Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Julekager 2019

8. december 2019 by Valbylille Skriv kommentar

Jeg har sådan glædet mig til at fortælle om de julekager, jeg har bagt i år, og som jeg har fyldt i en kagedåse til en fin decembergave. Det er så hyggeligt med smagfulde gaver fra køkkenet, og her i december er der ekstra mange anledninger til at forkæle venner og familie med en dåse fyldt med julebagværk.

Kagedåsen indeholde syv forskellige slags kager, og der er alt fra klassiske julekager som vaniljekranse og fedtebrød, til amerikansk inspirerede havregrynscookies med store stykker chokolade og svenske jitterbugere med lækker marengs. Der er krydrede kager med tyk glasur, kattetunger med appelsin og cookiepies fyldt med marcipan. Kort fortalt er det en kagedåse fyldt med julerier, og alle de smage som jeg forbinder med juletid.

En perfekt sammensat kagedåse til gave

Hjertekagerne med glasur og vaniljekranse er de eneste småkager, som jeg stensikkert bager hvert år. Derudover har jeg en god håndfuld opskrifter som jeg bruger med et par års mellemrum, og så skal der også altid et par nyheder i kagedåsen. For mig er det vigtigt, at kagedåsen bliver varieret, så der er noget for enhver smag. Der skal være kager med nødder, chokolade, vanilje, marcipan, frugt, kanel og glasur. Der skal være kager i flere faconer, og der skal både være sprøde og bløde kager – og gerne en enkelt slags med fyld. Det er altsammen i denne kagedåse.

Her i december er der så mange muligheder for at skabe glæde med hjemmebagte julelækkerier. Til gaver arrangerer jeg gerne kagerne pænt i en kagedåse og kommer også lidt julepynt ved. Det er altid et hit som værtindegave eller til venner og familie, der ikke selv har mulighed for at give sig i kast med julebag eller som går en svær tid igennem. Det er en fin måde at vise, at man tænker på dem, og en gestus jeg selv har været glad for og gerne vil give videre. De enlige mænd i familien giver jeg også gerne en dåse julekager, men det er som regel uden helt så meget nips – det har de ikke rigtig øje for alligevel.

En særlig kurv med julekager

Første gang jeg selv modtog hjemmebag i gave, var ved Pigens fødsel i 2010, hvor vi skulle være indlagt en uge. Vi havde egentlig ikke lyst til besøg, men min søde veninde insisterede på at komme forbi den første dag, og jeg orkede ikke at sige nej. Og hvor er jeg dog taknemmelig for, at det blev sådan! Faktisk var hun så insisterende, at hun kom ud til os, selvom hun i første omgang var taget til det forkerte hospital, og besøget endte med at blive en hel dagsrejse for hende.

Selvom vi kun lige var trådt ind i anden halvdel af november, havde min veninde allerede haft gang i julekøkkenet, og kom med en kurv fyldt med hjemmebagte specier, hendes altid gode muffins, havregrynskugler og lidt andet julebag. Der var også en gave til Pigen, og kurven var pyntet med en grim julemand, der med magnethænder holdt sig fast på hanken.

Alle der har været indlagt med et spædbarn ved, hvor hårdt det er, og hvor svært det er selv at få noget at spise. I en uge levede vi af mine venindes julekager, og hver eneste bid mindede os om, at hun var der for os. Nissen på hanken er stadig noget af det første julepynt vi sætter op hvert år. Den har fast plads på vores lampe over spisebordet. Den er stadig grim, og det ligner den danser pole dance på ledningen, men jeg er sygt glad for den. Og for min veninde! Hun gjorde det helt rigtige, da hun insisterede på at komme forbi, og viste at hun tog vare på os.

Den oplevelse er nok medvirkende til, at en dåse julekager for mig noget af det allerfineste man kan give hinanden – og min poledancende nisse er årsag til, at jeg altid kommer lidt julepynt i kagedåsen. Også når kagedåsen bare er tiltænkt en hyggelig værtindegave..

Kagedåsens indhold i år:

Min opskrift på vaniljekranse vækker altid jubel, og derfor er de intet mindre en obligatoriske, når jeg pakker en kagedåse til gave. Jeg giver også gerne en dåse kun med vaniljekranse som værtindegave.

Vaniljekranse
– sprøde og med masser af smag af mandel og vanilje

Traditionelle fedtebrød er en overraskende lækker småkage fyldt med kokos og pyntet med glasur. Der er romglasur med rigtig rom på halvdelen af kagerne, og så har jeg kommet citronglasur og krymmel på den anden halvdel til dem, der ikke indtager alkohol.

Fedtebrød
– med to slags glasur

Jitterbuggere en svensk klassiker som aldrig rigtig er nået over Øresund. Vi taler sprød mørdej og sej marengs, der smagsmæssigt kan varieres i det uendelige. Jeg er ret så pjattet med dem.

Jitterbuggere
– efter svensk inspiration

Kattetungerne er bagt med marcipan og appelsin, og smager af tradition og gamle tider. Jeg er vild med navnet, selvom min udgave på ingen måde ligner ægte kattetunger.

Kattetunger med appelsin og chokolade
– med dejlig smag af marcipan

Ingen jul uden disse julekager, som jeg i mangel af bedre har døbt “Valbylille julekager”. Jeg har bagt dem siden jeg var ganske lille, og opskriften var i mange år min mormors hemmelighed. Min mor lokkede den ud af hende, men holdt den også hemmelig, og den forsvandt derfor med hende i et par år. I 2014 dukkede den op på en håndskrevet note i en kogebog, og nu bager jeg dem igen. Og da kagerne er intet mindre end verdens bedste julekager, delte jeg også opskriften her. Den skal for alt i verden ikke gå tabt igen. Oprindeligt hed kagerne “honningkager”, men da der overhovedet ikke er honning i, har jeg i år tilladt mig at omdøbe dem. Det er måske lidt frækt at kalde dem Valbylille, da jeg kun har ændret på originalopskriften ved at udskifte margarine med smør. Men helt ærligt, så har disse julekager og jeg så lang en historik, at det ikke kan være anderledes.

Valbylille julekager
– Min personlige julefavorit

Havregrynscookies er måske ikke en klassisk julekage, men jeg er vild med dem, og derfor skal de i min kagedåse i december, uagtet, at jeg også bager dem på andre årstider.

Havregrynscookies med chokolade og hasselnødder
– Også gode resten af året

Cookiepies fyldt med frugtig marcipan er en helt ny opskrift fra min hånd. Kagedejen har fået et rundhåndet skud vanilje, og marcipan- og frugtfyldet gør den ganske overdådig. Dem kommer jeg helt sikkert til at bage mange af fremover.

Cookiepies med marcipan og marmelade
– søde vaniljeprikkede kagehapsere
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Jul, Opskrifter, Småkager og cookies

« Tænker på…
Fedtebrød med to slags glasur »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved