Pift din hjemmelavede thai curry op med helt frisklavet grøn karrypasta. Det smager SÅ godt.

Er du vild med thaimad? Så kig lige med her! I dag byder jeg nemlig på en opskrift på hjemmelavet grøn karrypasta. Den er langt mere frisk og smagfuld end den købte version, og så kan den laves på under et kvarter – Inklusiv klargøring af ingredienserne!
Smagen i en frisklavet karrypasta kan slet ikke sammenlignes med købt karrypasta. Der er vanvittigt mange smagsnuancer i den friske karrypasta, og den giver en langt mere spændende ret med masser af wow-faktor.
Derfor skal du selv lave karrypasta
Jeg kan godt lide at have et glas købt karrypasta i køkkenskabet til de dage, hvor det bare gælder om at få mad på bordet i en fart eller jeg har brug for at slå hjernen fra under madlavningen. Det er en fin og nem løsning, som man ikke skal foragte. Det er dog mange år siden, at jeg holdt op med at købe lige præcis grøn karrypasta. De er simpelthen for stærke.
Egentlig er jeg ret glad for stærk mad, og det er ikke selve styrken, jeg ikke bryder mig om. Det er derimod manglen på smag fra andre ingredienser. Med en købt karrypasta er det bare ikke muligt at skrue op for smagen uden at det bliver så stærkt, at smagen alligevel overdøves. Og mine børn græder fordi munden gør ondt. (Det er ikke godt.)
Med en hjemmelavet karrypasta kan smagen fra alle ingredienser til gengæld folde sig ud, så der kommer balance i smagsoplevelsen, og de stærke sager som chili og hvidløg ikke overdøver deres venner. Da min opskrift på grøn karrypasta er væsentligt mildere end de købte udgaver, kan jeg også tilsætte større mængder til min thaicurry og dermed få mere smag. Med en købt karrypasta er det typisk rigeligt med to teske pasta til en curry til fire personer, hvis det ikke skal blive for stærkt. Med den hjemmelavede karrypasta tilsætter jeg gerne en hel portion – eller i hvert fald halvdelen.
Rød karrypasta kan også være meget stærk, men der er altså stor variation mellem mærkerne, og den findes i mildere udgaver. Hjemmelavet er dog stadig bedst, og har du lyst til at forsøge dig med hjemmelavet rød karrypasta, har jeg en opskrift lige her:
Min opskrift på grøn karrypasta er i øvrigt kraftigt inspireret af en opskrift fra et madmagasin. Det er sjældent, at jeg på den måde henter inspiration i andre opskrifter, men den er altså helt vidunderlig, og jeg bruger den til flere forskellige retter, som jeg også kommer til at dele her.

Sådan laver du grøn karrypasta
Med frisklavet karrypasta har mulighed for at tilpasse smagen, så den bliver præcis som du vil have den, og det bør du selvfølgelig udnytte.
I denne opskrift er der to ingredienser, som det godt kan betale sig at være lidt varsom med: chili og koriander. Jeg vil anbefale, at du smager på din chili eller undersøger styrken, inden du tilsætter den. Du kan skrue ned for styrken ved at fjerne kerner og de hvid lameller – og måske nøjes med halvdelen. Resten kan tilsættes ved tilsmagning.
Det er svært at angive den præcise mængde koriander, og jeg bruger selv et stort bundt. Da det er en kraftig smag, vil jeg dog anbefale, at du kun tilsætter et par håndfulde til at begynde med. Både blade og stilk kan bruges. Der kan i øvrigt serveres både hakket chili, koriander og limebåde til den færdig thaicurry, så alle om bordet selv kan give retten det sidste touch.
De friske ingredienser skal hakkes, inden de kommes i foodprocessoren, og det kan især anbefales at være omhyggelig med ingefæren, så karrypastaen ikke får ingefærtrevler. Det ser ikke så pænt ud.
Har du – som jeg- ikke en foodprocesser, kan en minihakker også bruges, selvom det er lidt knebent med pladsen. Du kan også bruge en stor morter. Det tager lidt ekstra tid, men bliver lige så godt – og måske bedre. Du skal blødt huske at støde korianderfrøene først eller udskifte dem med stødt koriander.
Jeg håber, at du har lyst til at lave hjemmelavet grøn karrypasta. Den friske karrypasta giver bare en helt anden og mere interessant madoplevelse og masser af liv til hjemmelavede thairetter. Det er helt bestemt den ekstra indsats værd. I næste uge deler jeg i øvrigt en opskrift på en thaicurry baseret på netop denne karrypasta.

Hjemmelavet grøn karrypasta
Specialudstyr
- Minihakker, foodprocessor eller morter
Ingredienser
- 2 stilke citrongræs
- 1 grøn chili
- 1 løg
- 5 cm ingefær
- 1 bundt koriander
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk korianderfrø
- 1 spsk brun farin
- 2 spsk fish sauce
- 1 lime kun saften
Sådan gør du
- Kasser de yderste blade fra citrongræsstilkene, og skær enderne fra. Skræl ingefær, løg og hvidløg, og befri evt. chilien for kerner for en mindre stærk karrypasta.
- Hak citrongræs, løg, hvidløg, chili, ingefær og koriander (både stilke og blade) og kom dem i en minihakker eller foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser. Mix dem sammen til en ensartet pasta. Du kan også bruge en morter. Begynd i så fald med de tørrede krydderier, og hver ekstra omhygeglig med at hakke de friske ingredienser.
- Smag på karrypastaen og tilsæt evt. mere chili, sukker, lime eller andet efter smag. Karrypastaen holder sig frisk på køl i tre dage. Kom den i et lille glas, og hæld lidt olie over, inden du sætter låg på.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar