Hvad siger I til at begynde ugen med en opskrift på sprøde cigarformede mandelkager fyldt med chokoladecreme? Hvis I helst vil gemme dem til weekenden er det selfølgelig helt okay, men min mandag skriger på sød kageforkælelse og rigelige portioner ufornuft. Og har I ferie er der i hvert fald ingen grund til at vente.
Min opskrift på mandeltuiles udgør sammen med opskriften på mandelis med kaffesirup det sødeste par. De passer smaddergodt sammen, og så deler de også råvarer. Til mandelisen skal der bruges 7 æggeblommer og hjemmelavet mandelmælk, og disse tuiles består blandt andet af 7 æggehvider og pulpen fra mandelmælk. Sikke et match!
De to opskrifter kan selvfølgelig også laves hver for sig, og hvis denne opskrift giver en lige lovlig stor portion, så kan man med en lommeregner dele opskriften med 7 og gange op med 3. Det giver nogenlunde pæne mængdeangivelser, som det er til at arbejde med, hvis man runder lidt op og ned. Jeg har prøvet.
Mandelpulpen kan selvfølgelig erstattes med mandelmel, og bliver det for omstændigt at fylde rørene med chokolademousse, kan man bare nøjes med kagerne eller anrette chokolademoussen i skåle og så servere de sprøde tuiles til. Det er jo mandag.
Har I i øvrigt vinterferie? Manden og børnene er hjemme, mens jeg knokler løs både mandag og tirsdag. Men så er det altså også ferie derefter. Nøj, hvor jeg glæder mig. Mine hverdagsvaner er meget svære at holde fast i, når de andre kan sove længe, så jeg tyvstarter altså feriestemningen med en mandagskage.
Hvis I finder på at gå hele vejen og fylde cigarerne med chokolademousse, skal I dog lige overveje, hvornår I gør det. Hvis kagerne skal være sprøde, skal de nemlig først fyldes lige inden servering. Til nytår fyldte jeg dem i god tid, da jeg hellere ville feste end tilbringe tid i køkkenet under middagen. Det giver en helt anden oplevelse, hvor kagen bliver blød og smelter sammen med moussen. Det er altså også ret godt, og jeg ville gøre det på samme vis en anden gang.
Og nu til opskriften. Den er ganske simpel – også for en mandag.

Mandeltuiles med chokolademousse
Ingredienser
Mandeltuiles
- 7 æggehvider
- korn fra 1 stang vanile
- 230 g flormelis
- 125 g mandelmel eller pulp fra hjemmelavet mandelmælk
- 100 g hvedemel
- 140 g smeltet smør
Chokolademousse
- 125 g chokolade
- 5 æggeblommer
- 5 æggehvider
- 100 g sukker
- evt. 1-2 dl piskefløde
Sådan gør du
Mandeltuiles
- Tænd ovnen på 200c
- Pisk æggehviderne stive, og tilsæt flormelis og vaniljekorn det sidste minut.
- Vend mel og mandelmel i, og tilsæt til sidst smørret under forsigtig omrøring.
- Kom tre teskefulde dej på en bageplade, og smør dem ud til ovaler. Bag dem 5-8 minutter til kanterne bliver mørke. Tag dem ud af ovnen, og fold dem straks til rør rundt om fx skaftet på en grydeske. Det skal gå lidt tjept, mens kagerne er helt bløde og varme. Så pas på ikke at brænde fingrene. Lad dem køle af på en rist, og fortsæt på samme vis med resten af dejen.
- Hvis kagerne blot skal være flade, kan man selvfølgelig fylde en hel plade.
Chokolademousse
- Pisk æggehviderne stive og sæt dem til side. Pisk derefter æggeblommer og sukker sammen, til det bliver lyst og skummende.
- Hak chokoladen groft, og smelt den over vandbad. Lad den svale lidt af, og hæld den derefter i æggeblommerne i en tynd stråle under konstant omrøring.
- Vend 1/3 del af æggehviderne i chokoladecremen, og vend derefter resten i.
- Det er nemmest at fylde cigarerne med chokolademousse, inden den sætter sig alt for meget. Hvis de først skal fyldes senere, kan man evt. også vende lidt flødeskum i moussen.
Haps haps ! Jo tak, dem vil jeg da prøve at lave når svigermekanikken kommer i april.
God idé 🙂 De smager dejligt båd til en kop eftermiddagskaffe og til mandelis.