Jeg er tosset med hybenmarmelade, og spiser den både på brød, yoghurt og pandekager. Det er et par år siden, at jeg sidst lavede en portion, så det var tiltrængt med nye forsyninger. Når først man smager marmeladen, glemmer man hurtigt alle buskenes stikkende torne og det kedelige pillearbejde for at få kløpulveret ud. Det er det hele værd.
Hybenmarmelade
1000 kg rensede hyben
400 g sukker
3 dl vand
Saft fra 1 lille citron
1 tsk rød melatin
Evt atamon
4 marmeladeglas
Hak hybenerne groft og bring dem i kog i vandet sammen med sukkeret. Skold glas og låg, og ryst dem med atamon for bedre holdbarhed.
Når mameladen har kogt 25-30 minutter, er den ved at være klar. Smag til med citronsaft, og tjek konsistensen ved at tage en skefuld fra og lade den køle af i en lille skål. Skal den være mere fast, tages gryden af kog, før der tilsættes melatin.(Hellere for lind end for fast. Jeg tilsatte en enkelt teskefuld melatin, og det var helt perfekt.)
Hæld den varme marmelade på de nyskoldede glas og sæt straks lågene på.
Har du flere hyben og orker du ikke at rense dem? Ved du ikke, hvad du skal bruge resten af citronen til? Altså skallen? Og mangler der en dessert på madplanen? Så prøv denne hybensuppe. Den smager dejligt.
Hvor sjovt, jeg var også på hyben-rov igår – jeg satser på at fikse en gang hyben/fersken kompot med vanilje og citron af tyvekosterne 😀
– Anne
Det lyder altså også mums.
Sommetider skal man kun bruge skallen, og til andre tider skal man kun bruge saften. Jeg river altid skallen af citroner og appelsiner og putter det i en lille beholder – og i fryseren. Tip til næste år: Når jeg plukker hyben, vipper jeg frugten af, så stilken ikke kommer med. Så er jeg også fri for at blive stukket af piggene, fordi jeg holder på frugten.
Elsebeth
Jeg har aldrig tænkt på, at man kan fryse skallen. Det var da et virkelig godt fif.