Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Hej Oktober

1. oktober 2020 by Valbylille Skriv kommentar

Oktober! Efterårsferie, Halloween, kastanjefyldte lommer, vamsede trøjer og nybagt æbletærte. Oktober er en dejlig måned, hvor skoven pynter sig, og mørket indbyder til mange hyggelig stunder og eftertænksomhed.

Haven er stadig fuld af blomster, og de smukkeste bliver taget ind og sat i vase, så en hård omgang oktoberregn eller tidlig frost ikke får lov til at ødelægge dem.

I år glæder jeg mig ekstra meget til efterårsferien, og jeg er ved at forberede en mini-bucket liste ligesom jeg gjorde til sommerferien. Det er ganske små ting, som jeg gerne vil lave med min familie, og som helst ikke skal glemmes fordi legekammeraterne ringer på eller Manden og jeg får lavet en masse andre aftaler – eller vi ender med at spille brætspil fra morgen til aften alle dage. Helt banalt vil jeg gerne sikre, at vi får lavet noget lidt andet end vi plejer. Jeg vil fx gerne lave noget sjovt med de blade vi helt sikkert samler i skoven, bage en kage sammen og forberede lidt halløj til Halloween. Børnene og Manden vælger selvfølgelig også noget til listen, og jeg glæder mig til at høre, hvad de finder på.

I oktober vil jeg…

  • invitere Pigen i Det Ny Teater og se Oliver! Hun kender et par af de medvirkende børn, og jeg håber, at vi kan få billetter til en af de forestillinger, hvor de er med. Pigen er ualmindeligt sulten efter kultur, og Drengen er godt på vej i samme retning. Allerhelst ville jeg invitere hele familien i operaen og se Tryllefløjten, men det bliver ærlig talt lidt pebret, og jeg er ikke helt sikker på, at Drengen er klar. Jeg var selv 7 år, da jeg så den, og det var en kæmpe oplevelse, som grundlagde min kærlighed til stort opsatte forestillinger af alle slags. Men det garanterer jo ikke, at min 6-årige har det på samme måde.
  • tage en termokande med varm kakao med på tur. Det smager bare særlig godt udendørs, og fører meget godt med sig. Børnene kan pludselig gå ekstra langt og de voksne kan holde varmen, når de mindste finder et godt legested, som skal udforskes. Win win!
  • tage på endnu en hverdagsdate med Manden. Vi har tilfældigvis fri samme dag, og det er hans tur til at bestemme, hvad vi skal. Det bliver stensikkert et escaperoom eller en mtb-tur i Hareskoven. Og fordi det er oktober, og skoven er ekstra fin, er jeg næsten sikker på at det bliver naturen der vinder, hvis altså vejret er til det.
  • bage æblekager og æbletærter. Gammeldags æblekage skal vi selvfølgelig også have. Spaghettigræskar har i allerede spist tre gange i september, og det kommer vi sandsynligvis til at overgå i oktober. Det er også i oktober, at jeg nyder rodfrugter allermest. Jeg prøver dog at holde lidt igen, så jeg ikke bliver træt af rodfrugter allerede i november. Derfor har jeg også planer om at eksperimentere med råvarer, som jeg ikke bruger så ofte. Det kan fx være blomkål, savoykål og skorzonerødder. Jeg har også lige opdaget, at jeg alligevel godt kan lide polenta, og det skal testes som tilbehør til et par af mine yndlingsgryderetter.
  • lave halloweenpynt og halloweenlækkerier med børnene. Vi skal bl.a. være kreative med den sorte kakao, jeg netop har fået hjem fra Tyskland. Den har jeg ledt efter et helt år, og jeg glæder mig til endelig at kunne bage helt sorte småkager. Nu skal jeg bare have fat i et en flagermus- og en katteudstikker.
  • bryde vores tradition med Halloween. Det gør faktisk lidt ondt, men i disse tider giver det ikke mening at deltage i Halloweenfester og der bliver nok heller ikke noget med at sende udklædte børnene rundt i kvarteret. Drengen har netop afsløret, at Halloween er en af hans to yndlingsdage (den anden er hans fødselsdag), så jeg er gået i tænkeboks efter idéer til, hvordan vi skal fejre dagen i år, og overvejer bl.a. en lille middag for børnenes bedste venner. Hvad gør du?
  • måske invitere et par ekstra børn til Halloween(u)hygge og klam mad. Det kommer lidt an på om deres forældre er til traditionel halloween eller om de også er på udkig efter et alternativ. Menuen har ligget fast længe, og spørgsmålet er blot om nogen tør være med. Ellers så inviterer vi bare et par spøgelser og kælderklovnen. Det er vist også på tide at vi møder sidstnævnte, som vi trods alt har delt matrikel med i mindst to år.

Gæstemenu til Halloween

Halloween falder i år på en lørdag, så vi begynder med at pynte kager, som kan spises i løbet af eftermiddagen og om aftenen. Jeg bruger den samme efterårskrydrede småkagedej til både zombier og dødningehoveder. Dødningehoveder laves ved at lægge to kager sammen med lidt marmelade i mellem. Den nederste kage skal derfor være uden huller. Jeg bruger samme udstikker, men vender den omvendt til de nederste kager.

Opskrift på zombie småkager

Til forret skal vi have glosuppe. Pigen og hendes veninder er svært tossede med tomatsuppe, så jeg er sikker på, at glosuppen både falder i deres smag og ser tilpas klam ud. Drengen er ikke til suppe, men han sætter med glæde tænderne i et øje eller to.

Blodrød glosuppe

Hovedretten bliver en dødlækker pie med græskar og oksekød, for selvfølgelig skal vi spise græskar til Halloween. Dødningehovederne skal nok sørge for rette stemning.

Dødlækker Halloweenpie med krydret græskar og oksekød

Kan jeg friste med en klump ørevoks fra en ægte bjergtrold? Halloween er uløseligt forbundet med slik i rigelige mængder, så i stedet for dessert byder vi på både troldeørevoks og heksebussemænd og selvfølgelig Drengens favorit: Falske kastanjer.

Kastanjerne kunne godt trænge til lidt uhygge, så i dagens anledning, bliver de måske til løsslupne monsterøjne. Det kræver bare et par chokoladeknapper og lidt fantasi.

Ørevoks fra bjergtrolde – honeycomb
Heksebussemænd – grønne skumfiduser
Løsslupne monsterøjne – Falske kastanjer

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Et år i Valbylille

« Pizza bianco med friske figner, burrata, bacon og rucola
Søndagsfavoritter »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved