Når blommetræets grene tynges til jorden af store, tunge blommer i kilovis, er det med at slå kreativiteten til. I løbet af septembers første uger koger jeg marmelade, chutney og saft i et væk. Jeg kommer blommer i rom, kager, salater og flødeis, og fryseren bliver også fyldt med halverede blommer vendt i sukker. Hvert år skal jeg dog også prøve noget nyt, og i år blev det til denne blommeketchup.
Ketchuppen kan spises som almindelig tomatketchup, men den er altså også god som marinade til gris eller kylling både på grill og i ovn. Smagen er krydret og spændende – helt uden at blive for stærk. Hvis blommetræet er lige så gavmildt næste år, skal der helt sikkert koges ketchup igen.

Krydret blommeketchup
Ingredienser
- 1/2 kg blommer
- 1/2 løg
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk hakket ingefær
- 1 kanelstang
- 10 peberkorn
- 5 allehånde
- 1 anis
- 4 nelliker
- 1 dl brun farin
- 1/2 dl æbleeddike
- 1 spsk soja
Sådan gør du
- Del blommerne i kvarte, og skær løgene i slanke både. Kom de tørre krydderier i et tefilter eller en lille gazepose og luk den godt til med køkkensnor.
- Kom blommer, løg, hvidløg, sukker, eddike og krydderier i en dyb pande, og lad det koge under låg i ca. 1 time, til blommerne er helt bløde.
- Tag gazeposen op, og pres ketchuppen gennem en si ned i en ren gryde.
- Kog ketchuppen ca. 10 minutter mere, til den tyknes. Tilsæt soja og smag evt. til med mere sukker og eddike.
- Hæld den rygende varme ketchup på rene, skoldede glas, og luk dem straks til.
Skriv et svar