I dag har du fået hele fire opskrifter! De er til gengæld også ret simple og helt perfekte, hvis du ønsker at spise flere grøntsager i hverdagen.

Råkost! Gulerødder, frugt og grove grøntsager i skøn forening. Jeg elsker en god gulerodssalat, og spiser det i rå mængder om efteråret og vinteren. En god gulerodsråkost skal være saftig og sprød – og så skal der også enten frisk eller tørret frugt i for at give lidt sødme. Mums! I dag får du hele fire opskrifter på råkost. Råkost findes i utallige variationer, men dagens fire opskrifter, er nok dem, jeg laver oftest.
Jeg har længe overvejet, om det overhovedet giver mening at dele opskrifterne. Råkost er for mig den nemme løsning på grønt tilbehør, og jeg forestiller mig, at det er sådan hos alle. Men måske tager jeg fejl? Det er en af grundene til, at jeg deler opskrifterne. Jeg elsker en god gulerodsråkost og mener, at det er den absolut nemmeste form for sundt tilbehør. Det vil jeg faktisk gerne udbrede, hvis nu der skulle være nogen, der ikke har opdaget råkostens fortræffelighed.
Jeg deler også opskrifterne, fordi jeg tit mangler dem til mine madplaner. Jeg vil rigtig gerne kunne tilbyde opskrifter til et fuldt måltid, og synes, at det er lidt tamt at skrive “server med en god råkost”. Så nu er her altså fire forskellige opskrifter, og hvis du synes, at det giver mening med sådanne enkle opskrifter på tilbehør, vil jeg bestræbe mig på at lave flere af den slags. Og ikke nødvendigvis med gulerødder, selvom det er en af mine yndlingsgrøntsager. Det kan du i øvrigt læse mere om i denne hyldest til guleroden.
Tips til gulerodsråkost
Før jeg springer videre til opskrifterne, får du lige et par fif om gulerodssalat, som kan være rare at kende.
- Gulerodsråkost i den allermest simple form består af revne gulerødder og rosiner eller anden frugt. Derfra er der uanede muligheder, og du kan kombinere med kål, andre rodfrugter, stort set alle slags frugt og nødder som du vil. Bladselleri er også godt. Pigen lavede engang sin egen opskrift på gulerodsråkost, hvor det skulle bananer i. Det havde jeg ikke selv valgt, men det var faktisk ikke så tosset.
- Lad børnene vælge fyld – også bananer. Det er den nemmeste måde at få børn til at spise flere grøntsager. Fra de er 6 år kan de endda selv lave salaten under opsyn. Fra de er ca. 3 år gamle kan de hjælpe med at skrælle gulerødder og skære blød frugt.
- Gør det nemt for dig selv ved at skrælle og evt. rive en hel pose gulerødder på forhånd. De revne rødder kan snildt holde sig fire dage på køl. Det samme gælder kål og andre rodfrugter, og hvis du opbevarer dem i hver deres beholder, kan du hurtigt blande en salat efter dagens humør. Frugt skal dog først skæres/rives på dagen.
- Varier din yndlingsråkost ved at veksle mellem groft og fintrevede gulerødder og ved at snitte eller rive frugt og øvrige grønsager på forskellig vis.
- Dryp evt. gulerodssalaten med lidt citron for at give friskhed og undgå at æbler bliver brune. Hvis du ikke kommer frugt i salaten, kan du også drysse en anelse sukker i salaten sammen med citronsaften. Det er der mange, der sætter pris på – personligt foretrækker jeg dog frugt og ingen sukker.
- Æbler kan rives både med og uden skræl. Vil du undgå skræl, er det nemmest at skære æblerne i kvarte og fjerne kærnehuset. Riv nu æblerne på råkostjernet, mens du holder på skrællen med et par fingre og trykker æblet let mod rivejernet. På den måde får du mest muligt æble med, og skrællen beskytter dine fingre.
- Vær varsom med at komme gulerodssalat med æble i madkassen. “Trækketiden” gør den mere saftig, og du risikerer gulerodsaft i tasken. Brug altid en madkasse der slutter helt tæt og kom den for en sikkerheds skyld i en pose.
- Råkost til morgenmad? Det kan man faktisk godt, og jeg har en rigtig god opskrift lige her. Den er endda uden frugt, hvilket er en sjælden undtagelse fra min råkostprincipper. Jeg vil også lige nævne min opskrift på revne rødder i rygeost. Den er faktisk også uden frugt – til gengæld er der rygeost i, og det smager hammerlækkert.
Fire opskrifter på gulerodsråkost
Opskrifterne kommer i hver sit indlæg, da det er nemmest at håndtere blogmæssigt. Klik på billederne herunder for at blive ledt til opskrifterne og en kort fortælling om de forskellige salater. For en gangs skyld har jeg begrænset min ordstrøm, og det ene indlæg er på KUN 3 linjer foruden opskrift. Hvem skulle tro, jeg kunne skrive så kortfattet…

Skriv et svar