Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Hej Januar

1. januar 2020 by Valbylille 6 kommentarer

Godt nytår alle sammen og velkommen til!

Der var engang, hvor jeg den første dag i hver måned postede et indlæg med 10 ting jeg så frem til, og i år vil jeg gøre noget lignende. Indholdet bliver lidt anderledes, og det vil med garanti ikke lykkes mig at ramme den samme dato hver måned, men et indlæg skal der nok komme. Jeg ved, at disse har været efterspurgt blandt nogle af jer der læser med fast, og jeg har også selv savnet dem. Hvis du er nysgerrig efter at se de gamle indlæg, kan du finde dem ved at trykke på knappen nedenfor. Nye månedsindlæg vil blive arkiveret samme sted.

Et år i Valbylille
– Månedsindlæg fra juni 2017 til maj 2018

Månedsindlæggene er en dejlig anledning til at reflektere lidt over de forskellige måneders kendetegn og særegenhed. De har hver især noget særligt at byde på, og hvis man giver sig selv tid til at dvæle lidt ved hver enkelt måneds rare stunder, er det svært ikke at holde af dem alle. Jeg er i hvert fald glad for alle måneder, og nyder, at de er så forskellige.

Januar – julen bæres ud

Som allerførste måned i året er januar startskuddet på noget nyt, og det giver mig altid en ordentlig portion energi oven på julens dvale. De første dage i januar plejer vi dog at holde fast i julehyggen. Hos os bærer vi nemlig først træet ud til Helligtrekonger, og selvom vi venter så længe, er det et lidt vemodigt farvel.

I år bliver vi desværre nødt til at bære det ud lidt tidligere, og ikke nok med det begynder skolen allerede den 2. januar. Det ærgrer mig lidt, da jeg ret godt kan lide den del af juleferien, der falder efter nytår. Det føles bare rigtig godt at vågne op fra julesumpen sammen med familien og slutte ferien af med lidt mere energi og aktivitet.

Heldigvis har jeg selv fri frem til mandag, så vi snyder og leger ferie lidt endnu. Så snart Pigen har fri fra skole, står Drengen og jeg klar til at tage hende med tilbage til ferieland med biograftur og brætspil. Det bliver helt sikkert en herlig start på det nye år trods tidlig skolestart og farvel til juletræ.

Nytårsforsætter

Januar er også den måned, hvor jeg beslutter mine nytårsforsætter. Man burde jo have dem klar allerede til nytårsaften, men jeg har altid brug for lige at trykprøve dem lidt, inden jeg lægger mig helt fast på noget. Det gør jeg gerne den første uge i januar. Sidste år var et af mine forsætter at gå mere i teatret, og det gik virkelig godt. Jeg var afsted flere gange hver måned, og det fortsætter jeg med i 2020.

Jeg har også altid et forsæt om på en eller anden måde at blive sundere, men jeg falder i år efter år, så denne gang dropper jeg det nok bare og fokuserer på det, der gør mig glad uden helt så meget anstrengelse eller afsavn.

Nytårsforsæt eller ej, så er det fuldstændigt uundgåeligt, at januar bliver sundere end december. Mon ikke vi er mange, der er vågnet op i dag med en helt naturlig trang til at være og spise sundere end de seneste uger? Det er jeg i hvert fald, og derfor har jeg altid “sund i januar” tema her på bloggen (altså på nær sidste år hvor jeg glemte at blogge i 9 måneder). Jeg har masser af idéer, og håber at nå at dele en masse sunde opskrifter i løbet af måneden.

Jeg har selvfølgelig også en masse planer for, hvad der skal ske uden for bloggen, og jeg har lavet en lang liste over alle de ting, som jeg vil fylde min fritid med i januar, og som I kan se, lader det til at blive en superfin måned.

Hvad gør din januar særlig fin?

I Januar vil jeg…

  • spise middag på Alkymist og lade mig vælte bagover af indryk og overbelastning af mine sanser. Jeg glæder mig sindssygt meget til det, der helt sikkert bliver januars kulturelle højdepunkt. I den anden ende af det kulturelle spekter vil jeg invitere mine børn i biografen og se Frost II. Det har de talt om i flere måneder, og jeg glæder mig til at indfri deres ønske. Og til at se filmen selvfølglig.
  • nyde min kaffe i haven, mens jeg klipper de nederste grene af vores paradisæbletræer, beskærer roser og slås med efeu og vilde brombær. Sådan en omgang kræver helt bestemt flere gode kaffepauser.
  • håbe på sne, så vi kan tage i skoven og lede efter dyrespor. Hvis ikke vi er heldige med sneen, vil jeg foreslå min familie, at vi cykler en tur til stranden. Drengen fik en mountainbike i julegave, hvilket betyder, at vi nu har en alle fire. En cykeltur med familien er en skøn måde at komme ud i naturen, og en udflugt til en øde vinterstrand er en af de smukkeste naturoplevelser jeg kan forestille mig i januar.
  • spise masser af citroner. Efter flere ugers julemad trænger jeg til mad med farver og friskhed, og min indkøbskurv skal fyldes med tropiske råvarer som mango, ananas og citrusfrugter. Og grønkål selvfølgelig! Jeg elsker grønkål, og grønkål elsker heldigvis tropiske frugter, så det skal der nok komme en masse gode salater ud af. Citronerne er dem jeg er allermest sulten efter. De skal i varme retter, dressinger, i kanden med postevand, og så har jeg planer om at bage et brød med citron.
  • klippe snefnug i papir og hænge dem op i vinduerne eller på en gren. Der bliver så bart og trist, når julepynten pakkes væk, og jeg kan mærke, at jeg har brug for lidt ekstra hygge indendørs, mens dagene stadig er korte. En kreativ stund med børnene og lidt vinterpynt skal der til.
  • fejre Helligtrekonger med familien. Dagen falder sammen med den første dag vi alle er tilbage til hverdagen, og så er det ekstra dejligt at komme hjem til en lille familiefejring. Normalt bruger vi dagen på at afklæde juletræet al pynten og spise en hyggelig middag i stearinlysenes skær. I år kommer vi dog til at bryde med traditionen, da vi bliver vi nødt til at skille os af med juletræet et par dage forinden. I stedet tror jeg, at det skal være denne dag, vi klipper snefnug og hænger dem op rundt omkring. I hvert fald skal vi have “festmiddag” med levende lys og stofservietter på bordet. Og hvis jeg kender Drengen ret, skal han have skjorte og slips på. Han elsker vores små familiefester.
  • holde spilleaften med gode venner. Det er så hyggeligt at ses på den måde, og alt for ofte bliver det lige så sent, som dengang vi mødtes på luskede barer. Her for tiden spiller vi især “Men at work”, som Pigen fik i julegave. Når vi holder spilleaften, kommer vores gæster gerne til aftensmad og om muligt allerede om eftermiddagen. Så snakker og hygger vi, indtil børnene bliver puttet i seng, og vi finder spillene frem. De sidste par gange har vi også spillet et enkelt spil med børnene. Det er rigtig rart, at vores venner og børn gerne vil hinanden.

Gæstemenu til spilleaften

Hvis spillegæsterne kommer om eftermiddagen, vil jeg byde dem på en god brownie. En rigtig brownie skal kunne spises med en hånd, hvilket er ret optimalt hvis man samtidig har gang i et brætspil. Der findes faktisk et spilfirma, der hedder “Pretzel”, fordi alle deres spil kan spilles med en pretzel i den ene hånd. De har bl.a. udgivet de to nederste spil på billedet længere oppe. Her udskifter vi bare saltkringelen med en brownie, og så har vi et perfekt match.

Brownie med hasselnødder
– superlækker brownie som alle kan lide

Til aftensmad skal vi have en god gryderet, som i det store hele kan passe sig selv, indtil den skal på bordet. Det kunne fx være denne pulled pork chili som serveres med mangosala, ost og rigeligt med nachos. Fik jeg fortalt, at de fleste af vores spillevenner er mænd? Det er lige en ret for dem, og der skal selvfølgelig serveres øl til. Gode øl og rigeligt af dem.

Pulled pork chili med mangosalsa
– serveres med ekstra mange nachos til spilleaften

Spilleaftener har det med at trække på ud, og på et tidspunkt er der altid nogen, der sukker efter en kop kaffe. Den vil jeg servere som en hot white russian. Og så skal vi i øvrigt ikke glemme snacksene. Chips, nødder, chokolade og måske en pose blandet slik plejer altid at være et hit.

White hot russian
– varm kaffe med vodka og kaffelikør
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Et år i Valbylille

« Hot white russian
Søndagsfavoritter »

Kommentarer

  1. Gitte skriver

    1. januar 2020 kl. 09:55

    Godt nytår 🎉 Sikke mange, dejlige januarplaner. Jeg vil glæde mig over, at lyset så småt vender tilbage, komme ud i naturen, have gæster, bruge til på kreativitet hver dag – og så må jeg vist også afprøve din brownieopskrift 😊

    Svar
    • Valbylille skriver

      4. januar 2020 kl. 11:01

      Godt nytår til dig Gitte! Og sikke dejlige januarplaner!

      Det bliver så dejligt når lyset vender tilbage.Jeg syntes allerede at kunne mærke det mellem jul og nytår, men det var vist bare fordi jeg sov længe 🙂

      Svar
  2. Venterpaavinblog skriver

    2. januar 2020 kl. 12:58

    Godt nytår! Jeg har også planer om at skulle se Frozen med mine søstre – selvom vi er 23, 29 og 33, glæder vi os sådan 😄

    Svar
    • Valbylille skriver

      4. januar 2020 kl. 11:08

      Godt nytår til dig også! Vi så Frost i torsdags, og det var et herligt gensyn med karaktererne.

      Svar
  3. Birgitte B skriver

    6. januar 2020 kl. 10:07

    Godt nytår – og glædelig Hellig Tre Konger i dag 🙂
    Jeg begyndte januar med at lave en kæmpe portion daal, så målet er at lave god mad med masser af smag hver dag i januar. Kh. Birgitte

    Svar
    • Valbylille skriver

      6. januar 2020 kl. 13:04

      Mums, det lyder lækkert! Daal er også på min januar “to-cook”-liste.

      Godt nytår til dig Birgite!

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved