
Så er det endelig blevet tid til at dele dette års julekager, og I kan tro, at jeg har glædet mig. De sidste to dage har jeg bagt og fotograferet i flere timer for at få alle kagerne færdige på samme tid. Det er et være mas, men det er det hele værd, og jeg er virkelig spændt på at give dette års julekagedåse til en jeg holder af.
I år har jeg pakket kagerne i en clementinkasse foret med et viskestykke i hyggelige julefarver. Julemusen har jeg lånt af Drengen, men jeg tror, at jeg køber en magen til, og pakker den med kagerne. Den ser så sød ud, og jeg kan ikke forestille mig, at glaskugler eller andet julepynt kan gøre det lige så godt.
Det er i øvrigt kun til gaver, at jeg pakker forskellige kager i samme dåse eller æske. Generelt er det en dårlig ide at opbevare flere slags kager sammen, så sørg for at have kagedåser nok, inden du går i gang med julebagningen.
Hvis du er nysgerrig efter at se sidste års julekagedåse, kan du se den her: Julekager 2019

I år synes jeg, at der er ekstra god grund til at forkæle familie og venner med hjemmebagte julekager. Det er en fin måde at vise andre, at man tænker på dem, selvom man ikke kan ses. På samme vis har jeg også tænkt mig at sende lidt flere julekort, end jeg plejer.
Gør du også noget særligt for dem du har kær, og som du ikke kan se i år?
Ligesom sidste år er der også i år et par faste klassikere i dette års gaveæske med julekager. Vaniljekranse kan jeg ikke undvære og heller ikke mine helt særlige Valbylille julekager, som er en gammel og virkelig god familieopskrift. I år har jeg dog leget lidt med udformningen på begge dele. Derudover indeholder kassen en god blanding af både danske julesmåkager og mindre traditionelle cookies og småkager. Jeg kan nemlig godt lide, at der er variation i både smag, farve, størrelse og tekstur. Det gør gaveæsken med julekager ekstra indbydende, synes jeg.
Hvad bager du i år?
Kagedåsens indhold i år

Klassiske udstikskager med vanilje pyntet fint til jul. Det er den perfekte kageopskrift, hvis man elsker at pynte småkager. Det er jeg ikke så god til, men jeg har da gjort et forsøg og fundet hjælp i sukkerpynt. Dejen er nem at lave og meget medgørlig. Kagerne blive perfekt sprøde, og så smager de virkelig dejligt – også uden glasur.
Nemme udstikskager med vanilje

Double chocolate brownie cookies. Intense chokoladecookies, som har været et helt år undervejs. Aldrig er en kage blevet testet så mange gange, og det er rendyrket chokoladelykke at lade en af de lækre brownie cookies smelte på tungen.
Double chocolate brownie cookies

Brune kager eller brunkager. Hvad kalder du dem? Disse er lavet med mandler, pisatcienødder og hjemmesyltet appelsinskal.
Opskrift på sprøde brunkager
Opskrift på syltet appelsinskal
Overtræk evt. en håndfuld syltede appelsinskaller med mørk chokolade, og du har verdens bedste orangegrene.

Specier med hasselnødder og chokolade har en helt særlig betydning for mig, da jeg forbinder dem med mine søde veninde, der for 10 år siden gav mig en helt særlig kurv med julekager. Det er en af få danske julekager, som jeg virkelig holder af, og derfor skal de med i dette års julekagepakke.
Det er kagen op til højre, jeg taler om. Når jeg i løbet af ugen får den fotograferet for sig, kommer der nok et nyt billede på.
Opskrift på specier med nødder og chokolade følger.

Smeltende snemænd bagt af min absolut yndlings julekagedej. Er de ikke bare søde? Dem har jeg haft meget sjov ved at lave. Knapper og øjne er af rosiner og gulerodsnæserne består af syltet appelsinskal. Det kræver lidt håndelag at lave de små snemænd, men svært er det ikke.
Valbylille julekager – Opskrift på kagedej til snemænd
Vejledning til smeltende snemænd

Peanutbutter oreos er blevet en af familiens yndlingskager. I anledning af julen har de fået et tryk med kagestempel med vintermotiv. Det klæder dem ret godt, synes jeg.
Opskrift på hjemmelavede oreos med peanutbutterfyld

Sprøde vaniljekranse med masser af mandler kommer vi ikke udenom. De smager vanvittigt godt, og det er en af de opskrifter, som jeg er særligt stolt af. Da der allerede er kranse i kagedåsen, har jeg dog forsøgt at udforme dette års vaniljekranse som julesokker. Du kan se dem på billedet nederst i indlægget – Lad mig bare sige, at det jo ikke er udseendet der gør det.
Sprøde og særdeles lækre vaniljekranse

Fedtebrødene er efterspurgt, og derfor er de også blandt årets julekager. I opskriften er der både en variant med romglasur og en med citronglasur. I år har jeg kun lavet sidstnævnte, da vi desværre var løbet tør for rom – Det er ellers min favorit. Fedtebrød er bagt med kokos, og giver et lidt eksotisk pift i kagedåsen. Det kan jeg godt lide.

Og her er så vaniljekranse-julesokken… Køn er den ikke, men den smager intet mindre end vidunderligt.
Herhjemme har vi – med varierende held, haha 😂 – bagt peberkagehus og har jødekager på listen, da det er Skægabens favorit, sammen med vaniljekranse, som hans moster vanlig vis “leverer” 💞.
– A
Det er heller ikke alt her, der bliver lige vellykket. Jeg er begyndt at fotodokumentere de helt grelle sager og sætte pris på alt deres uperfekthed. Hvis julemiddag og kagebagning lykkedes hver gang, ville man jo ikke kunne skelne den ene begivenhed fra den anden. Der er altså noget hyggeligt ved at tale om dengang kagehuset blev to-dimensionelt eller den jul, hvor man glemte kartoflerne. Så husker man også alt andet meget bedre.
Jødekager er altså også godt. Jeg elsker kanel!