Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Melanzane alla parmigiana med grillede auberginer

1. september 2020 by Valbylille Skriv kommentar

Gå til opskrift

Sig hej til en low carb, glutenfri og vegtarisk lasagne – Eller skal vi bare kalde det virkelig dejlig comfort food?

Melanzane alla parmigiana er en dejlig italiensk vegetarret med auberginer, friskrevet parmesan og mozzarella i tomatsovs. Man kan nærmest påstå, at det er en lowcarb, glutenfri og vegetarisk lasagne, hvor pastapladerne er erstattet med aubergine. Mest af alt er det dog comfort food, når det er bedst, og så er det bare et plus, at det også er en særdeles solidarisk ret, som de fleste kan samles om.

Traditionelt bruges der friturestegt aubergine til melanzane alla pamigiana, men jeg har valgt at grille dem i stedet for. Først og fremmest fordi jeg stadig har optur over min nye grill, og bruger den så meget som muligt. Dernæst fordi jeg ikke bryder mig specielt meget om lugten af varm olie, og stort set kun friterer doughnuts og andre lækre sager, hvor det er absolut nødvendigt. Og så til sidst – og måske vigtigst – fordi jeg har lovet Manden aldrig at fritere en aubergine. Tilberedt forkert kan en aubergine opsuge virkelig meget olie – altså virkelig meget! Sådan en sag fik vi engang serveret i et pitabrød med falafel, og det har efterladt et kæmpe madtraume hos Manden. Så jeg griller! Og alle er glade.

Og det bliver du i øvrigt også! For de grillede auberginer gør smagen ekstra dyb, og klæder retten virkelig godt. Ingen grund til at fritere noget som helst.

Inden det igen skal handle om melanzane alla parmigiana vil jeg lige fortælle lidt om basilikummen på billedet. Den ser nemlig lidt speciel og knap så køn ud. Det var faktisk til at begynde med en helt almindelig potte basilikum fra supermarkedet. Da jeg havde brugt alle bladene, og vi skulle afsted på ferie for snart to måneder siden, plantede jeg resten ud i en krukke på terrassen. Til min store overraskelse kunne den sagtens klare det. Bladene er ikke så store og de er heller ikke kønne. Til gengæld er smagen langt kraftigere end oprindeligt, og jeg synes det er ret hyggeligt at se den ændre karakter og blive mere robust.

Det var lige et sidespring om udplantning af krydderurter. Tilbage til auberginerne…

Sådan laver du melanzane alla parmigiana

I denne opskrift foreslår jeg, at du griller auberginerne i stedet for den traditionelle friturestegning. Hvis du ikke har en grill, kan du bruge en grillpande, og du kan nok også grille dem i ovnen – det har jeg dog ikke testet.

Det er vigtigt at tilberede auberginerne inden retten samles, da de ellers bliver seje og kedelige. Først skal de saltes for at trække noget af væden ud. Husk at tørre saltet af igen, da retten ellers bliver uspiselig. Grill derefter auberginerne til kanterne er helt bløde, og de har fine grillstriber. De skal være møre og ikke slaskede.

Tomatsovsen er helt enkel, og vinder rigtig meget smag ved den lange tilberedningstid. Lad den simre det meste af en time, så bliver den god. Vær i øvrigt opmærksom på, om tomatpassataen er saltet på forhånd. Osten og auberginerne er også salte, så det kan hurtigt blive for meget.

Brug en parmesan af god kvalitet – det er trods alt en af hovedingredienserne. Og med det mener jeg naturligvis, at du selv skal rive den. Mozzarellaen skal bare plukkes i mindre stykker, hvis ikke du snyder og køber et bæger med små mozzarellakugler. Ej det er forkert at kalde det snyd, for osten er jo den samme. Jeg foretrækker bøffelmælksmozzarella, og du skal selvfølgelig vælge din favorit.

Og så lige tilbage til tomatsovsen. Der er typisk 680 g tomatpassata i en flaske, hvilket er lidt noget bøvl, når opskriften siger 500 g. Du kan sagtens bruge det hele, og så gemme lidt sovs til en portion pasta eller måske en pizza en anden dag. Du kan også bruge hele den store portion tomatsovs og få en lidt mere sovset ret ELLER tilsætte en ekstra aubergine og lidt mere ost. Det er nemlig en af den slags opskrifter, hvor man ikke behøver at være helt præcis med mængderne.

Melanzane alla parmigiana

Valbylille
Melanzane alla parmagiana er en dejlig italiensk vegetarret, som traditionelt laves med friterede skiver aubergine i tomatsovs med masser af ost. I denne udgave har jeg dog valgt at grille aubergineskiverne. Det gør retten lidt lettere, og så smager det bare supergodt og sommerligt.
5 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Recipe
Arbejdstid 10 min
Tilberedning 40 min
Hviletd 50 min
Samlet tid 1 t 40 min
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer
Kalorier 325 kcal

Ingredienser
 

Auberginer

  • 2 auberginer
  • 1 spsk groft salt
  • 2 tsk olivenolie

Tomatsauce

  • 500 g tomatpassata
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk olivenolie
  • 1 nip sukker
  • salt og peber

Samling af retten

  • 100 g parmesan
  • 100 g mozzarella

Sådan gør du
 

Forberedelse af auberginer

  • Skær stilken af auberginerne, og skær dem i ca. 7 mm tykke skiver på langs. Drys med groft salt, og masser nænsomt auberginerne, så saltet fordeles. Lad auberginerne trække i en si i ca. 1 time. Forsæt imens med tomatsovsen.

Tomatsovs

  • Hak løget fint, og kom det i en gryde med olivenolie. Steg ved middelvarme og under jævnlig omrøring, til løgene er klare.
  • Pres eller finhak hvidløgsfeddet, og kom det i gryden til løget. Steg 1-2 minutter, og hæld tomatpassataen ved. Lad det simre under låg, indtil retten skal samles. Smag til med salt, peber og evt. et lille nip sukker.

Grillede auberginer

  • Pres auberginerne fri fra væde, og tør saltet af. Vær grundig, så retten ikke bliver for salt. Dup til sidst auberginerne helt tørre med et rent viskestykke eller køkkenrulle.
  • Pensl aubergineskiverne med lidt olie og grill dem på en havegrill eller på en grillpande. Tag dem af varmen, når kanterne er bløde, og alle skiver har fået flotte grillstriber.

Samling af retten

  • Riv parmesanosten og del mozzarellaen i mindre stykker.
  • Retten består af 3 lag auberginer med ost og tomastsovs i mellem. Rækkefølgen ændres lidt undervejs, så læs grundigt nedenfor, inden du begynder.
  • Kom en lille smule tomatsovs i bunden af et ildfast fad. Fordel et lag auberginer henover, og drys derefter med 1/3 del parmesan og 1/3 mozzarella. Dæk med tomatsovs, og fortsæt, så med endnu et lag auberginer, parmesan og tomatsovs. Ved det sidste lag ændres rækkefølgen. Først auberginer, så tomatsovs og til sidst parmensan og mozzarella.
  • Sæt fadet i en forvarmet ovn, og bag retten ved 200° i ca. 30 minutter.
  • Lad den færdigbagte aubergineret dampe af 5-10 minutter. Server med fx grønen bønner og godt brød til at samle tomatsovsen op.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!

Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.

Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Aftensmad, Efterår, Glutenfri, Grill, Italien, Opskrifter, Sommer, Vegetar

« Søndagsfavoritter
Hej September »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved