Her på kanten til det nye år er det vist sidste chance for at fyre en juleopskrift afsted. Jeg lokkede vist lidt med, at den ville lande på bloggen som en slags julegave den 24. december, men det nåede jeg ikke, og ved I hvad? Sidenhen har jeg har simpelthen været så optaget af at lege med togbane, bygge geomag, spille spøgelsesspil, se Loulou fra Montmartre og læse nye julegavebøger, at computeren har ligget på en reol og samlet støv.
Og ved I hvad igen? Det er lige præcis sådan, jeg synes, at en juleferie skal være. Vi har ikke haft en eneste aftale mellem jul og nytår, så der har været masser af tid til alle de rare ting, som der er så lidt plads til i hverdagen. Vi har dog været uden for huset et par gange. Vi har været til spontan heldagsbrunch hos min søster, som vi ellers først skulle se om et par dage, vi har besøgt gode venner og nusset deres helt nye baby og vi har været i zoologisk have med varm, julekrydret kakao i termokanden, ostemadder, flødeskum til børnenes kakao og whisky til de voksnes. Parken havde vi næsten for os selv, så selv den mindste kunne løbe afsted uden fare for at blive væk mellem fremmede ben og barnevogne. Så hyggeligt!
Juletræet står stadig i stuen med al sin pynt. Vi lader det altid stå nytåret over, mens resten af julestadsen bliver pakket væk væk et par dage før årsskiftet. Det er lidt mærkeligt, at den særlige tid snart er slut, og jeg har ikke rigtig lyst til at give slip.
Det kommer jeg dog heller ikke til lige med det samme, for jeg er altså stadig ikke nået til at bage brunkager, så lidt juleri er der altså gemt til januar. Har I heller ikke lyst til at give helt slip, vil jeg anbefale en portion kæmpeklejner til en kedelig søndag i januar. De smager simpelthen så godt, at det ville være en skam at reservere dem til december.
Som jeg skrev tidligere på måneden, er kæmpeklejner et lidt overraskende hit. De små, traditionelle klejner har aldrig været min favorit i kagedåsen, men klejnens gigantfætter er jeg altså ret så pjattet med. De smager bare drøngodt, og kan serveres til gløgg i stedet for æbleskiver eller med en god kop kaffe. De er allerbedst, når de lige er taget op fra gryden, men kan også spises dagen efter.

Kæmpeklejner
Ingredienser
- 100 g smør
- 400 g mel
- 150 g sukker
- 1 økologisk citron
- 2 tsk bagepulver
- 2 æg
- 1 dl piskefløde
- 2 pk palmin
Sådan gør du
- Smuldr smørret i melet. Tilsæt fintrevet citronskal, sukker og bagepulver.
- Kom også saften fra citronen i (ca. 2 spsk), og ælt dejen sammen med fløde og æg.
- Lad dejen i køleskabet i 2-3 timer.
- Rul dejen ud til en kvadrat, der er knap 1 cm tyk.
- Del dejen på midten i to lange baner, og lav fem snit den modsatte vej, så der ligger i alt 12 rektangler på bordet.
- Skær en ridse i midten af hver dejstrimmel, og træk den ene ende igennem, så klejnen bliver "vredet".
- Varm palminen op til 180c i en mindre gryde. Temperaturen skal være stabil under kogningen, så lad termometeret blive i gryden.
- Kog klejnerne et par minutter, og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir. Kom kun en klejne i gryden ad gangen, og vent til temperaturen igen er 180c, før den næste kommes i. Der bør ikke være mere end 2-3 klejner i gryden.
- Server klejnerne med et drys flormelis.
Det lyder som en hyggelig ferie. Godt nytår. Kh Birgitte
Det var virkelig en dejlig ferie, og den er allerede savnet 🙂 Godt nytår til dig også.
De ser mægtig gode ud.
Opskriften siger citron 2 gange og 2 tsk bagepulver 2 gange. Jeg går ud fra at det er en fejl?
Mvh Pia
Tusind tak <3 Og ja, der har vist været nisser på spil i opskriften. Tak for at gøre mig opmærksom på det, så jeg kunne få det rettet.
Glædelig jul!
De smager som de skal, men synes dejen er noget fedtet. Hvad kan jeg have gjort forkert 🤔 kan slet ikke forme dem til klejner, så det er lige røget i køleskabet igen.
Åh, hvor ærgerligt. Lykkedes det efter den ekstra tur på køl? Jeg kan desværre ikke lige greje, hvad der kan være galt.
Verdens bedste klejner , smager fantastisk.
Tusind tak😊 Det er jeg glad for at høre.