I vores sommerferie tog vi på camping i Sverige. Massive regnskyl og udsigt til endnu mere regn fik os til at vende hjem efter kun 5 dage, men vi nåede da to gode stop. De første tre nætter tilbragte vi på en hyggelig campingplads ved Kalmar lige ved strand og skov og et par kilometer fra byen. Bymidten er ganske hyggelig, men bortset fra slottet byder selve byen ikke på så mange seværdigheder. Der er dog lækre strande, smuk natur og en bro til Øland, hvilket passede os ganske fint.
I modsætning til andre museumsslotte var Kalmarslottet ikke fyldt med gamle klenodier. Møblerne var kopier af datidens interiør, og det kunne jeg faktisk godt lide. Jeg elsker at besøge slotte, men har efterhånden set rigeligt med tyndslidte tekstiler fra deres storhedstid. Størstedelen af Kalmarslottet blev dog brugt til udstillinger både med og uden tilknytning til stedet.
Slottet har to faste, historiske udstillinger om Kalmarkrigen og Dronning Margrete den første. Jeg har siden barndommen været stor fan af Margrete den første, der i mine øjne er en af de sejeste kvinder i historien. Den udstilling fylder dog ikke så meget, da svenskerne – ikke overraskende – synes, at det første emne er mest interessant, og derfor lader den tage mest plads. Begge udstillinger giver et hurtigt overblik, men heller ikke mere.
De øvrige udstillinger skifter løbende. Vi var utroligt heldige med en udstilling af tegneren Ingrid Vang Nyman. Hun var Astrid Lindgrens foretrukne tegner, og udstillingen fokuserede på hendes tegninger af Pippi Langstrømpe – og selvfølgelig var den suppleret med et rum indrettet som Pippis hjem. I kan tro, at lykken var stor, da vi åbnede hendes taske, og så, at den rent faktisk var fyldt med guldpenge.
Den sidste udstilling bød på verdenskendte fotografier fra National Geographic – Lige noget for mig.Kalmarslottets højdepunt var dog børneudstillingen. I sommerferien bliver slotsgården levende med masser af aktiviteter og konger, dronninger og tjenestefolk i flotte kostumer. De modigste børn meldte sig til ridderturnering, hvor de skulle kæmpe mode en sort ridder. For pigerne var der prinsesseundervisning, hvilket vi dog sneg os forbi uden Pigens vidende. Hun nød til gengæld at træde om bag tykke fløjlsgardiner i slottets kælder for at blive iklædt en smuk, smuk prinsesessekjole med ægte guldkrone.
Da Kalmar nemt er set på en dag, tilbragte vi dag to på Øland. Vi ville gerne have været ude på Alvaret, der er på verdensarvlisten. Det lykkedes dog ikke at time det med Drengens lur, og da det samtidig blæste en halv pelikan, stillede vi os tilfreds med at nyde synet fra bilen. Derfra nød vi også de smukt blomstrende grøftekanter. Det lyder måske mærkeligt, men jeg har aldrig set dem smukkere.
Vi gjorde til gengæld et herligt stop ved Hammarby på vestkysten, som skulle være det helt rigtige sted at se sæler. Som det ses på billedet, var der sat havemøbler i position, men vi havde desværre ikke heldet med os.
Næste stop var Eketorps jernalderborg. Den er virkelig fint genopbygget, og kan anbefales til alle der interesserer sig for den tidsalder. Jeg var dog ikke så imponeret over formidlingen, og besøget var ikke helt prisen værd. Man kan se, hvordan borgen er brugt i tre forskellige perioder, og så var der enkelte aktiviteter, hvor børn kunne skyde med bue og pil eller bage et lille brød over gløder. Hele besøget varede under en time.
Derefter holdt vi en tiltrængt kaffepause på havtornsgården i Triberga på øens østkyst. Der kan man købe et utal af havtornsprodukter, grøntsager, og enkelte brugsgenstande. Gården har også en herlig café med et overdådigt kageudvalg, hvor der også er til glutenallergikeren og andre med specielle ønsker. Vi kastede os over to forskellige slags bullar. Den ene med havtornsirup og glasur og den anden med kardemomme og havtornssukker. Nøj, det var godt! Kaffen skænker man selv ved et lille bord, hvor man også kan vælge lige præcis det krus eller den kop, der ligger bedst i hånden. Det synes jeg er en hyggelig lille detalje.
Man kan selvfølgelig også købe ølandshvedemel på Havtornsgården, men prisen findes altså væsentlig bedre andetsteds på øen. Kør mod Isgärde, der ligger et par km nord for Färjestaden. På vej ud af Isgärde deler vejen sig, og lige der – på den venstre gren – er det helt rigtige sted at købe mel. For 80skr får man en pose med 3kg ølandshvedemel. Betaling foregår gennem et langt rør ind i huset, så husk lige penge.
Behøver jeg at skrive, at det var et af mine højdepunkter fra turen?
Skriv et svar