
Aldrig før er det blevet december så pludseligt som i år. Jeg er slet ikke klar! Hvert år kommer det bag på mig, at måneden i praktisk forstand kun har 23 dage, da juleugen er helt sin egen, og ikke rigtig kan regnes med.
Der er kun to uger til juleferie, og tre uger til at få styr på alle juleforberedelserne. Jeg har købt en enkelt julegave til Pigen, og i forgårs lavede jeg en kæmpe portion rødkål, så der også er til juleaften. Derudover mangler jeg alt.
De næste par uger står derfor på en god blanding af julehygge og julestress, og jeg glæder mig til begge dele. Aflysningen af de mange traditionsbundne julearrangementer giver ekstra tid og ro, og de fleste undværer jeg gerne. Der er dog enkelte arrangementer, som jeg kommer til at savne, og som jeg vil glæde mig ekstra meget til næste år. Forhåbentligt er alt på plads til den tid.
Juledekorationen er i øvrigt Drengens værk. Den er udført efter princippet “more is more”, og jeg er vild med den.
I december vil jeg…
- Se julefilm til jeg får kvalme af sukkerromantik og forudsigelige historier. Det er vel også en slags kulturelt input?
- Drikke italiensk kaffe i min stue. Vores espressomaskine står for det meste i kælderen, men af og til flytter den op i køkkenet, og det skal den selvfølgelig også her i december, hvor jeg insisterer på kun at indtage gode sager.
- Gå juleture i skoven. Jeg elsker indehygge med levende lys, lækker mad, dårlige film, blide toner og blussende kinder – så længe jeg også kommer ud i naturen hver dag. Vind i håret, kold næsetip og et par kilometer i benene – Så er jeg klar til mere indehygge.
- Spise småkager, risengrød og clementiner. Andet behøver jeg ikke. Min foretrukne råvare i december er sukker. I kager, på kartofler og i kålen. Smør er også godt, og jeg føler mig ganske velforberedt med hele 6 pakker i køleskabet. Grøntsager? Det er vel det, vi har januar til.
- lære Pigen at flette julestjerner (igen) og flette masser af hjerter til juletræet. Det mangler vi. Der skal også skrues op for kreativiteten i julekøkkenet, og jeg har et par sjove idéer til julekager, som jeg glæder mig til at få afprøvet.
- besøge et julemarked. Det er vist efterhånden en tradition, at vi hvert år besøger et nyt julemarked, og jeg har fundet et med kunsthåndværk, som heldigvis ikke er aflyst.
- lade være med at invitere gæster. Jeg vil så nødigt, at julen bliver ramt af corona, så jeg holder afstand frem til nytår, og inviterer kun bedsteforældrene indenfor. Jeg plejer at slutte disse indlæg af med et menuforslag til gæster, men jeg synes ikke rigtig, at det hører sig til i denne tid. I stedet får I et par forslag til lækre julesager, som man kan bringe ud til sine kære.
Julelækkerier til gavekurven

Fyld en kurv med lune nougatruller og søde sager, og bring godterne ud til dine kære. Hvis du er heldig, laver de en kop kaffe, som I kan drikke på afstand, mens I nyder en nougatrulle. Resten af de søde sager har lang holdbarhed og kan vække glæde hele måneden.
Du kan også komme ingredienser til en rigtig god varm kakao i kurven. Bland de tørre ingredienser fra min opskrift på krydret varm kakao, og læg en lille vejledning ved siden af, hvor der står, hvor meget mælk der skal bruges.
Marcipankonfekt og julekager kender alle. Hvad med at prøve et par andre sukkergodter?

Jeg har en stor kvæde liggende, som skal bruges til kvædepastiller i morgen. De minder lidt om frugtflæsk i konsistensen, men smager dejligt af rigtig frugt.

Orangegrenene har jeg allerde lavet – det glemte jeg vist at skrive foroven. Det tager fem dage, så det er bare med komme i gang. Jeg har delt mine i tre portioner. Første portion har jeg vendt i sukker, præcis som jeg bedst kan lide dem. Anden portion har jeg netop nu overtrukket med chokolade, hvilket er Pigens favorit. Den sidste del skal bruges til juleboller, sandkage, brune kager og pynt på mine særligt gode julekager.
Syltede appelsinskaller til hjemmelavede orangegrene

De sprøde nougatstænger er min yndlingskonfekt. De forsvinder hurtigt, og jeg anbefaler derfor, at du laver to portioner.

December er ikke kun julehygge. Det er også sæson for forkølelse og kriller i halsen. Kom et lille glas honningbolcher i gavekurven til en sløj dag.

Disse dadelkarameller smager vidunderligt, så de skal også i gavekurven. Med lidt god vilje kan man godt sige, at de er en sundere version af klassiske guldkarameller.
Skriv et svar