
Coq au vin med kyllingekødboller er en nem hverdagsversion af den franske klassiker. Jeg har altid elsket coq au vin, men laver det ganske sjældent, da retten både er for tidskrævende og for eksklusiv til mit hverdagskøkken. Løsningen er denne opskrift, hvor den parterede kylling erstattes med kødboller af kyllingefars. Den er hurtigere, nemmere og tilmed sundere end den klassiske udgave, og det allerbedste er, at sovsen smager lige så himmelsk som i en rigtig coq au vin. Skal det være festligt og fint skal det være den rigtige udgave, men til hverdagsbordet, er denne opskrift altså lige i øjet.
I efteråret rablede jeg løs om, at jeg er begyndt at lave ualmindeligt mange retter med kødboller. Det her er en af dem, og jeg har længe vidst, at det skulle være den første af den slags retter, jeg ville dele her i 2020. Tro det eller ej – den er nemlig temmelig sund og passer dermed perfekt til mit “sund i januar” tema, hvor jeg skruer lidt ned for fedt og sukker og op for fuldkorn og grøntsager. Det er ikke asketisk sundhed vi er ude i, og det er vigtigt for mig, at sunde retter er præcis lige så smagfulde som ellers. Her i januar må de tilmed gerne være lidt hyggelige, så vi kan komme igennem den mørke og grå måned på en rar måde.
Denne coq au vin har det hele. Det er hyggemad efter mit hjerte, og så er den fyldt med gode og sunde råvarer.

En sundere coq au vin
Grøntsager skal der til, og jeg har kommet en del gulerødder i opskriften. Hvis du har lyst, skal du være velkommen til at tilsætte endnu flere grøntsager. Det kan retten sagtens bære, og på den måde kan den nemt strækkes til et par personer mere.
Det er ikke en rigtig coq au vin uden bacon. Det giver dejlig smag – også i denne opskrift, hvor jeg dog kun har brugt tre skiver. Min mor sagde altid, at bacon er et krydderi, når jeg brokkede mig over ikke at kunne finde den i grøntsagssovsen. Hun har ret. Dengang gav det ikke mening, men det gør det i dag. Tre skiver bacon giver fint med smag til en grydefuld hverdags- coq au vin.
Baconen skal steges som det første, og lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle. Det fedt, der er tilbage i gryden, bruger jeg til at stege grøntsagerne i. Det er altså ikke nødvendigt at tilsætte mere fedtstof, og det synes jeg er ret genialt, når vi nu er ude i sund comfort food. Så meget fedt er der trods alt heller ikke i tre skiver bacon – og hvis nu og alligevel kan man hælde lidt af det fra.
Jeg foretrækker at bruge små champignoner og stege dem hele. Det giver en rigtig god tekstur, som i hvert fald et af mine børn også kan acceptere. Når de steges hele, er der heller ikke helt så stor risiko for at de afgiver væske under tilberedning. Her er det i øvrigt vigtigt ikke at røre i grøntsagerne, før de er let brunede, hvilket tager ca. 5 minutter. Hvis du vælger at bruge champignoner i mindre stykker, vil jeg anbefale at stege dem alene i baconfedtet, og tage dem op af gryden, inden de øvrige grøntsager steges.
Kødbollerne er lavet med havregryn, så vi også får lidt fibre fra dem. De vinder rigtig meget på at blive kogt direkte i sovsen, så de optager den gode smag og også får en lidt mere spændende kulør. Til denne ret synes jeg godt, at de må være lidt store. Hvis retten strækkes med flere grøntsager, vil det til gengæld give mening med flere mindre kødboller.
Det bedste ved coq au vin er helt bestemt sovsen, og den her er altså lige så god som i en almindelig coq au vin. Brug en god og kraftig vin, så kan det ikke gå galt. Vinen behøver ikke at være dyr, men da den er en væsentlig smagsgiver, er det vigtigt, at den ikke er for sur. Så smag lige på den først.
Coq au vin serveres traditionelt med kartoffelmos, og det vil jeg også foreslå til denne udgave. Bare sådan en helt almindelig mos lavet med mælk og måske en lille bitte smule smør. Et gavmildt drys persille på toppen, og så er der serveret. Med sådan en tallerken glemmer man helt det grå januarvejr udenfor.


Kyllingekødboller à la coq au vin
Ingredienser
Sovs
- 3 skiver bacon
- 1 stort løg
- 4 gulerødder
- 200 g champignon gerne brune og små
- 2 fed hvidløg
- 2 kviste timian
- 2 laurbærblade
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 1 spsk hvedemel*
- 4 dl rødvin kraftig
- 5 dl fond/bouillon på høns eller grøntsager
- salt og peber
Kødboller
- 400 g hakket kyllingekød
- 1 æg
- 1 dl finvalsede havregryn
- 1 tsk salt
- friskkværnet peber
Tilbehør
- persille
- kartoffelmos
Sådan gør du
- Klip eller skær baconen i mindre stykker, og steg dem sprøde i en tør bredbundet gryde (gerne støbejern).
- Gør grøntsagerne klar, mens baconen steger: Skræl gulerødderne og skær dem i 1 cm tykke skiver (2 cm hvis gulerødderne er tynde), skær løget i tern, og vask og tør svampene.
- Tag den færdigstegte bacon af gryden og læg den på en tallerken beklædt med køkkenrulle. Kom løg, gulerødder og svampe i gryden. Steg dem i baconfedtet ved middelvarme i 15-20 minutter med så lidt omrøring som muligt, så svampene brunes uden at afgive væske.
- Pres hvidløgsfeddene, og kom dem ned til grøntsagerne sammen med laurbær og timian. Steg 2-3 minutter, og kom derefter tomatkoncentrat i gryden. Rør rundt, så den fordeles over grøntsagerne. Drys melet over, og rør godt.
- Hæld vinen ved under omrøring lidt ad gangen, og tilsæt derefter fonden. Kom baconstykkerne tilbage i gryden, og lad sovsen simre og tykne uden låg, mens du gør kødbollerne klar.
Kødboller
- Rør det hakkede kyllingekød med æg, salt og peber. og 1/2 dl havregryn. Mængden af havregryn kan variere, så resten tilsættes forsigtigt til farsen har en konsistens, de rgrø dte muligt at forme kødboller.
- Form 16-20 kødboller, og kom dem direkte i sovsen. Læg lå på gryden, og lad dem koge 10-15 minutter tl de er gennemkogte. Tag evt. låget af de sidste minutter, så væsken kan fordampe, hvis der ønskes en tykkere sovs.
Servering
- Tag timiankviste og laurbærblade op af gryden. Smag til med salt og peber, og server retten med kartoffelmos og persille.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar