Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Hej November

3. november 2020 by Valbylille 2 kommentarer

Jeg har glædet mig til november! Det gør jeg ikke normalt, men da dette år i forvejen er så anderledes end alle andre, overrasker det mig ikke, at det også ændrer min opfattelse af november.

Vejret er mildt og rart, og jeg bemærker efterårets foranderlighed langt mere end normalt. Hjemsendelse, fravær af socialliv og to børn der passes samme sted har givet mig både tid og ro. Jeg er for første gang klar til at omfavne novembers korte dage og den melankoli som min egen historie bringer ind i måneden hvert eneste år. Jeg tænker, at jeg endelig er ved at forlige mig med den, og at november nu kan være et trygt værn om en sårbar historie.

November er også glæde og fest. Pigen har fødselsdag sidst på måneden, og derefter begynder juleforberedelserne så småt. Allerede nu er jeg på udkig efter små kalenderpakker, og jeg fryder mig hver gang jeg finder noget godt.

Pigen har sat gang i en kæmpe julegaveproduktion i fritidsklubben, og deler vist min glæde for at finde på gode gaver. I går sendte hun mig et billede af gaven til sin lillebror, hvorefter følgende korrespondance udspillede sig:

Mig: Den bliver han glad for!
Pigen: JAAAAAAAAAAAAA Jeg har lige vist ham den. Han glemmer ret hurtigt synes jeg.

Jeg var færdig af grin, og håber, at hun har ret. Pigen har en ualmindelig god hukommelse, og i det perspektiv har hun nok ret. Men en julegave? Det er alligvel ret frisk at tro, at han lige glemmer den igen.

I November vil jeg…

  • læse mig gennem Delphine de Vigans forfatterskab. Jeg blev introduceret til hendes bøger for en måneds tid siden, og kan slet ikke vente med at læse flere af hendes værker. Med en lang, mørk corona-november forude er det oplagt at fordybe sig i god litteratur, og betragte verden gennem ordene fra sine yndlingsforfattere.
  • invitere mig selv på kaffe hos min far. Uden børn – Det er så sjældent at vi ses på tomandshånd, og det kan altså være ganske rart ikke at skulle kæmpe med børnene om hans opmærksomhed. De vinder altid – præcis som det i øvrigt skal være.
  • gå daglige ture i grønne områder. Fra min lille plet er der desværre for langt til rigtig natur som skov, strand og hede, når der bare gælder en lille pause fra hjemmearbejdet. Heldigvis kan de nærliggende parker og grønne arealer også noget, og jeg glæder mig til at gå stort set den samme tur hver eneste dag i måneden, og opleve efterårets forfald fra dag til dag.
  • lave tunge gryderetter. I aften skal vi have fasangryde, og så tror jeg bare, at vi fortsætter i den retning resten af måneden. Vi skal også spise masser af vildt, og jeg glæder mig bl.a. til farsbrød med kronvildt og fasanbryst med kirsebær. Orange råvarer kommer også til at optage en del plads i mit køkken. Jeg er helt pjattet med syrlige clementiner, smukke græskar og søde kartofler, som kan tilberedes på et utal af måder. I haven står min salvie og praler med sin smukke blade helt uvidende om, at mange af dem snart vil blive stegt sprøde i brunet smør og drysset ud over alverdens retter i orange og brune nuancer. Det bliver godt!
  • folde æsker af mønstret papir. Som barn var jeg en haj til at folde æsker i smukke faconer, og det sidder åbenbart stadig i fingrene. I weekenden foldede jeg for første gang i 25 år en 8-kantet æske, og det overraskede mig, hvor meget jeg nød at arbejde med papiret. Det er en hyggelig form for kreativitet, som passer godt til mit temperament. Det kræver nemlig kun 30 minutters koncentration, før man har et fint resultat.
  • lave andesteg til Mortens Aften. I år føles det særligt vigtigt at holde fast i de små traditioner, der kendetegner årets gang, så dagene ikke blot flyder sammen.
  • fejre Pigens fødselsdag. Vi inviterer Farmor og Farfar til kaffe og Morfar til aftensmad. Det bliver lidt amputeret i forhold til andre år, men jeg er sikker på, at det bliver hyggeligt, selvom vi må undvære den sædvanlige strøm af gæster.

Gæstemenu til familiefødselsdag

Der hører sig selvfølgelig både boller og lagkager til en rigtig børnefødselsdag. Min opskrift på fødselsdagsboller giver lækre, bløde boller, som smager allerbedst serveret med tandsmør. Billederne i opskriften gør dem ikke ret, da bollerne dengang blev trillet med en baby på armen. I baggrunden på lagkagebilledet ovenfor, kan du til gengæld se, hvor fine de kan blive, hvis man ikke er udfordret af små utilfredse størrelser.

Vi skal også have lagkage, og jeg bruger altid min helt egen opskrift på luftige lagkagebunde, og så er det op til fødselaren at vælge fyldet.

De bedste traditionelle fødselsdagsboller
Virkeligt gode lagkagebunde

Kender jeg Pigen ret, skal der lidt kakao i lagkagebundene, og så skal de lægens sammen med frugtkompot, makroner og friskpisket flødeskum. Pynten er dog det mest spændende, og jo flere farver desto bedre. Kagen på billedet har fået et tyndt lag glasur på både top og kanter, og derefter er den vendt i overdådige mængder krymmel. Festligt skal det være!

Til Pigens fødselsdag drikker vi altid varm kakao med krydderier. Drengen har fødselsdag først i jordbærsæsonen, hvilket godt kan virke urimeligt for novemberbarnet. Det er derfor helt fast, at der kun er kakao til hendes fødselsdag, mens Drengen får jordbær til sin.

Herhjemme foretrækker vi varm kakao over varm chokolade – især når den serveres med boller og kage. Så mætter varm chokolade nemlig alt for meget. Kakaoen peppes op af lidt chili og stjerneanis, hvilket smager helt vidunderligt. Det er en af de opskrifter som jeg har givet videre flest gange. Du skal derfor ikke lade dig snyde af de kedelige billeder.

Den musselmalede chokoladekande kommer i øvrigt fra mit barndomshjem, hvor den kun var i brug til børnefødselsdage. I dag bruger jeg den til vand stort set hver dag, men til Pigens fødselsdag fyldes den igen med varm kakao.

Varm kakao med krydderier

Til aftensmad skal vi have de lammekødboller, som Pigen er så vild med. Det er vi andre i øvrigt også, og med dem i sigte, kan jeg godt lade være med at forspise mig i de bløde fødselsdagsboller.

Lammekødboller i marokkansk sovs

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Et år i Valbylille Tags: børnefødselsdag

« Søndagsfavoritter
Boganbefaling: Grønt i front i klimakøkkenet »

Kommentarer

  1. Marina skriver

    3. november 2020 kl. 12:30

    Sikke fint og positivt november indlæg. Så dejligt at du med din historie er ved at finde kærligheden til november. Jeg håber I får en dejlig måned og en skøn fødselsdag. Det lyder så hyggeligt og ser så fint ud alt sammen. Og så tak for at minde mig om krydret kakao. Det drak jeg meget som ung men havde helt glemt det fordi mine børn ikke er vilde med det. Nu sidder jeg her og kan mærke at jeg skal have det igen, snart!

    Svar
    • Valbylille skriver

      4. november 2020 kl. 19:33

      Tusind tak og lige over – så vidt jeg husker har du et fødselsdagsbarn samme dag.

      Krydret kakao er nok mit svar på din æblegløgg. Heldigvis kan børnene herhjemme også lide det.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved