
Jeg har sådan glædet mig til at fortælle om de julekager, jeg har bagt i år, og som jeg har fyldt i en kagedåse til en fin decembergave. Det er så hyggeligt med smagfulde gaver fra køkkenet, og her i december er der ekstra mange anledninger til at forkæle venner og familie med en dåse fyldt med julebagværk.
Kagedåsen indeholde syv forskellige slags kager, og der er alt fra klassiske julekager som vaniljekranse og fedtebrød, til amerikansk inspirerede havregrynscookies med store stykker chokolade og svenske jitterbugere med lækker marengs. Der er krydrede kager med tyk glasur, kattetunger med appelsin og cookiepies fyldt med marcipan. Kort fortalt er det en kagedåse fyldt med julerier, og alle de smage som jeg forbinder med juletid.

En perfekt sammensat kagedåse til gave
Hjertekagerne med glasur og vaniljekranse er de eneste småkager, som jeg stensikkert bager hvert år. Derudover har jeg en god håndfuld opskrifter som jeg bruger med et par års mellemrum, og så skal der også altid et par nyheder i kagedåsen. For mig er det vigtigt, at kagedåsen bliver varieret, så der er noget for enhver smag. Der skal være kager med nødder, chokolade, vanilje, marcipan, frugt, kanel og glasur. Der skal være kager i flere faconer, og der skal både være sprøde og bløde kager – og gerne en enkelt slags med fyld. Det er altsammen i denne kagedåse.
Her i december er der så mange muligheder for at skabe glæde med hjemmebagte julelækkerier. Til gaver arrangerer jeg gerne kagerne pænt i en kagedåse og kommer også lidt julepynt ved. Det er altid et hit som værtindegave eller til venner og familie, der ikke selv har mulighed for at give sig i kast med julebag eller som går en svær tid igennem. Det er en fin måde at vise, at man tænker på dem, og en gestus jeg selv har været glad for og gerne vil give videre. De enlige mænd i familien giver jeg også gerne en dåse julekager, men det er som regel uden helt så meget nips – det har de ikke rigtig øje for alligevel.

En særlig kurv med julekager
Første gang jeg selv modtog hjemmebag i gave, var ved Pigens fødsel i 2010, hvor vi skulle være indlagt en uge. Vi havde egentlig ikke lyst til besøg, men min søde veninde insisterede på at komme forbi den første dag, og jeg orkede ikke at sige nej. Og hvor er jeg dog taknemmelig for, at det blev sådan! Faktisk var hun så insisterende, at hun kom ud til os, selvom hun i første omgang var taget til det forkerte hospital, og besøget endte med at blive en hel dagsrejse for hende.
Selvom vi kun lige var trådt ind i anden halvdel af november, havde min veninde allerede haft gang i julekøkkenet, og kom med en kurv fyldt med hjemmebagte specier, hendes altid gode muffins, havregrynskugler og lidt andet julebag. Der var også en gave til Pigen, og kurven var pyntet med en grim julemand, der med magnethænder holdt sig fast på hanken.
Alle der har været indlagt med et spædbarn ved, hvor hårdt det er, og hvor svært det er selv at få noget at spise. I en uge levede vi af mine venindes julekager, og hver eneste bid mindede os om, at hun var der for os. Nissen på hanken er stadig noget af det første julepynt vi sætter op hvert år. Den har fast plads på vores lampe over spisebordet. Den er stadig grim, og det ligner den danser pole dance på ledningen, men jeg er sygt glad for den. Og for min veninde! Hun gjorde det helt rigtige, da hun insisterede på at komme forbi, og viste at hun tog vare på os.
Den oplevelse er nok medvirkende til, at en dåse julekager for mig noget af det allerfineste man kan give hinanden – og min poledancende nisse er årsag til, at jeg altid kommer lidt julepynt i kagedåsen. Også når kagedåsen bare er tiltænkt en hyggelig værtindegave..
Kagedåsens indhold i år:

Min opskrift på vaniljekranse vækker altid jubel, og derfor er de intet mindre en obligatoriske, når jeg pakker en kagedåse til gave. Jeg giver også gerne en dåse kun med vaniljekranse som værtindegave.

Traditionelle fedtebrød er en overraskende lækker småkage fyldt med kokos og pyntet med glasur. Der er romglasur med rigtig rom på halvdelen af kagerne, og så har jeg kommet citronglasur og krymmel på den anden halvdel til dem, der ikke indtager alkohol.

Jitterbuggere en svensk klassiker som aldrig rigtig er nået over Øresund. Vi taler sprød mørdej og sej marengs, der smagsmæssigt kan varieres i det uendelige. Jeg er ret så pjattet med dem.

Kattetungerne er bagt med marcipan og appelsin, og smager af tradition og gamle tider. Jeg er vild med navnet, selvom min udgave på ingen måde ligner ægte kattetunger.

Ingen jul uden disse julekager, som jeg i mangel af bedre har døbt “Valbylille julekager”. Jeg har bagt dem siden jeg var ganske lille, og opskriften var i mange år min mormors hemmelighed. Min mor lokkede den ud af hende, men holdt den også hemmelig, og den forsvandt derfor med hende i et par år. I 2014 dukkede den op på en håndskrevet note i en kogebog, og nu bager jeg dem igen. Og da kagerne er intet mindre end verdens bedste julekager, delte jeg også opskriften her. Den skal for alt i verden ikke gå tabt igen. Oprindeligt hed kagerne “honningkager”, men da der overhovedet ikke er honning i, har jeg i år tilladt mig at omdøbe dem. Det er måske lidt frækt at kalde dem Valbylille, da jeg kun har ændret på originalopskriften ved at udskifte margarine med smør. Men helt ærligt, så har disse julekager og jeg så lang en historik, at det ikke kan være anderledes.

Havregrynscookies er måske ikke en klassisk julekage, men jeg er vild med dem, og derfor skal de i min kagedåse i december, uagtet, at jeg også bager dem på andre årstider.

Cookiepies fyldt med frugtig marcipan er en helt ny opskrift fra min hånd. Kagedejen har fået et rundhåndet skud vanilje, og marcipan- og frugtfyldet gør den ganske overdådig. Dem kommer jeg helt sikkert til at bage mange af fremover.
Skriv et svar