Rødkålen til juleaften står netop nu og simrer på komfuret. Selvom det kun er anden gang, vi fejrer jul hjemme, har det de seneste år været mig, der stod for rødkålen. I min familie plejede vi nemlig at spise den fra glas, indtil jeg en dag gjorde oprør og selv kastede mig over tilberedningen.
Rødkålen bliver kun bedre af at blive lavet i god tid, og hvis ikke jeg havde haft så travlt på arbejde, var den allerede blevet lavet i mandags. Et ophold i fryseren gør nemlig kun godt, men nu må den nøjes med et par dage i køleskabet.
Jeg bryder mig ikke om fedtstof i rødkål og bruger i stedet æbler, som koges helt ud sammen med rødkålen. Det giver en skøn cremethed, og man slipper for den fedtede overflade, hvis man spiser den kold til juledagenes frokoster. Selve rødkålen skal dog ikke være for smattet, så jeg skærer den groft, så der stadig er noget at tygge i, når den er mør.
Til rødkålen bruger jeg bare, hvad jeg har af marmelader, geléer og eddiker, men opskriften er nogenlunde som nedenfor.

Julerødkål med æbler
Ingredienser
- 1 rødkål
- 2 store madæbler
- 2 stænger kanel
- 3 stjerneanis
- 1 dl vand
- 1 dl æblecidereddike
- 3 dl ribsgelé eller marmelade
Sådan gør du
- Snit rødkålen i 0,5-1 cm tykke skiver. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i tynde skiver. Kom det hele i en stor gryde med kanel, anis, vand og eddike. Kog i ca. 1 time under låg til æblerne er kogt helt ud og ikke længere er synlige og rødkålen er helt mør. (Den bliver bitter, hvis ikke den koges nok.)
- Tilsæt 2 dl gelé og lad det koge 5-10 min uden låg. Smag derefter til med salt og resten af geléen, og lad den koge videre til væsken er fordampet.
Skriv et svar