Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

2 bøger – 1 anmeldelse: Mejeriprodukter og Æg fra Samvirke

8. december 2016 by Valbylille 9 kommentarer

aeg-og-mejeriprodukter

Kan I huske den ret, der hed “Skovbund”, fra Brugsens børnekogebog?  Eller hvad med “Høvdingegryde”? Det var nogle af de første retter, jeg selv lavede, og vi er vist mange på min alder, der som barn havde netop den kogebog med i køkkenet.  Faktisk havde vi vist alle Brugsens kogebøger i mit barndomshjem, og enkelte af dem er siden flyttet med mig. De står fedtplettede og med løse sider blandt mine andre kogebøger.

Opskrifterne er efterhånden lidt bedagede, men vækker alligevel mange minder om gode måltider og køkkenskriveri. Derfor synes jeg, at det er både hyggeligt og forfriskende, at der nu er udgivet en ny stribe kogebøger fra Samvirke som et moderne svar på gentagende ønsker om genoptryk af de gode gamle opskriftshæfter.

På sin vis er det lidt spøjst at lave en kogebog ud fra en enkelt fødevare, men i dette tilfælde kunne det ikke være anderledes. Det er så fin en reference til de gamle bøger, og opdelingen gør det nemt at variere de sædvanlige tilberedninger. Hakket kød er fx en evig genganger hos den typiske børnefamilie, og en bog om netop det emne, gør det nemt at finde på alternativer til den klassiske bolo eller hakkebøfferne. Temakogebøgerne giver også mulighed for at fortælle lidt mere om de forskellige råvarers anvendelsesmuligheder, og det fungerer rigtig fint.

Jeg har fået tilsendt de to seneste bøger om henholdsvis æg og mejeriprodukter til anmeldelse, og jeg kan kort fortælle, at jeg er vild med dem. Opskrifterne er udviklet af Mia Irene Kristensen, og i begge bøger kommer hun med kun 30 opskrifter vidt omkring med både helt nye retter og klassiske retter i ny forklædning.

Bogen om æg er opdelt i afsnit efter måltider, og hun løfter de fleste opskrifter ud over det forventelige og basale, så man ikke hæfter sig ved, at det er en æggeret. Hun har fx lavet en salt udgave af arme riddere, en opskrift på forloren skildpadde med svinekæber, og en opskrift  på lakridsis med vaniljeguf. Opskrifterne har selvfølgelig det til fælles, at der indgår æg, men det er ikke omelet og æggekage det hele. Selvom begge dele er der sammen med vejledninger til pocherede æg, spejlæg, kogte æg mm. Det hører selvfølgelig med, og de fleste basisopskrifter indgår i en større ret, hvilket er rigtig fint.

I bogen om mejeriprodukter er afsnittene opdelt efter forskellige råvarer. Igen er der god variation i opskrifterne, hvoraf  de fleste rækker ud over det velkendte – præcis som i bogen om æg. Okseboven er braiseret i mælk, kærnemælkshornene er fyldt med blomme og marcipan, og opskriften på lun lakridsmælk med whisky skal vi vist have afprøvet i løbet af weekenden. Der er også opskrifter med kvark og kefir, hvoraf jeg vist aldrig har smagt det sidste, og det første vist er glemt af mange.

Begge kogebøger er supergode at have i reolen, når man står med en halv liter tiloversbleven kærnemælk fra æbleskiverne eller en bakke æg, der nærmer sig sidste anvendelsesdag. Selvom der kun er 30 opskrifter, er bøgerne rige på inspiration.

Alt i alt synes jeg, at det er lykkedes rigtig godt at forny de gamle kogebøger fra Brugsen. Jeg har endda tænkt mig at lægge et par stykker under juletræet i år til min nevø på 14 år. Han elsker at lave mad, og jeg forestiller mig, at kogebøgerne fra Samvirke kan følge ham i mange år. Opskrifterne er spændende og bøgerne er dejligt overskuelige at begynde med. Bedst af alt er de baseret på helt almindelige råvarer, som man også har råd til, når man lige er flyttet hjemmefra.

Men han får altså ikke mine anmeldereksemplarer. Dem kan jeg godt selv bruge 🙂

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Bøger, film og spil Tags: boganbefaling, kogebog

« Nybagte nougatruller med knas og koriander
Fasanbryst med amarena og fyldte æbler »

Kommentarer

  1. Birgitte B skriver

    8. december 2016 kl. 11:04

    Jeg husker glimrende de retter fra Brugsens Børnekogebog, for vi har den stadig stående (mit eksemplar fra da jeg var barn). Vi bruger stadig pandekageopskriften 🙂 kh. Birgitte

    Svar
    • Valbylille skriver

      8. december 2016 kl. 22:09

      Pandekagerne husker jeg også. Jeg har desværre ikke lige den bog længere, men husker tydeligt de hyggelige tegninger.

      Svar
  2. Caroline skriver

    15. december 2016 kl. 23:22

    Tak for anmeldelse af bøger – især den med æg lyder ret interessant for en som mig, der er vild med æg 🙂

    Svar
    • Valbylille skriver

      18. december 2016 kl. 18:31

      Jeg synes selv, at den med æg er den bedste af de to. Der er mange nye, inspirerende opskrifter, og så får man også lidt viden om, hvad æg kan i madlavningen.

      Svar
  3. Anette skriver

    17. december 2016 kl. 15:24

    Jeg har stadig min brugsen børne kogebog… med sider der er ved at falde ud (læs helt løse) jeg elskede den.
    hos os var tørres bøgerne ellers basis, og dem fik jeg (blå, gul og rød) da jeg flyttede hjemmefra.
    har købt nogle af råvare børne fra samvirke… ret vild med kål bogen.

    Svar
    • Valbylille skriver

      18. december 2016 kl. 18:36

      Tørsleffs kogebøger husker jeg også – dog mest af navn. Det er sjovt at tænke på, hvordan alle havde de samme kogebøger dengang. Der bliver vist udgivet for mange i dag til, at hele landet kan have det samme kogebogsfælleskab.

      Svar
      • Anette skriver

        19. december 2016 kl. 10:51

        ja det gør der nok
        men stadig tørleffs (har lige set hvad min tablet rettede det til) og brugsens er stadig rigtig gode basis bøger.

        Svar
        • Valbylille skriver

          22. december 2016 kl. 22:45

          Jeg var slet ikke i tvivl om, hvilke kogebøger du mente – det siger vist ikke så lidt om, hvor vigtige de er/ har været.

          Svar
          • Anette skriver

            22. december 2016 kl. 23:13

            det dejligt jeg kan forstås selv når tablet laver rod….
            de er bare gode bøger.
            tror nogle gange folk glemmer hvor godt det er at have basis bøger, de kan lære en ikke at være afhængig af bøgerne.

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved