Smid et bundt gulerødder på grillen! Det smager fantastisk – især hvis de serveres med krydderurtesmør og ristede nødder.

Grillede gulerødder med honning og citronmarinade er nok min største grillsucces denne sommer. Jeg er helt pjattet med dem, og serverer dem altid med krydderurtesmør og ristede hasselnødder. Det er vildt lækkert, når smørret smelter ned over de lune rødder, og nøddesmagen passer perfekt til og giver også lidt knas til serveringen.
Endelig i år lykkedes det mig at overbevise Manden om, at vi skulle have en gasgrill, og det er en kæmpe succes. Vi griller flere gange om ugen, og de fleste gange er det mig, der står for det. Jeg orkede ikke hele optændingsprocessen, da vi havde kulgrill (faktisk overhovedet ikke), men nu er det nemt og overskueligt, så jeg har udråbt mig selv til husets grillmester. Og jeg griller alt!
Det vildeste jeg nogensinde har grillet er en æggekage. Det er dog ved at være en del år siden. Vi var lige flyttet ind i vores hus, og opdagede til vores gru, at køleskabet ikke virkede og at komfuret var for gammelt til, at det var sådan rigtig rart at bruge det. Og køkkenrenovering var pludselig mere akut end forventet. En lang sommer uden køkken er utroligt fremmende for den kulinariske kreativitet, og det resulterede bl.a. i en særdeles vellykket æggekage på kuglegrill. Til gengæld har jeg ikke grillet noget som helst i de ca. 8 år fra vores køkken stod færdigt, til jeg endelig fik min gasgrill tidligere for et par måneder siden.
Hvem griller hjemme hos dig?
Min allerførste grillret på den nye grill var faktisk de her gulerødder, som altså smager virkelig dejligt. De kan både serveres som tilbehør til en grillet bøf eller som vegetariske hovedret.

Sådan griller du gulerødder
Er det ikke sæson for nye gulerødder i bundt, kan andre gulerødder selvfølgelig også bruges. Så skal de bare skrælles, og de tykkeste skal flækkes på langs.
Grilltiden afhænger af, hvor tykke og nye gulerødderne er, og hvor gennembagte man ønsker rødderne. Jeg kan godt lide, at de er bløde med en vis fasthed. De skal hverken være rå i midten eller helt slatne. De må også gerne blive lidt sorte på den ene side. Det giver en dejlig smag, men skal selvfølgelig ikke overdrives.
Krydderurterne i opskriften på kryddersmør er bare forslag. Persillesmør er fx også godt, og min helt store favorit er ramsløgsmør. Det er desværre uden for sæson nu, så rør smørret med lige præcis dine yndlingskrydderurter. Så kan det ikke gå galt.
Marinaden med citron og honning er til gengæld ikke til diskussion. Den kombinationen er jeg helt pjattet med, og jeg synes, at de sur-sødlige smagsnuancer klæder gulerødderne virkelig godt. Det er en klassisk kombination i midt køkken, som vist på forunderlig vis er forbigået bloggen indtil nu.
Sådan rister du hasselnødder
Hasselnødder kan købes ristede og afskallede, hvilket er dejligt nemt. Der er dog mere smag i selv at gøre arbejdet. Jeg gør det helst i ovn, når jeg alligevel bager. Bag dem på en bageplade til skallen bliver mørk, og begynder at løsne sig. Kom de varme nødder i et rent viskestykke, og gnub skallerne af ved at gnide viskestykket frem og tilbage over nødderne. Nødderne skal bages i ca. 10-12 minutter ved 170-200°. En lille portion som i denne opskrift kan også laves på en pande. Kom nødderne på panden, og varm den langsomt op til rimelig høj varme. Rist nødderne til skallen bliver løs og fortsæt som angivet ovenfor. Det er nemt, og smager dejligt, men de færdigkøbte er altså heller ikke at kimse af.

Grillede gulerødder med kryddersmør og ristede hasselnødder
Ingredienser
Kryddersmør
- 2 spsk krydderurter (oregano, timian, salvie) hakkede
- 25 g smør blødt
- ½ citron skallen
Gulerødder
- 12 hasselnødder ristede og afskallede
- ½ citron saften
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk honning
- 1 bundt gulerødder
Sådan gør du
Kryddersmør
- Rør smørret sammen med hakkede krydderurter og citronskal. Pak det i et stykke madpapir og læg det på køl i mindst 1 time.
Gulerødder
- Skær toppene af og skrab og vask gulerødderne. Tør dem grundigt.
- Bland en marinade af olie, citronsaft og honning på en tallerken, og vend gulerødderne grundigt i marinaden.
- Grill gulerødderne ca. 10-15 minutter afhængigt af tykkelse. De må gerne få lidt mere farve en blot grillstriberne, men skal dog ikke være helt sorte.
- Anret de grillede gulerødder på et fad, og læg et par skiver kryddersmør ovenpå, så det langsom smelter ud over gulerødderne. Drys med hakkede hasselnødder.
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Skriv et svar