Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Kæmpeklejner

31. december 2015 by Valbylille 8 kommentarer

Gå til opskrift

Kæmpeklejne-3

Her på kanten til det nye år er det vist sidste chance for at fyre en juleopskrift afsted. Jeg lokkede vist lidt med, at den ville lande på bloggen som en slags julegave den 24. december, men det nåede jeg ikke, og ved I hvad? Sidenhen har jeg har simpelthen været så optaget af at lege med togbane, bygge geomag, spille spøgelsesspil, se Loulou fra Montmartre og læse nye julegavebøger, at computeren har ligget på en reol og samlet støv. 

Og ved I hvad igen? Det er lige præcis sådan, jeg synes, at en juleferie skal være. Vi har ikke haft en eneste aftale mellem jul og nytår, så der har været masser af tid til alle de rare ting, som der er så lidt plads til i hverdagen. Vi har dog været uden for huset et par gange. Vi har været til spontan heldagsbrunch hos min søster, som vi ellers først skulle se om et par dage, vi har besøgt gode venner og nusset deres helt nye baby og vi har været i zoologisk have med varm, julekrydret kakao i termokanden, ostemadder, flødeskum til børnenes kakao og whisky til de voksnes. Parken havde vi næsten for os selv, så selv den mindste kunne løbe afsted uden fare for at blive væk mellem fremmede ben og barnevogne. Så hyggeligt!

Kæmpeklejne

Juletræet står stadig i stuen med al sin pynt. Vi lader det altid stå nytåret over, mens resten af julestadsen bliver pakket væk væk et par dage før årsskiftet. Det er lidt mærkeligt, at den særlige tid snart er slut, og jeg har ikke rigtig lyst til at give slip.

Det kommer jeg dog heller ikke til lige med det samme, for jeg er altså stadig ikke nået til at bage brunkager, så lidt juleri er der altså gemt til januar. Har I heller ikke lyst til at give helt slip, vil jeg anbefale en portion kæmpeklejner til en kedelig søndag i januar. De smager simpelthen så godt, at det ville være en skam at reservere dem til december.

Som jeg skrev tidligere på måneden, er kæmpeklejner et lidt overraskende hit. De små, traditionelle klejner  har aldrig været min favorit i kagedåsen, men klejnens gigantfætter er jeg altså ret så pjattet med. De smager bare drøngodt, og kan serveres til gløgg i stedet for æbleskiver eller med en god kop kaffe. De er allerbedst, når de lige er taget op fra gryden, men kan også spises dagen efter.

Kæmpeklejne-4

Kæmpeklejner

12 klejner
5 fra 6 stemmer
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser
 

  • 100 g smør
  • 400 g mel
  • 150 g sukker
  • 1 økologisk citron
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 æg
  • 1 dl piskefløde
  • 2 pk palmin

Sådan gør du
 

  • Smuldr smørret i melet. Tilsæt fintrevet citronskal, sukker og bagepulver.
  • Kom også saften fra citronen i (ca. 2 spsk), og ælt dejen sammen med fløde og æg.
  • Lad dejen i køleskabet i 2-3 timer.
  • Rul dejen ud til en kvadrat, der er knap 1 cm tyk.
  • Del dejen på midten i to lange baner, og lav fem snit den modsatte vej, så der ligger i alt 12 rektangler på bordet.
  • Skær en ridse i midten af hver dejstrimmel, og træk den ene ende igennem, så klejnen bliver "vredet".
  • Varm palminen op til 180c i en mindre gryde. Temperaturen skal være stabil under kogningen, så lad termometeret blive i gryden.
  • Kog klejnerne et par minutter, og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir. Kom kun en klejne i gryden ad gangen, og vent til temperaturen igen er 180c, før den næste kommes i. Der bør ikke være mere end 2-3 klejner i gryden.
  • Server klejnerne med et drys flormelis.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Brownies, muffins og andre små kager, Danmark og Norden, Jul, Kager og sødt, Opskrifter Tags: klejne, småkager

« Borddækning til jul og nytår
Den årlige – og meget lange – nytårskur »

Kommentarer

  1. Birgitte B skriver

    1. januar 2016 kl. 12:07

    Det lyder som en hyggelig ferie. Godt nytår. Kh Birgitte

    Svar
    • Valbylille skriver

      4. januar 2016 kl. 20:37

      Det var virkelig en dejlig ferie, og den er allerede savnet 🙂 Godt nytår til dig også.

      Svar
  2. Pia Aaes skriver

    21. december 2018 kl. 11:24

    De ser mægtig gode ud.
    Opskriften siger citron 2 gange og 2 tsk bagepulver 2 gange. Jeg går ud fra at det er en fejl?
    Mvh Pia

    Svar
    • Valbylille skriver

      21. december 2018 kl. 13:00

      Tusind tak <3 Og ja, der har vist været nisser på spil i opskriften. Tak for at gøre mig opmærksom på det, så jeg kunne få det rettet.

      Glædelig jul!

      Svar
  3. Nina skriver

    2. december 2019 kl. 20:35

    De smager som de skal, men synes dejen er noget fedtet. Hvad kan jeg have gjort forkert 🤔 kan slet ikke forme dem til klejner, så det er lige røget i køleskabet igen.

    Svar
    • Valbylille skriver

      3. december 2019 kl. 22:03

      Åh, hvor ærgerligt. Lykkedes det efter den ekstra tur på køl? Jeg kan desværre ikke lige greje, hvad der kan være galt.

      Svar
  4. Agnethe Nielsen skriver

    18. november 2020 kl. 19:26

    5 stars
    Verdens bedste klejner , smager fantastisk.

    Svar
    • Valbylille skriver

      21. november 2020 kl. 14:49

      Tusind tak😊 Det er jeg glad for at høre.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved