Jeg har altid haft et temmeligt anstrengt forhold til orangechokolade. For et par år siden var der dog en velmenende person, der forærede mig en plade Valrhonachokolade med appelsin, og det var lidt af en øjenåbner. God chokolade med rigtig appelsin er jo noget helt andet end de sædvanlige orangegrene fra Toms eller endnu værre – chokolademousse med tilsat appelsinaroma.
I Paris købte jeg en smuk og indbydende kogebog fra en anerkendt slik- og chokoladebutik. Jeg har allerede læst den igennem flere gange, og har fået mange spændende idéer. I bogen var der også en opskrift på orangegrene med hjemmesyltet appelsinskal, og da jeg for et par uger siden faldt over et godt tilbud på økologiske appelsiner, var det jo næsten umuligt at modstå fristelsen til at afprøve opskriften.
Jeg følger sjældent en opskrift slavisk, men da jeg aldrig før har lavet noget lignende, er afvigelserne i dette tilfælde så få, at opskriften nedenfor nærmer sig afskrift. Det tager næsten en uge fra man skræller appelsinerne til, at man kan servere orangegrene til kaffen, men det er helt sikkert det værd, og med undtagelse af første dag og selve chokoladeovertrækningen skal man kun bruge 5 minutter dagligt.
Jeg har langt fra overtrukket alle appelsinstrimlerne med chokolade. Størstedelen har jeg gemt, som de er. for at bruge dem til andre lækkerier, og en del er blevet vendt i sukker. Det er nok min favorit, mens Manden er helt tosset med dem i chokolade. Jeg har lovet ham, at lave dem til jul, når appelsinsæsonen igen er på sit højeste, og selvom der stadig er flere orangegrene tilbage, glæder han sig allerede.
Syltet appelsinskal
5 økologiske appelsiner
440 g sukker
vand
salt
70 % chokolade
sukker
Dag 1: Vask appelsinerne grundigt. Tag forsigtigt skallen af, ved at skære fire snit, så hver appelsin giver fire bådformede stykker. Skrab evt. lidt af det hvide af, hvis laget er meget tykt. Skær appelsinskallerne i ca 5 mm tykke strimler, og kog dem i fem minutter i 1 liter vand tilsat en knsp salt. Gentag dette.
Kog 4 dl vand og 200 g sukker sammen til en sirup. Kom appelsinskallerne i den kogende sirup, sluk for komfuret, og lad dem stå tildækket i et døgn.
Dag 2-5: Tag appelsinskallerne op med en hulske. Tilsæt 60 g sukker til siruppen, og bring den i kog igen. Kom appelsinskallerne i, og lad dem stå tildækket til den efterfølgende dag. Gentag dette 3 gange. Den sidste dag tages appelsinskallerne op, og lægges til tørre ved stuetemperatur i 1 døgn.
Dag 6: Overtræk skallerne med chokolade, vend dem i sukker eller kom dem i en tætsluttende beholder som de er. Holdbarheden er god.
Tip: De syltede appelsinskallerne i sig selv er lidt bitre, hvilket bestemt ikke gør noget, når de overtrækkes med chokolade eller bruges i en kage. Hvis man ønsker dem mindre bitre, vil jeg dog anbefale at sylte hele skiver af appelsinen i stedet for at fjerne alt det hvide. Husk blot at fjerne kernerne.
Hej – jeg har syltet skallerne og lagt dem til tørre men synes ikke at de tørrer? De skal måske ikke tørre helt?
Mvh Helle O
Hej Helle
De skal ikke være knastørre, men man bør kunne røre ved dem uden at få fedtede fingre. Hvis de er for fedtede, kan du evt. lad dem ligge en ekstra dag.
Mange hilsner Emilie
Jeg laver hvert år dine lækre orangegrene, som vækker stor jubel blandt mine gæster. Nu er jeg blevet nysgerrig efter at vide, hvilken fransk kogebog, det er, du har købt og lånt opskriften fra? Mh Laura
Mmm, orangegrene. Dem laver jeg også selv hvert år. Kogebogen hedder “A la mère de famille”. Det er også navnet på en fransk kæde af overdådige, gammeldags slikbutikker, og det er derfra opskrifterne kommer. Jeg tvivler desværre på, at den er oversat til andre sprog, men bare billederne og idéerne er en anbefaling værd. Der er mange opskrifter på syltet frugt, lækre kager, skumfiduser og konfekt, og jeg henter meget inspiration i den.
Tusind tak… jeg havde ikke lige bemærket dit svar. Så vidt jeg kan se, så findes den faktisk på engelsk: https://www.amazon.co.uk/Mere-Famille-Recipes-Parisian-Confectioner/dp/1452118280/ref=sr_1_1?keywords=9781452118284&qid=1576664318&s=books&sr=1-1
Jeg prøver at bestille den 🙂
Ja, det er den! God fornøjelse med bogen – Det er nok min yndlingskogebog.
Hvor længe kan de holde sig.
De er bedst de første to uger, men smager også dejligt efter 3-4 uger.
Kan de holde sig 2 mdr