Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Gulerodsråkost – 4 nemme opskrifter og tips og tricks

18. september 2020 by Valbylille Skriv kommentar

I dag har du fået hele fire opskrifter! De er til gengæld også ret simple og helt perfekte, hvis du ønsker at spise flere grøntsager i hverdagen.

Råkost! Gulerødder, frugt og grove grøntsager i skøn forening. Jeg elsker en god gulerodssalat, og spiser det i rå mængder om efteråret og vinteren. En god gulerodsråkost skal være saftig og sprød – og så skal der også enten frisk eller tørret frugt i for at give lidt sødme. Mums! I dag får du hele fire opskrifter på råkost. Råkost findes i utallige variationer, men dagens fire opskrifter, er nok dem, jeg laver oftest.

Jeg har længe overvejet, om det overhovedet giver mening at dele opskrifterne. Råkost er for mig den nemme løsning på grønt tilbehør, og jeg forestiller mig, at det er sådan hos alle. Men måske tager jeg fejl? Det er en af grundene til, at jeg deler opskrifterne. Jeg elsker en god gulerodsråkost og mener, at det er den absolut nemmeste form for sundt tilbehør. Det vil jeg faktisk gerne udbrede, hvis nu der skulle være nogen, der ikke har opdaget råkostens fortræffelighed.

Jeg deler også opskrifterne, fordi jeg tit mangler dem til mine madplaner. Jeg vil rigtig gerne kunne tilbyde opskrifter til et fuldt måltid, og synes, at det er lidt tamt at skrive “server med en god råkost”. Så nu er her altså fire forskellige opskrifter, og hvis du synes, at det giver mening med sådanne enkle opskrifter på tilbehør, vil jeg bestræbe mig på at lave flere af den slags. Og ikke nødvendigvis med gulerødder, selvom det er en af mine yndlingsgrøntsager. Det kan du i øvrigt læse mere om i denne hyldest til guleroden.

Tips til gulerodsråkost

Før jeg springer videre til opskrifterne, får du lige et par fif om gulerodssalat, som kan være rare at kende.

  • Gulerodsråkost i den allermest simple form består af revne gulerødder og rosiner eller anden frugt. Derfra er der uanede muligheder, og du kan kombinere med kål, andre rodfrugter, stort set alle slags frugt og nødder som du vil. Bladselleri er også godt. Pigen lavede engang sin egen opskrift på gulerodsråkost, hvor det skulle bananer i. Det havde jeg ikke selv valgt, men det var faktisk ikke så tosset.
  • Lad børnene vælge fyld – også bananer. Det er den nemmeste måde at få børn til at spise flere grøntsager. Fra de er 6 år kan de endda selv lave salaten under opsyn. Fra de er ca. 3 år gamle kan de hjælpe med at skrælle gulerødder og skære blød frugt.
  • Gør det nemt for dig selv ved at skrælle og evt. rive en hel pose gulerødder på forhånd. De revne rødder kan snildt holde sig fire dage på køl. Det samme gælder kål og andre rodfrugter, og hvis du opbevarer dem i hver deres beholder, kan du hurtigt blande en salat efter dagens humør. Frugt skal dog først skæres/rives på dagen.
  • Varier din yndlingsråkost ved at veksle mellem groft og fintrevede gulerødder og ved at snitte eller rive frugt og øvrige grønsager på forskellig vis.
  • Dryp evt. gulerodssalaten med lidt citron for at give friskhed og undgå at æbler bliver brune. Hvis du ikke kommer frugt i salaten, kan du også drysse en anelse sukker i salaten sammen med citronsaften. Det er der mange, der sætter pris på – personligt foretrækker jeg dog frugt og ingen sukker.
  • Æbler kan rives både med og uden skræl. Vil du undgå skræl, er det nemmest at skære æblerne i kvarte og fjerne kærnehuset. Riv nu æblerne på råkostjernet, mens du holder på skrællen med et par fingre og trykker æblet let mod rivejernet. På den måde får du mest muligt æble med, og skrællen beskytter dine fingre.
  • Vær varsom med at komme gulerodssalat med æble i madkassen. “Trækketiden” gør den mere saftig, og du risikerer gulerodsaft i tasken. Brug altid en madkasse der slutter helt tæt og kom den for en sikkerheds skyld i en pose.
  • Råkost til morgenmad? Det kan man faktisk godt, og jeg har en rigtig god opskrift lige her. Den er endda uden frugt, hvilket er en sjælden undtagelse fra min råkostprincipper. Jeg vil også lige nævne min opskrift på revne rødder i rygeost. Den er faktisk også uden frugt – til gengæld er der rygeost i, og det smager hammerlækkert.

Fire opskrifter på gulerodsråkost

Opskrifterne kommer i hver sit indlæg, da det er nemmest at håndtere blogmæssigt. Klik på billederne herunder for at blive ledt til opskrifterne og en kort fortælling om de forskellige salater. For en gangs skyld har jeg begrænset min ordstrøm, og det ene indlæg er på KUN 3 linjer foruden opskrift. Hvem skulle tro, jeg kunne skrive så kortfattet…

Gulerodsråkost med hvidkål, æble og rosiner

Råkost med gulerod, rødbede og vindruer

Klassisk gulerodsråkost med æble og appelsin

Råkost med ananas og kokos

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Danmark og Norden, Efterår, Familiefavoritter, Opskrifter, Salat og tilbehør, Sund i januar, Vegansk, Vinter Tags: gulerod, råkost

« Råkost med ananas og kokos
Søndagsfavoritter »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved