Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Hyldeblomstsaft og eftermiddagsis på havetrappen

11. juli 2013 by Valbylille 2 kommentarer


Siden vejret begyndte at vise sig fra den bedre side, har jeg tænkt på, at introducere min datter for hjemmelavede saftevandsis. Altså den rigtige slags, hvor man hurtigt for suget den røde frugtsaft i sig, så man står tilbage med en isterning på pind, og hvor det mest af alt er minderne, der gør dem til noget særligt. Selvfølgelig skal hun også opleve det.

Hendes første saftevandsis var dog ikke rød, og som garvet saftevandsisspiser, havde jeg lavet dem på så stærk saftevand, at der stadig var smag i den sidste mundfuld. Det var en fornøjelse at sidde på havetrappen med hver vores is efter en alt for lang dag og endnu bedre at afsløre hende i at gå på opdagelse i fryseren efter endnu en. Den aftalte vi dog at gemme til i morgen.

Isen blev lavet på hjemmelavet hyldeblomstsaft, så mere selvgjort, kan det vel næppe blive.

Hyldeblomsterne plukkede jeg for et par uger siden i den lokale park, og jeg var heldig, at det lykkedes mig at få nok til en portion saft, for jeg var ret sent ude. Hyldeblomstplukkere er åbenbart alle sammen på højde for mig, for buskene var stort set rippede i min plukkehøjde, mens jeg kunne have fået en langt større høst med hjem, hvis blot jeg havde været 5 cm højere. Næste år må jeg være tidligere ude eller alliere mig med en lidt højere assistent.

Opskrift på 6 l hyldeblomstsaft
1 indkøbspose fyldt med friskplukkede hyldeblomster
8-10 økologiske citroner i skiver
4 kg sukker
4 l vand
5 breve citronsyre
Atamon
1-2 emaljegryder, fødevareberegnede plastspande, dejfade eller andre store skåle (ikke metal)

Kom hyldeblomster, citronskiver, sukker og citronsyre i en stor skål. Kog vandet og hælde det ved. Lad det trække i 4 dage, og rør i det et par gange hver dag.

Si saften gennem et klæde og hæld den på skoldede flasker, der er rystet med atamon. Atamon kan dog også tilsættes saften.

Saften kan sagtens holde sig, til det igen er tid for hyldeblomster. Uden atamon er holdbarheden ca. 14 dage.

Tip 1: Hvis man ikke er til atamon, kan man fryse den i plastflasker eller skyldede mælkekartoner.

Tip 2: Hvis det kniber med at finde skåle, der er store nok, er det en god ide at koge sukkeret sammen med vandet. så fylder det mindre.

Tip 3: Kog vandet med et stykke ingefær og lad det trække sammen med resten af ingredienserne. Det gjorde jeg, og det smager dejligt. Jeg brugte et stykke på størrelse med min tommelfinger til ca. 2/5 af portionen.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Drikke, Sommer Tags: hjemmelavet saft, hyldeblomst, læskedrik

« Safransuppe med fisk og mild rouille
Trafiklys »

Kommentarer

  1. Allan skriver

    7. februar 2016 kl. 10:38

    Det lyder lækkert. Fødevareberegnede plastspande hedder mere præcist fødevaregodkendte plastspande

    Svar
    • Valbylille skriver

      7. februar 2016 kl. 22:30

      Ja, selvfølgelig gør de det. Tak for rettelsen 🙂

      Svar

Skriv et svar til Valbylille Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved