
Lækre kattetunger med marcipan og god, mørk chokolade. December er lige om hjørnet, og med den første adventssøndag om to dage er det ved at være tid til at begynde julebagningen. Hvert år skal der noget nyt i kagedåsen, og i år bliver det bl.a. disse kattetunger. Sært navn til sådan en lille lækkerbisken, men det skal man ikke lade sig snyde af. De smager særdeles dejligt.
Med så specielt et navn skulle man tro, at kattetunger var en helt særlig kage, men faktisk findes den i utallige udgaver. I Danmark fås de både med og uden appelsin, og så er den ene halvdel typisk penslet med chokolade. Det har jeg også har gjort i denne opskrift. I Frankrig derimod har de en kage af samme navn, og de er altid uden chokolade og med mere kattetungelignende facon. Og så har vi i Danmark selvfølgelig også kattetunger i mælkechokolade og helt uden kage. Uanset hvilken slags vi har med at gøre, er jeg ret vild med navnet – det dufter af nostalgi og minder mig lidt om de gamle danske blomsternavne.

Det er supernemt at lave kagetunger, og det er sådan en opskrift, der er god at have i baghånden, når man har marcipan tilovers fra julens konfekttrilning – eller frugttærter og hvad man eller bruger marcipan til.
Mine kattetunger er lidt store i det – sådan kan jeg bedst lide småkager. Eller sagt på en anden måde: Sådan undgår jeg at spise for meget kage. Når småkagerne er store, spiser jeg bare en enkelt eller to, men er de små og fine, får jeg hurtigt spist mange uden helt at opdage det. Nogen der har det på samme måde?(please sig ja!)
Kattetunger med appelsin
Jeg har kommet lidt appelsinskal i kagedejen for ekstra samt af jul. Det giver friskhed til kagerne, og smager virkelig dejligt. Hvis du også kommer appelsinskal i, så husk, at det skal være fra en appelsin, der ikke er sprøjtet. Er du ikke til appelsin i kager, springer du bare over. Jeg er selv lidt ambivalent med den slags – Nogle dage er jeg vild med appelsinkage, og andre dage er jeg sket ikke til appelsinsmag i andet end appelsiner.
Chokoladen er til gengæld obligatorisk i denne opskrift. Den gør småkagerne spændende at se på, og den dybe smag spiller perfekt sammen med marcipandejen. Det er efter min mening kun de tynd, franske katettunger der dur uden chokolade (især hvis de lægges sammen om et lag ganache, men den snak gemmer vi lige til en anden gang…)
Udformningen af kagerne er også ret vigtigt. Det nemmeste er at trille dejen til små kugler og give hver enkelt kugle et klem på midten, lægge dem på bagepladen og trykke dem flade med hænderne. Man kan også bruge en palet til det sidste, men for mig fungerer det bedst med et par forsigtige tryk med hænderne.


Kattetunger
Ingredienser
- 60 g marcipan
- 85 g smør stuetemperatur
- 100 g mel
- 35 g sukker
- 1/2 appelsin kun skallen
- 200 g mørk chokolade til overtræk
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200c.
- Ælt smør og marcipan sammen til en ensartet masse.
- Riv skallen fra en halv appelsin ned i marcipanmassen, og ælt den ind i marcipanen. Tilsæt derefter mel og og sukker, og ælt til dejen er ensartet i konsistensen.
- Form 25 kugler. Klem dem sammen på midten, så de får facon som snemænd. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir en ad gangen, og tryk dem flade med fingrene eller en palet.
- Bag kagerne i 8-9 minutter ved 200c. Lad dem køle af på pladen et par minutter, og læg dem derefter over på en rist.
- Temperer chokoladen, og pensl chokolade på den ene halvdel af alle kager. Lad chokoladen størkne, og kom derefter kagerne i en kagedåse.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar