammen til en kugle omkring osten. Læg resten af osten til side.
Afslutning
- Hæld sovsen i et ildfast fad. Læg kødbollerne i sovsen, så der er mindst 3-4 cm mellem dem. Fordel resten af osten henover.
- Sæt fadet i den varme ovn, og ovnsteg kødbollerne ca. 35 minutter.
Salsa
- Bland koriander, chili og lime. Server salsaen til kødbollerne sammen med nykogte ris.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar