Siden vejret begyndte at vise sig fra den bedre side, har jeg tænkt på, at introducere min datter for hjemmelavede saftevandsis. Altså den rigtige slags, hvor man hurtigt for suget den røde frugtsaft i sig, så man står tilbage med en isterning på pind, og hvor det mest af alt er minderne, der gør dem til noget særligt. Selvfølgelig skal hun også opleve det.
Hendes første saftevandsis var dog ikke rød, og som garvet saftevandsisspiser, havde jeg lavet dem på så stærk saftevand, at der stadig var smag i den sidste mundfuld. Det var en fornøjelse at sidde på havetrappen med hver vores is efter en alt for lang dag og endnu bedre at afsløre hende i at gå på opdagelse i fryseren efter endnu en. Den aftalte vi dog at gemme til i morgen.
Isen blev lavet på hjemmelavet hyldeblomstsaft, så mere selvgjort, kan det vel næppe blive.
Hyldeblomsterne plukkede jeg for et par uger siden i den lokale park, og jeg var heldig, at det lykkedes mig at få nok til en portion saft, for jeg var ret sent ude. Hyldeblomstplukkere er åbenbart alle sammen på højde for mig, for buskene var stort set rippede i min plukkehøjde, mens jeg kunne have fået en langt større høst med hjem, hvis blot jeg havde været 5 cm højere. Næste år må jeg være tidligere ude eller alliere mig med en lidt højere assistent.
Opskrift på 6 l hyldeblomstsaft
1 indkøbspose fyldt med friskplukkede hyldeblomster
8-10 økologiske citroner i skiver
4 kg sukker
4 l vand
5 breve citronsyre
Atamon
1-2 emaljegryder, fødevareberegnede plastspande, dejfade eller andre store skåle (ikke metal)
Kom hyldeblomster, citronskiver, sukker og citronsyre i en stor skål. Kog vandet og hælde det ved. Lad det trække i 4 dage, og rør i det et par gange hver dag.
Si saften gennem et klæde og hæld den på skoldede flasker, der er rystet med atamon. Atamon kan dog også tilsættes saften.
Saften kan sagtens holde sig, til det igen er tid for hyldeblomster. Uden atamon er holdbarheden ca. 14 dage.
Tip 1: Hvis man ikke er til atamon, kan man fryse den i plastflasker eller skyldede mælkekartoner.
Tip 2: Hvis det kniber med at finde skåle, der er store nok, er det en god ide at koge sukkeret sammen med vandet. så fylder det mindre.
Tip 3: Kog vandet med et stykke ingefær og lad det trække sammen med resten af ingredienserne. Det gjorde jeg, og det smager dejligt. Jeg brugte et stykke på størrelse med min tommelfinger til ca. 2/5 af portionen.
Det lyder lækkert. Fødevareberegnede plastspande hedder mere præcist fødevaregodkendte plastspande
Ja, selvfølgelig gør de det. Tak for rettelsen 🙂