
Labre lammekødboller i lækker sovs med pistacienødder og rosiner. Disse kødboller smager vidunderligt, og er et hit hos alle, der har smagt dem. Det er en af den slags retter, som kan gøre enhver hverdagsaften ekstra hyggelig, og så er det tilmed en ganske nem opskrift. Jeg vil klart anbefale at sætte dem på næste uges madplan.
Mange forbinder krydret mad med efterår og vinter, men denne opskrift er altså også virkelig god om sommeren. Sovsen er fuld af smag fra krydderier og krydderurter, og samtidig ganske let, fordi den er baseret på tomat og fond. Helt og aldeles sommervenlig ret med masser af kræs til smagsløgene.
Jeg er i hvert fald helt pjattet med den, og håber også, at du vil sætte pris på den. Og dine børn! Lam i krydret sovs lyder måske ikke så børnevenligt, men retten er på ingen måde stærk, og er et oplagt valg til at introducere både lam og krydret mad til børn. For hvilke børn kan ikke lide kødboller? Mine børn er i hvert fald vilde med dem, og denne udgave med lam er strøget direkte ind på top tre over Pigens livretter sammen med risengrød og pizza. Det siger altså ikke så lidt.

Sådan laver du lammekødboller i aromatisk sovs
Lad os begynde med kødbollerne. Normalt koger jeg kødboller direkte i sovsen, men til denne opskrift vil jeg anbefale at bage dem i ovnen. Det giver flotte runde kødboller, og så løber noget af fedtet også fra. Det vil jeg helst ikke have med i sovsen.
Jeg foretrækker pankorasp eller lignende til kødbollerne – Almindelig rasp kan dog også bruges. Forskellen er lille, men har du begge dele, så brug pankoen. Derudover er det faktisk ikke så vigtigt, om der bruges 400 eller 500 g lammekød. Jeg har testet opskriften med begge dele, da man sjældent er så heldig at kunne vælge mellem forskellige mængder, når man køber hakket lam i supermarkedet. Hvis du bruger 400 g kød, kan der evt. være brug for et lille drys ekstra rasp. Smagsmæssigt fungerer krydringen til begge portionsstørrelser.
For at få en lækker sovs, er det vigtigt, at løgene steges helt bløde. Jeg vil derfor anbefale, at du som det første kommer de hakkede løg på en middelvarm pande med lidt olie, og derefter går i gang med kødbollerne. Husk at vende dem engang imellem.
For optimal smag skal krydderierne steges et par minutter, inden tomaten tilsættes. Det dufter helt vidunderligt og sender tankerne i retning af Marokko og middelhavslandene. Rør tomatkoncentraten sammen med krydderierne, tilsæt fond og kog sovsen til den tykner. Tilsæt først krydderurterne, når kødbollernes ved at være klar.
Sovsen skal kun simre, og når kødbollerne kommer i, er det særlig vigtigt, at temperaturen ikke bliver for høj. Så snart sovsen hænger ved kødbollerne, skal rosinerne og pistacienødderne tilsættes. De skal blot varmes igennem, og så er retten færdig.
De søde rosiner klæder den krydrede ret umanerlig godt, og pistacierne gør bare lige det ekstra ved retten. De kan udelades… men… det ville jeg ikke gøre. Server kødbollerne med yoghurt og ekstra krydderurter for at give friskhed. Og så selvfølgelig en gang couscous som bund – eller måske nybagte fladbrød? Det kan også bruges.
Jeg serverer også gerne en salat eller en portion stegte grøntsager ved siden af. Hvis du ønsker mere grønt i retten, er det helt klart også en mulighed. Kom en aubergine eller squash i tern på panden sammen med løgene og lidt ekstra olie. Det forlænger tilberedningen en smule, og gør sovsen tykkere. Tilsæt evt. også lidt ekstra fond, hvis du vil have en tyndere sovs.


Lammekødboller i krydret sovs med pistacier og rosiner
Ingredienser
Kødboller
- 4-500 g hakket lammekød
- 0,5 tsk fint salt
- 2 fed hvidløg presset
- 1 håndfuld persille hakket
- 0,5 dl rasp
- 1 æg
- peber
Krydret sovs
- 2 løg hakkede
- 1 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg pressede/finthakkede
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 2 kanelstænger
- 70 g tomatkoncentrat
- 4 dl kalvefond
- 1 håndfuld persille hakket
- 1 håndfuld frisk koriander hakket
- 2 spsk rosiner
- 1 spsk pistacienødder
- salt og peber
Servering
- couscous
- yoghurt
- frisk koriander og evt. bredbladet persille
Sådan gør du
Kødboller
- Rør lammekødet med salt et par minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør det godt sammen. Form 12-16 kødboller.
- Læg kødbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand imellem. Bag dem ved 180c varmluft i 20 minutter.
Sovs
- Steg løgene bløde i olien. Det tager 5-8 minutter. Tilsæt hvidløg, koriander, spidskommen og kanel, og steg et par minutter mere.
- Kom tomatkoncentrat på panden, og derefter kalvefond. Lad det simre 10 minutter. Det skal tykne en smule.
- Kom krydderurterne i sovsen, og lad dem simre med et par minutter. Smag til med salt og peber.
- Tilsæt de færdigbagte kødboller, og vend dem forsigtigt rund i sovsen, så den hænger ved.
- Drys til sidst med rosiner og pistacienødder, og lad dem varme igennem et par minutter.
Servering
- Server kødbollerne med couscous, fed yoghurt og friske krydderurter.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Virkelig lækker og safti, samt nem. Desværre er lammekød ikke altid let at få fat i. Men andet kød kan sagtens anvendes. Bestemt anbefalelsesværdig😀👍🍷
Tusind tak for de søde ord❤️ Jeg er glad for, at du kunne lide opskriften, og nu får jeg selv helt vildt lyst til at lave den med andre slags kød -> Jeg bliver så glad, når du og andre kommer med forslag til at bygge videre på opskrifterne. Det gør det sjovt at dele.